Τα τρία επίπεδα του σχεδιασμού ιστοσελίδων

Γιατί όλες οι ιστοσελίδες είναι χτισμένες με συνδυασμό δομών, στυλ και συμπεριφορών

Μια κοινή αναλογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ανάπτυξης ιστότοπου στο μπροστινό μέρος είναι ότι είναι σαν ένα σκαμνί με 3 πόδια. Αυτά τα 3 σκέλη, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως τα 3 στρώματα ανάπτυξης ιστού, είναι δομή, στυλ και συμπεριφορές.

Τα τρία επίπεδα της ανάπτυξης ιστού

Γιατί πρέπει να διαχωρίσετε τα επίπεδα;

Όταν δημιουργείτε μια ιστοσελίδα, είναι επιθυμητό να διατηρείτε τα επίπεδα όσο το δυνατόν πιο διαχωρισμένα. Η δομή πρέπει να εμπιστευθεί την HTML, τα οπτικά στυλ στο CSS και τις συμπεριφορές σε οποιαδήποτε δέσμες ενεργειών που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος.

Μερικά από τα οφέλη του διαχωρισμού των στρωμάτων είναι:

HTML - το Layer Δομής

Το δομικό στρώμα είναι εκεί όπου αποθηκεύετε όλο το περιεχόμενο που θέλουν οι πελάτες σας να διαβάσουν ή να κοιτάξουν. Αυτό θα κωδικοποιείται σε πρότυπα συμβατά με HTML5 και μπορεί να περιλαμβάνει κείμενο και εικόνες, καθώς και πολυμέσα (βίντεο, ήχο κ.λπ.). Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάθε πτυχή του περιεχομένου του ιστότοπού σας παρουσιάζεται στο επίπεδο δομής. Αυτό επιτρέπει σε όλους τους πελάτες που έχουν απενεργοποιήσει το JavaScript ή που δεν μπορούν να δουν το CSS να έχουν ακόμα πρόσβαση σε ολόκληρο τον ιστότοπο, αν όχι σε όλες τις λειτουργίες αυτού του ιστότοπου.

CSS - το επίπεδο στυλ

Θα δημιουργήσετε όλα τα οπτικά σας στυλ για τον ιστότοπό σας σε ένα εξωτερικό φύλλο στυλ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλά φύλλα στυλ, αλλά να θυμάστε ότι κάθε ξεχωριστό αρχείο CSS απαιτεί ένα αίτημα HTTP για ανάκτηση, επηρεάζοντας την απόδοση του ιστότοπου.

JavaScript - το Layer Συμπεριφοράς

Η JavaScript είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα για το στρώμα συμπεριφοράς, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως, το CGI και η PHP μπορούν επίσης να δημιουργήσουν συμπεριφορές ιστοσελίδων. Τούτου λεχθέντος, όταν οι περισσότεροι προγραμματιστές αναφέρουν το στρώμα συμπεριφοράς, αυτό σημαίνει ότι το στρώμα που ενεργοποιείται κατευθείαν στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web - οπότε το JavaScript είναι σχεδόν πάντα η γλώσσα επιλογής. Χρησιμοποιείτε αυτό το επίπεδο για να αλληλεπιδράσετε άμεσα με το DOM ή το Μοντέλο αντικειμένου εγγράφου. Η σύνταξη έγκυρης HTML στο επίπεδο περιεχομένου είναι επίσης σημαντική για τις αλληλεπιδράσεις DOM στο επίπεδο συμπεριφοράς.

Όταν δημιουργείτε το στρώμα συμπεριφοράς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εξωτερικά αρχεία δέσμης ενεργειών όπως ακριβώς και με το CSS. Παίρνετε όλα τα ίδια πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό φύλλο στυλ.