Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 301 ανακατευθύνσεων και 302 ανακατευθύνσεων

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανακατευθύνσεις διακομιστή 301 και 302;

Τι είναι ένας κωδικός κατάστασης;

Κάθε φορά που ένας διακομιστής Web εξυπηρετεί μια ιστοσελίδα, ένας κωδικός κατάστασης δημιουργείται και εγγράφεται στο αρχείο καταγραφής για τον συγκεκριμένο διακομιστή ιστού. Ο πιο συνηθισμένος κωδικός κατάστασης είναι "200" - που σημαίνει ότι βρέθηκε η σελίδα ή ο πόρος. Ο επόμενος πιο συνηθισμένος κωδικός κατάστασης είναι "404" - που σημαίνει ότι ο ζητούμενος πόρος δεν βρέθηκε στον διακομιστή για κάποιο λόγο. Προφανώς, θέλετε να αποφύγετε αυτά τα "404 λάθη", τα οποία μπορείτε να κάνετε με ανακατευθύνσεις σε επίπεδο διακομιστή.

Όταν μια σελίδα ανακατευθύνεται με ανακατεύθυνση σε επίπεδο διακομιστή, αναγράφεται ένας από τους κωδικούς κατάστασης 300 επιπέδων. Το πιο συνηθισμένο είναι το 301, το οποίο είναι μια μόνιμη ανακατεύθυνση και το 302 ή η προσωρινή ανακατεύθυνση.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ανακατεύθυνση 301;

Οι ανακατευθύνσεις 301 είναι μόνιμες. Αναφέρουν σε μια μηχανή αναζήτησης ότι η σελίδα έχει μετακινηθεί - πιθανώς επειδή ένας επανασχεδιασμός που χρησιμοποιεί διαφορετικά ονόματα σελίδων ή δομές αρχείων. Μια ανακατεύθυνση 301 ζητά από κάθε μηχανή αναζήτησης ή χρήστη που έρχεται στη σελίδα να ενημερώσει τη διεύθυνση URL στη βάση δεδομένων τους. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανακατεύθυνσης που πρέπει να χρησιμοποιούν οι χρήστες τόσο από την άποψη της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης όσο και από την άποψη της εμπειρίας των χρηστών.

Δυστυχώς, δεν έχουν όλα τα σχέδια ή οι εταιρείες που χρησιμοποιούν 310 ανακατευθύνσεις. Μερικές φορές χρησιμοποιούν την ετικέτα ανανέωσης meta ή τις ανακατευθύνσεις διακομιστή 302. Αυτό μπορεί να είναι μια επικίνδυνη πρακτική. Οι μηχανές αναζήτησης δεν εγκρίνουν καμία από αυτές τις τεχνικές ανακατεύθυνσης, επειδή είναι ένα κοινό εργαλείο για να χρησιμοποιήσουν οι spammers για να αποκτήσουν περισσότερα από τα domain τους επάνω στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Από μια προοπτική SEO, ένας άλλος λόγος για να χρησιμοποιήσετε 301 ανακατευθύνσεις είναι ότι τότε οι διευθύνσεις URL σας διατηρούν τη δημοτικότητα συνδέσμων τους επειδή αυτές οι ανακατευθύνσεις μεταφέρουν τον χυμό σύνδεσης μιας σελίδας από την παλιά σελίδα στη νέα. Εάν ρυθμίσετε 302 ανακατευθύνσεις, η Google και άλλοι ιστότοποι που καθορίζουν τις δημοφιλέστερες αξιολογήσεις υποθέτουν ότι ο σύνδεσμος τελικά θα καταργηθεί εντελώς, επομένως δεν μεταφέρουν τίποτα, δεδομένου ότι πρόκειται για προσωρινή ανακατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι η νέα σελίδα δεν έχει καμία δημοτικότητα συνδέσμου που συνδέεται με την παλιά σελίδα. Πρέπει να παράγει αυτή τη δημοτικότητα από μόνος του. Εάν έχετε επενδύσει χρόνο για να αυξήσετε τη δημοτικότητα των σελίδων σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τον ιστότοπό σας.

Αλλαγές τομέα

Ενώ είναι σπάνιο ότι θα πρέπει να αλλάξετε το πραγματικό όνομα τομέα του site σας, αυτό συμβαίνει από καιρό σε καιρό. Για παράδειγμα, ίσως χρησιμοποιείτε ένα όνομα τομέα όταν είναι διαθέσιμος ένας καλύτερος. Αν εξασφαλίσετε αυτόν τον καλύτερο τομέα, θα χρειαστεί να αλλάξετε όχι μόνο τη δομή της διεύθυνσης URL σας, αλλά και τον τομέα.

Αν αλλάζετε το όνομα τομέα του ιστότοπού σας, σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανακατεύθυνση 302. Αυτό σχεδόν πάντα σας κάνει να μοιάζετε με ένα "spammer" και μπορεί ακόμη και να αποκλείσετε όλους τους τομείς σας από την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης. Αν έχετε πολλούς τομείς που όλοι πρέπει να δείχνουν στον ίδιο χώρο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ανακατεύθυνση διακομιστή 301. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική για ιστότοπους που αγοράζουν επιπλέον τομείς με ορθογραφικά λάθη (www.gooogle.com) ή για άλλες χώρες (www.symantec.co.uk). Ασφαλίζουν αυτούς τους εναλλακτικούς τομείς (έτσι ώστε κανένας άλλος να μην τους αρπάξει) και στη συνέχεια να τους ανακατευθύνει στην κύρια ιστοσελίδα τους. Όσο χρησιμοποιείτε ανακατεύθυνση 301 όταν κάνετε αυτό, δεν θα τιμωρηθείτε στις μηχανές αναζήτησης.

Γιατί θα χρησιμοποιούσατε μια ανακατεύθυνση 302;

Ο καλύτερος λόγος για να χρησιμοποιήσετε μια ανακατεύθυνση 302 είναι να κρατήσετε τις άσχημες διευθύνσεις URL σας να μην αναπροσαρμόζονται μόνιμα από τις μηχανές αναζήτησης . Για παράδειγμα, εάν ο ιστότοπός σας είναι κατασκευασμένος από μια βάση δεδομένων, μπορείτε να ανακατευθύνετε την αρχική σας σελίδα από μια διεύθυνση URL όπως:

http://www.about.com/

Σε μια διεύθυνση URL με πολλές παραμέτρους και δεδομένα περιόδου σύνδεσης, θα έμοιαζε με αυτό:

(Σημείωση: Το σύμβολο »υποδηλώνει ένα περιτύλιγμα γραμμής.)

http://www.about.com/home/redir/data; »Sessionid = 123478 & id = 3242032474734239437 & ts = 3339475

Όταν μια μηχανή αναζήτησης συλλέγει τη διεύθυνση URL της αρχικής σας σελίδας, θέλετε να αναγνωρίσει ότι η μακρά διεύθυνση URL είναι η σωστή σελίδα, αλλά να μην καθορίσετε τη συγκεκριμένη διεύθυνση URL στη βάση δεδομένων. Με άλλα λόγια, θέλετε η μηχανή αναζήτησης να έχει ως διεύθυνση URL "http://www.about.com/".

Εάν χρησιμοποιείτε ανακατεύθυνση διακομιστή 302, μπορείτε να το κάνετε αυτό και οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης θα αποδεχτούν ότι δεν είστε spammer.

Τι πρέπει να αποφύγετε κατά τη χρήση ανακατευθύνσεων 302

  1. Μην ανακατευθύνετε σε άλλους τομείς. Ενώ αυτό είναι σίγουρα δυνατό να γίνει με μια ανακατεύθυνση 302, έχει την εμφάνιση ότι είναι πολύ λιγότερο μόνιμη.
  2. Μεγάλος αριθμός ανακατευθύνσεων στην ίδια σελίδα. Αυτό είναι ακριβώς ό, τι κάνουν οι αποστολείς ανεπιθύμητων μηνυμάτων και αν δεν θέλετε να απαγορευτείτε από το Google, δεν είναι καλή ιδέα να έχετε ανακατευθύνει περισσότερες από 5 διευθύνσεις URL στην ίδια τοποθεσία.

Αρχικό άρθρο από την Jennifer Krynin. Επεξεργασμένο από τον Jeremy Girard στις 10/9/16