Οδηγός για μονάδες αποθήκευσης φορητών υπολογιστών

Πώς να επιλέξετε έναν φορητό υπολογιστή βασισμένο σε επιλογές HDD, SSD, CD, DVD και Blu-ray

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς μηχανικούς δίσκους, χάρη σε πιο ανθεκτικές και μικρότερες επιλογές στερεάς κατάστασης.

Αυτή η αλλαγή τροφοδοτείται από το γεγονός ότι οι φορητοί υπολογιστές συνεχίζουν να γίνονται μικρότεροι και έτσι ο εσωτερικός τους χώρος είναι περιορισμένος και δεν είναι πλέον κατάλληλος για μεγαλύτερες συσκευές αποθήκευσης.

Για να ξεκαθαρίσετε τη σύγχυση για τους αγοραστές, αυτός ο οδηγός εξετάζει όλους τους τύπους δίσκων που μπορεί να υπάρχουν σε ένα φορητό υπολογιστή και τι μπορούν να προσφέρουν.

Σκληροι ΔΙΣΚΟΙ

Οι σκληροί δίσκοι (HDD) εξακολουθούν να είναι η πιο κοινή μορφή αποθήκευσης σε ένα φορητό υπολογιστή και είναι αρκετά απλές.

Γενικά, η κίνηση θα αναφέρεται από την χωρητικότητα και την ταχύτητα περιστροφής. Οι δίσκοι μεγαλύτερου δυναμικού τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από τους μικρότερους και οι γρηγορότερες περιστρεφόμενες κινήσεις, σε σύγκριση με αυτές με παρόμοια χωρητικότητα, είναι συνήθως πιο ευαίσθητες από τις βραδύτερες.

Ωστόσο, οι βραδύτεροι περιστρεφόμενοι σκληροί δίσκοι έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τους χρόνους λειτουργίας του φορητού υπολογιστή, επειδή αντλούν λιγότερη ισχύ.

Οι μονάδες φορητών υπολογιστών έχουν συνήθως μέγεθος 2,5 ιντσών και μπορούν να κυμανθούν από 160 GB έως και πάνω από 2 TB σε χωρητικότητα. Τα περισσότερα συστήματα θα έχουν χωρητικότητα μεταξύ 500 GB και 1 TB αποθήκευσης, κάτι που είναι περισσότερο από αρκετό για το τυπικό φορητό σύστημα.

Εάν κοιτάζετε έναν φορητό υπολογιστή για να αντικαταστήσετε την επιφάνεια εργασίας ως κύριο σύστημα που θα κρατά όλα τα έγγραφα, τα βίντεό σας, τα προγράμματα κ.λπ., σκεφτείτε να πάρετε ένα με σκληρό δίσκο που είναι 750 GB ή μεγαλύτερο.

Μονάδες στερεάς κατάστασης

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) αρχίζουν να αντικαθιστούν τους σκληρούς δίσκους σε περισσότερους φορητούς υπολογιστές, ειδικά στους νέους φορητούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας.

Αυτοί οι τύποι σκληρών δίσκων χρησιμοποιούν ένα σύνολο τσιπ μνήμης flash αντί για μια μαγνητική πιατέλα για την αποθήκευση των δεδομένων. Παρέχουν ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και υψηλότερη αξιοπιστία.

Το μειονέκτημα είναι ότι τα SSD δεν έρχονται σε τόσο μεγάλες δυνατότητες όπως οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι. Επιπλέον, συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Ένας τυπικός φορητός υπολογιστής εξοπλισμένος με μια μονάδα SSD θα έχει οπουδήποτε από 16 GB έως 512 GB χώρου αποθήκευσης, αν και υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες με περισσότερους από 500 GB αλλά είναι απαγορευτικά ακριβές. Αν αυτή είναι η μόνη αποθήκευση στο φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 120 GB, αλλά ιδανικά περίπου 240 GB ή περισσότερο.

Ο τύπος διασύνδεσης που χρησιμοποιεί η μονάδα SSD μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση, αλλά πολλές εταιρείες δεν το διαφημίζουν ανοιχτά. Τα πιο φθηνά συστήματα, όπως τα Chromebook, τείνουν να χρησιμοποιούν το eMMC, το οποίο δεν είναι πολύ περισσότερο από μια κάρτα μνήμης flash, ενώ οι φορητοί υπολογιστές υψηλής απόδοσης χρησιμοποιούν τις νέες κάρτες M.2 με PCI Express (PCIe) .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μονάδες SSD σε υπολογιστές, ανατρέξτε στον Οδηγό αγοραστή για μονάδες SSD.

Υβριδικές μονάδες στερεάς κατάστασης

Αν θέλετε υψηλότερη απόδοση από έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο, αλλά δεν θέλετε να θυσιάσετε την ικανότητα αποθήκευσης, μια άλλη επιλογή είναι μια υβριδική μονάδα SSHD (SSHD) . Ορισμένες εταιρείες αναφέρονται σε αυτές ως μόνο υβριδικά σκληρούς δίσκους.

Οι υβριδικοί δίσκοι στερεάς κατάστασης περιλαμβάνουν μια μικρή ποσότητα μνήμης στερεάς κατάστασης σε έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο που χρησιμοποιείται για την προσωρινή αποθήκευση των αρχείων που χρησιμοποιούνται συχνά. Συμβάλλουν στην επιτάχυνση των εργασιών όπως η εκκίνηση ενός φορητού υπολογιστή, αλλά δεν είναι πάντα ταχύτερες. Στην πραγματικότητα, αυτή η μορφή κίνησης χρησιμοποιείται καλύτερα όταν χρησιμοποιείται περιορισμένος αριθμός εφαρμογών σε συχνή βάση.

Τεχνολογία Smart Response και SSD Cache

Παρόμοια με τους υβριδικούς σκληρούς δίσκους, ορισμένοι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν και τους δύο παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους με μια μικρή μονάδα SSD. Η πιο κοινή μορφή αυτού χρησιμοποιεί την τεχνολογία Intel Smart Response . Αυτό παρέχει τα πλεονεκτήματα των δυνατοτήτων αποθήκευσης του σκληρού δίσκου, ενώ κερδίζει τα οφέλη ταχύτητας μιας μονάδας SSD.

Σε αντίθεση με τα SSHD, αυτοί οι μηχανισμοί προσωρινής αποθήκευσης χρησιμοποιούν συνήθως μεγαλύτερους δίσκους μεταξύ 16 και 64 GB που παρέχουν ώθηση σε ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συχνά χάρη στον επιπλέον χώρο.

Ορισμένα παλαιότερα ultrabooks χρησιμοποιούν μια μορφή προσωρινής αποθήκευσης SSD που προσφέρει υψηλότερες χωρητικότητες αποθήκευσης ή χαμηλότερο κόστος, αλλά η Intel έχει αλλάξει κάτι τέτοιο, ώστε να απαιτείται μια ειδική μονάδα SSD προκειμένου τα νέα μηχανήματα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις επωνυμίας ultrabook.

Αυτό γίνεται όλο και λιγότερο κοινό τώρα που οι τιμές για SSD συνεχίζουν να μειώνονται.

CD, DVD και Blu-ray

Κάποτε ήταν ότι έπρεπε να έχετε μια μονάδα οπτικού δίσκου σε ένα φορητό υπολογιστή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού διανεμήθηκε σε δίσκους, οπότε ήταν απαραίτητο για να φορτώσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, με την άνοδο της ψηφιακής διανομής και τις εναλλακτικές μεθόδους εκκίνησης, οι οπτικοί δίσκοι δεν είναι απαίτηση όπως ήταν κάποτε.

Αυτές τις μέρες, χρησιμοποιούνται περισσότερο για να παρακολουθείτε ταινίες ή να παίζετε παιχνίδια, καθώς και να εγγράφετε προγράμματα σε δίσκο , να δημιουργείτε DVD ή να δημιουργείτε CD ήχου .

Εάν χρειάζεστε μια μονάδα οπτικού δίσκου, τι είδους μονάδα δίσκου πρέπει να έχετε σε φορητό υπολογιστή; Λοιπόν, ό, τι καταλήγετε να πάρει, θα πρέπει σίγουρα να είναι συμβατό με τα DVD. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα για τους φορητούς υπολογιστές είναι η ικανότητά τους να χρησιμοποιούνται ως φορητές συσκευές αναπαραγωγής DVD . Όποιος ταξιδεύει τακτικά έχει δει τουλάχιστον ένα άτομο να βγάλει ένα φορητό υπολογιστή και να αρχίσει να παρακολουθεί μια ταινία κατά τη διάρκεια της πτήσης.

DVD συγγραφείς είναι λίγο πολύ πρότυπο για φορητούς υπολογιστές που έχουν μια οπτική μονάδα δίσκου. Μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν πλήρως μορφές CD και DVD. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά χρήσιμο για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν ταινίες DVD εν κινήσει ή για να επεξεργαστούν τις δικές τους ταινίες DVD.

Τώρα που το Blu-ray έχει γίνει το πρότυπο defacto υψηλής ευκρίνειας, περισσότεροι φορητοί υπολογιστές αρχίζουν να αποστέλλονται με αυτούς τους δίσκους. Οι μονάδες combo Blu-ray διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού καυστήρα DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών Blu-ray. Οι συγγραφείς Blu-ray προσθέτουν τη δυνατότητα εγγραφής πολλών δεδομένων ή βίντεο στα μέσα BD-R και BD-RE.

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές οπτικών μονάδων δίσκου και οι εργασίες που είναι οι πλέον κατάλληλες για:

Με το σημερινό κόστος των εξαρτημάτων, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος ότι ένας φορητός υπολογιστής δεν θα είχε καυστήρα DVD εάν πρόκειται να έχει μια οπτική μονάδα δίσκου. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι μονάδες δίσκου Blu-ray δεν έχουν γίνει πιο συνηθισμένες, καθώς οι τιμές τους είναι επίσης αρκετά χαμηλές τώρα για τις μονάδες combo. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μονάδες φορητών υπολογιστών είναι γενικά πολύ πιο αργές από όμοιους δίσκους που βρίσκονται σε επιτραπέζια συστήματα.

Ακόμη και αν ένας φορητός υπολογιστής δεν διαθέτει εσωτερική μονάδα οπτικού δίσκου, εξακολουθεί να είναι δυνατή η χρήση του, αρκεί να έχετε μια ανοιχτή θύρα USB για να συνδέσετε χώρο για μια οπτική μονάδα USB.

Σημείωση: Όταν αγοράζετε ένα φορητό υπολογιστή με μια μονάδα οπτικού δίσκου, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετο λογισμικό πέρα ​​από το λειτουργικό σύστημα για να προβάλετε σωστά ταινίες DVD ή Blu-ray.

Έλεγχος προσβασιμότητας

Η προσβασιμότητα οδήγησης είναι σημαντική όταν εξετάζετε αν θα αναβαθμίσετε ή αντικαταστήσετε μια κατεστραμμένη μονάδα δίσκου . Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κάνετε, οπότε ίσως θελήσετε να έχετε έναν εξουσιοδοτημένο τεχνικό να ανοίξει τον υπολογιστή.

Αυτό γενικά δεν αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά σε ένα εταιρικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει αυξημένο χρόνο καθυστέρησης για έναν εργαζόμενο. Οι φορητοί υπολογιστές που διαθέτουν θύρες μονάδας δίσκου που είναι προσβάσιμοι ή ανταλλάξιμοι έχουν το πλεονέκτημα εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για αναβαθμίσεις ή αντικαταστάσεις.

Εκτός από την προσβασιμότητα, είναι επίσης σημαντικό να αποκτήσετε μια ιδέα για το είδος των μονάδων δίσκου που υπάρχουν και ποιες είναι οι απαιτήσεις μεγέθους. Για παράδειγμα, οι θύρες μονάδων δίσκων 2,5 ιντσών που χρησιμοποιούνται για σκληρούς δίσκους και μονάδες SSD μπορούν να έρθουν σε διάφορα μεγέθη. Οι μεγαλύτεροι δίσκοι 9,5 mm έχουν συχνά καλύτερες επιδόσεις και χωρητικότητες, αλλά εάν η θήκη μονάδας ταιριάζει μόνο σε μονάδες 7,0 mm λόγω ενός λεπτού προφίλ, πρέπει να το ξέρετε.

Ομοίως, ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν τις κάρτες mSATA ή M.2 αντί για έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών για τη μονάδα SSD. Έτσι, εάν οι δίσκοι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αντικατασταθούν, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είδους διεπαφές και φυσικά όρια μεγέθους υπάρχουν.