Γιατί η διαφημιζόμενη αποθήκευση δεν ταιριάζει με την πραγματική χωρητικότητα δεδομένων

Κατανόηση των διαφημιζόμενων έναντι των πραγματικών χωρητικοτήτων αποθήκευσης μονάδων δίσκου

Σε κάποιο σημείο, οι περισσότεροι χρήστες αντιμετώπισαν μια κατάσταση όπου η χωρητικότητα μιας μονάδας δίσκου ή ενός δίσκου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο διαφημίζεται. Πολλές φορές, αυτό είναι μια αγενής αφύπνιση για τον καταναλωτή. Αυτό το άρθρο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές αξιολογούν την ικανότητα των συσκευών αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι , οι μονάδες SSD , τα DVD και οι δίσκοι Blu-ray σε σύγκριση με το πραγματικό τους μέγεθος.

Bits, bytes και προθέματα

Όλα τα δεδομένα υπολογιστών αποθηκεύονται σε δυαδική μορφή είτε ως ένα είτε ως μηδέν. Οκτώ από αυτά τα δυαδικά ψηφία σχηματίζουν από κοινού το πιο συχνά αναφερόμενο στοιχείο στον υπολογισμό, το byte. Οι διάφορες ποσότητες χωρητικότητας αποθήκευσης ορίζονται από ένα πρόθεμα που αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη ποσότητα, παρόμοια με τα μετρικά προθέματα. Δεδομένου ότι όλοι οι υπολογιστές βασίζονται σε δυαδικά μαθηματικά, αυτά τα προθέματα αντιπροσωπεύουν ποσότητες βάσης 2. Κάθε επίπεδο είναι μια αύξηση 2 έως 10η δύναμη ή 1.024. Τα κοινά προθέματα έχουν ως εξής:

Αυτό είναι σημαντική πληροφορία, επειδή όταν ένα λειτουργικό σύστημα ή πρόγραμμα υπολογιστή αναφέρει τον διαθέσιμο χώρο σε μια μονάδα δίσκου, πρόκειται να αναφέρει το συνολικό σύνολο των διαθέσιμων bytes ή να τα αναφέρει με ένα από τα προθέματα. Έτσι, ένα λειτουργικό σύστημα που αναφέρει ένα συνολικό χώρο 70,4 GB έχει στην πραγματικότητα περίπου 75.591.424.409 bytes αποθηκευτικού χώρου.

Διαφημισμένο vs. Πραγματικό

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν σκέφτονται στα μαθηματικά της βάσης 2, οι κατασκευαστές αποφάσισαν να αξιολογήσουν τις περισσότερες δυνατότητες οδήγησης βάσει των τυποποιημένων βάσεων 10 αριθμών που όλοι γνωρίζουμε. Επομένως, ένα gigabyte ισούται με ένα δισεκατομμύριο bytes, ενώ ένα terabyte ισούται με ένα τρισεκατομμύριο byte. Αυτή η προσέγγιση δεν ήταν πολύ προβληματική όταν χρησιμοποιήσαμε το kilobyte, αλλά κάθε επίπεδο αύξησης του προθέματος αυξάνει επίσης τη συνολική απόκλιση του πραγματικού χώρου σε σύγκριση με τον διαφημιζόμενο χώρο.

Ακολουθεί μια γρήγορη αναφορά για να δείξετε το ποσό που οι πραγματικές τιμές διαφέρουν σε σχέση με τις διαφημίσεις για κάθε κοινή τιμή αναφοράς:

Με βάση αυτό, για κάθε gigabyte που ισχυρίζεται ένας κατασκευαστής μονάδας δίσκου, αναφέρει υπερβολικά το μέγεθος του χώρου στο δίσκο κατά 73.741.824 bytes ή περίπου 70.3 MB χώρου στο δίσκο. Έτσι, εάν ένας κατασκευαστής διαφημίζει έναν σκληρό δίσκο 80 GB (80 δισεκατομμυρίων bytes), ο πραγματικός χώρος στο δίσκο είναι περίπου 74,5 GB χώρου, περίπου 7% λιγότερο από ό, τι διαφημίζεται.

Αυτό δεν ισχύει για όλους τους δίσκους και τα μέσα αποθήκευσης στην αγορά. Αυτό είναι όπου οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι αναφέρονται βάσει των διαφημιζόμενων τιμών, όπου ένα gigabyte είναι ένα δισεκατομμύριο byte. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος της αποθήκευσης flash media βασίζεται στα πραγματικά ποσά μνήμης. Έτσι, μια κάρτα μνήμης 512 MB έχει ακριβώς 512 MB χωρητικότητας δεδομένων. Η βιομηχανία αλλάζει και αυτό. Για παράδειγμα, ένα SSD μπορεί να αναγράφεται ως μοντέλο 256 GB, αλλά έχει μόλις 240 GB χώρου. Οι κατασκευαστές SSD θέτουν στη διάθεση τους επιπλέον χώρο για νεκρά κύτταρα και για δυαδική και δεκαδική διαφορά.

Μορφοποιημένο εναντίον μη μορφοποιημένο

Για να είναι λειτουργικός οποιοσδήποτε τύπος συσκευής αποθήκευσης, πρέπει να υπάρχει κάποια μέθοδος για να γνωρίζει ο υπολογιστής ποια bits που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν σχετίζονται με τα συγκεκριμένα αρχεία. Αυτός είναι ο τόπος όπου η μορφοποίηση μιας μονάδας εισέρχεται. Οι τύποι των μορφών δίσκου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον υπολογιστή, αλλά μερικές από τις πιο κοινές είναι οι FAT16, FAT32 και NTFS. Σε κάθε ένα από αυτά τα σχήματα μορφοποίησης, ένα μέρος του χώρου αποθήκευσης διατίθεται έτσι ώστε τα δεδομένα στη μονάδα να μπορούν να καταγραφούν επιτρέποντας στον υπολογιστή ή σε άλλη συσκευή να διαβάζει και να γράφει σωστά τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου.

Αυτό σημαίνει ότι όταν διαμορφώνεται ένας δίσκος, ο λειτουργικός χώρος αποθήκευσης της μονάδας δίσκου είναι μικρότερος από τη μη μορφοποιημένη χωρητικότητά του. Το ποσό με το οποίο μειώνεται ο χώρος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο μορφοποίησης που χρησιμοποιείται για τη μονάδα δίσκου καθώς και το μέγεθος και το μέγεθος των διαφόρων αρχείων του συστήματος. Δεδομένου ότι ποικίλλει, είναι αδύνατο για τους κατασκευαστές να παραθέσουν το μορφοποιημένο μέγεθος. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται συχνότερα με την αποθήκευση flash media από τους σκληρούς δίσκους μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Διαβάστε τις προδιαγραφές

Είναι σημαντικό όταν αγοράζετε έναν υπολογιστή, σκληρό δίσκο ή ακόμα και μνήμη flash για να μάθετε πώς να διαβάζετε σωστά τις προδιαγραφές. Συνήθως οι κατασκευαστές έχουν υποσημείωση στις προδιαγραφές της συσκευής για να δείξουν πώς βαθμολογείται. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον καταναλωτή να λάβει πιο τεκμηριωμένη απόφαση.