Τι είναι SSHD (Solid State Hybrid Drive);

Ένα νέο όνομα μάρκετινγκ για έναν υβριδικό δίσκο αποθήκευσης

Εάν εξετάζετε την αναβάθμιση του σκληρού σας δίσκου για έναν φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή τους τελευταίους μήνες, ίσως έχετε συναντήσει τον όρο SSHD. Τι είναι αυτό σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους και τους SSD ; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νέο όρο μάρκετινγκ που σχεδιάστηκε από τη Seagate για την ουσιαστική ετικέτα του τι είχε αναφερθεί προηγουμένως ως υβριδικό σκληρό δίσκο. Οι μονάδες δίσκου είναι μια ανάμιξη του παραδοσιακού σκληρού δίσκου και των νέων τεχνολογιών SSD. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό οδηγεί σε σύγχυση στην αγορά, καθώς οι αγοραστές ενδέχεται να το θεωρούν λάθος για πλήρεις μονάδες SSD (SSD).

Ποιο είναι το όφελος της SSHD;

Το tag της Seagate για τη νέα τους σειρά SSHD είναι "SSD Performance HDD Capacity. Affordable Price". Ουσιαστικά προσπαθούν να πουν ότι αυτές οι νέες μονάδες δίσκου θα προσφέρουν όλα τα οφέλη των δύο τεχνολογιών χωρίς καμία πραγματική σημαντική αύξηση του κόστους. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα χρησιμοποιούσαν όλα τα συστήματα υπολογιστών ένα SSHD αντί για έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο ή μια μονάδα SSD;

Το γεγονός είναι ότι αυτές οι μονάδες είναι ουσιαστικά ένας παραδοσιακός σκληρός δίσκος με μονάδα SSD μικρής χωρητικότητας που προστέθηκε στον ελεγκτή της μονάδας δίσκου για να λειτουργήσει σαν είδος κρυφής μνήμης για αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά. Δεν είναι όλα διαφορετικά από τη λήψη ενός τυποποιημένου σκληρού δίσκου για να είναι η κύρια αποθήκευση ενός συστήματος υπολογιστών και στη συνέχεια να προσθέσετε μια μικρή μονάδα SSD ως κρυφή μνήμη μέσω ενός συστήματος όπως η τεχνολογία Smart Response της Intel .

Ας δούμε πρώτα την αξίωση της χωρητικότητας, καθώς αυτό είναι το πιο εύκολο να το δεις. Δεδομένου ότι ένα SSHD είναι ουσιαστικά το ίδιο με ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο αλλά με κάποιο χώρο στο εσωτερικό της μονάδας για τη συγκράτηση της προσωρινής μνήμης στερεάς κατάστασης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα SSHD έχουν περίπου την ίδια χωρητικότητα με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Στην πραγματικότητα, οι παραλλαγές φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών αυτών των μονάδων δίσκου έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες. Επομένως ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως αληθινός.

Στη συνέχεια, συγκρίνουμε τις τιμές του SSHD με τις άλλες δύο. Όσον αφορά τις αξιολογήσεις ικανότητας, το SSHD κοστίζει λίγο περισσότερο από ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσθήκης της επιπλέον μνήμης cache στερεάς κατάστασης και πρόσθετου υλικολογισμικού για τον έλεγχο του επεξεργαστή προσωρινής αποθήκευσης. Αυτό κυμαίνεται από περίπου 10 έως 20 τοις εκατό περισσότερο από ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Από την άλλη πλευρά, το SSHD είναι πολύ φθηνότερο από μια ευθεία στερεή κατάσταση οδήγησης. Για τις δυνατότητες, ένα SSD θα κοστίζει οπουδήποτε από πέντε έως περίπου είκοσι φορές το κόστος ενός SSHD. Ο λόγος για αυτήν την ευρεία διαφορά τιμής είναι ότι οι μονάδες SSD με υψηλότερη χωρητικότητα απαιτούν πολύ ακριβότερες μνήμες NAND μνήμης.

Έτσι είναι η απόδοση σαν ένα SSD;

Ο πραγματικός έλεγχος μιας υβριδικής μονάδας στερεάς κατάστασης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιδόσεις θα συγκριθούν με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους και τις μονάδες SSD. Φυσικά, η απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς χρησιμοποιείται ένα σύστημα υπολογιστή. Ο πραγματικός παράγοντας περιορισμού ενός SSHD είναι η ποσότητα μνήμης στερεάς κατάστασης που χρησιμοποιείται για την κρυφή μνήμη. Αυτή τη στιγμή, είναι ένα πολύ μικρό 8GB που χρησιμοποιείται. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσό που μπορεί να γεμίσει γρήγορα απαιτώντας συχνά καθαρισμό των αποθηκευμένων δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που θα δουν το μεγαλύτερο όφελος από αυτές τις μονάδες δίσκου είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους με περιορισμένο αριθμό εφαρμογών. Για παράδειγμα, ένα άτομο που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του μόνο για να περιηγηθεί στον ιστό, κάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ίσως κάποιες εφαρμογές παραγωγικότητας. Κάποιος που παίζει μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών για υπολογιστές δεν πρόκειται να δει τα ίδια οφέλη με τα πολλαπλάσια χρήματα των ίδιων αρχείων για το σύστημα προσωρινής αποθήκευσης για να καθορίσει ποια αρχεία θα τοποθετηθούν στη μνήμη cache. Εάν δεν χρησιμοποιούνται επανειλημμένα, δεν υπάρχει πραγματικό όφελος.

Οι χρόνοι εκκίνησης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν με ένα τυποποιημένο σύστημα ίσως να πηγαίνει από περίπου είκοσι δευτερόλεπτα σε σκληρό δίσκο έως και 10 με SSHD. Αυτό εξακολουθεί να μην είναι τόσο γρήγορο όσο μια μονάδα SSD που μπορεί να επιτευχθεί κάτω από δέκα δευτερόλεπτα. Πηγαίνετε πέρα ​​από την απλή εκκίνηση του υπολογιστή και τα πράγματα θα είναι σίγουρα πολύ πιο θορυβώδη. Για παράδειγμα, εάν αντιγράφετε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων (για παράδειγμα χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για άλλη μονάδα), η προσωρινή μνήμη θα υπερφορτωθεί γρήγορα και η μονάδα θα εκτελέσει ουσιαστικά το ίδιο επίπεδο με έναν κανονικό σκληρό δίσκο, αλλά πιθανότατα λιγότερο από ένα υψηλό - μοντέλο σκληρού δίσκου απόδοσης.

Έτσι ποιος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει ένα SSHD;

Η πρωτογενής αγορά για μια υβριδική μονάδα SSD είναι με φορητούς υπολογιστές. Ο λόγος είναι ότι ο περιορισμένος χώρος σε αυτά τα συστήματα γενικά εμποδίζει την εγκατάσταση περισσότερων από μία μονάδων μέσα σε αυτά. Μια μονάδα SSD μπορεί να προσφέρει πολλές επιδόσεις αλλά περιορίζει την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτήν. Από την άλλη πλευρά, ένας σκληρός δίσκος έχει αρκετό χώρο αλλά δεν λειτουργεί επίσης. Ένα SSHD μπορεί να προσφέρει έναν εύκολο και προσιτό τρόπο προσφοράς υψηλής χωρητικότητας αλλά ελαφρώς βελτιωμένης απόδοσης για όποιον μπορεί να θέλει να αναβαθμίσει ένα υπάρχον σύστημα φορητού υπολογιστή ή να συμβιβαστεί μεταξύ των δύο άκρων σε ένα ολοκαίνουργιο σύστημα.

Ενώ υπάρχουν τώρα διαθέσιμα εργαλεία SSHD, γενικά δεν θα τα συνιστούσαμε. Ο λόγος είναι ότι τα συστήματα γραφείου, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών και λεπτών σχεδίων, έχουν το χώρο να κρατούν πολλαπλές μονάδες δίσκου. Για αυτά τα συστήματα, ένας συνδυασμός μιας μικρής μονάδας στερεάς κατάστασης με έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο θα προσφέρει πιθανότατα καλύτερη απόδοση και δεν θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την αγορά ενός SSHD. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για οποιοδήποτε σύστημα που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Intel Smart Response. Η μόνη εξαίρεση εδώ είναι εκείνες οι μίνι επιτραπέζιοι υπολογιστές που έχουν μόνο χώρο για να χωρέσουν σε μία μονάδα κινητού μεγέθους. Μπορούν να επωφεληθούν το ίδιο με το laptop.