Πώς να ελέγξετε τον ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο στα Windows

Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε τη χωρητικότητα του δίσκου, το χρησιμοποιημένο χώρο ή τον ελεύθερο χώρο

Δεν μπορείτε να προσθέσετε πράγματα σε μια μονάδα για πάντα, είτε πρόκειται για τον κύριο σκληρό σας δίσκο , είτε για το μικρό flash drive στην τσέπη σας είτε για το γιγάντιο εξωτερικό σκληρό δίσκο στο γραφείο σας.

Ακόμη και ένας αδιαμφισβήτητα ομοιόμορφος σκληρός δίσκος 16 TB έχει ένα όριο: 16 TB! Όπως τρελός όπως ακούγεται, μπορεί επίσης να γεμίσει. Είναι αλήθεια ότι θα χρειαστούν δύο εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ποιότητας για να το κάνουν, αλλά "μόνο" περίπου 150 κινηματογραφικές ταινίες μήκους 4K.

Ανεξάρτητα από αυτό, παίρνετε την ιδέα - μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τον ελεύθερο χώρο μιας μονάδας από καιρό σε καιρό, ειδικά εάν αρχίζει να επιβραδύνεται ή να δράσει αστείο, κάτι που είναι πολύ συχνά η μη-τόσο-σαφής συνέπεια υπερβολικού αριθμού ένα μόνο μέρος.

Δυστυχώς, ειδικά στα λειτουργικά συστήματα των Windows, δεν έχετε ένα φιλικό "Hey, ο σκληρός σας δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος!" προειδοποίηση. Αντ 'αυτού, έχετε παράξενη συμπεριφορά, κρυπτά μηνύματα λάθους ή σοβαρά προβλήματα όπως τα BSOD .

Ευτυχώς, είναι εξαιρετικά εύκολο να ελέγξετε πόσα ελεύθερο χώρο έχετε σε οποιαδήποτε από τις μονάδες δίσκου σας και διαρκεί μόνο ένα λεπτό ή δύο.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP :

Πώς να ελέγξετε τον ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο στα Windows

  1. Μόνο στα Windows 10, πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη , ακολουθούμενο από το File Explorer (το εικονίδιο του μικρού φακέλου). Εάν δεν το βλέπετε, ελέγξτε κάτω από το φάκελο System των Windows ή απλά πληκτρολογήστε File Explorer στο πλαίσιο αναζήτησης.
    1. Στα Windows 8 ή στα Windows 10, αναζητήστε αυτόν τον υπολογιστή και έπειτα πατήστε ή κάντε κλικ στο αποτέλεσμα Αυτό το PC .
    2. Στα Windows 7 ή στα Windows Vista, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια στον Υπολογιστής .
    3. Στα Windows XP, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια ο υπολογιστής μου .
    4. Συμβουλή: Δείτε την έκδοση των Windows που έχω; αν δεν είστε σίγουροι για το τι χρησιμοποιείτε.
  2. Στην αριστερή πλευρά της Εξερεύνησης αρχείων ή της Εξερεύνησης των Windows (ανάλογα με την έκδοση των Windows), βεβαιωθείτε ότι έχει επιλεγεί Αυτός ο υπολογιστής , ο υπολογιστής ή ο υπολογιστής μου (και πάλι, με βάση την έκδοση των Windows).
    1. Σημείωση: Εάν δεν βλέπετε τίποτα στην αριστερή πλευρά αυτής της οθόνης, ανοίξτε το μενού Προβολή και ενεργοποιήστε το παράθυρο περιήγησης . Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, πηγαίνετε αντ 'αυτού στην επιλογή Οργανώστε> Διάταξη> Πλαίσιο πλοήγησης (7 και Vista) ή Προβολή> Γραμμή εξερευνητών> Φάκελοι (XP).
  3. Στη δεξιά πλευρά, βρείτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να μάθετε πόση ελεύθερη απόσταση έχει παραμείνει.
    1. Στα Windows 10 & 8, όλες οι συσκευές αποθήκευσης παρατίθενται στην περιοχή " Συσκευές και δίσκοι ". Στα Windows 7, Vista και XP, οι σκληροί δίσκοι και οι συσκευές με αφαιρούμενη αποθήκευση παρατίθενται ξεχωριστά.
  1. Σε νεότερες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να δείτε ακριβώς κάτω από τον οδηγό τον κατάλογο για τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο καθώς και για το συνολικό μέγεθος της μονάδας, σε μορφή όπως αυτή: Τοπικός δίσκος (C :) [δείκτης χώρου αποθήκευσης] 49,0 GB χωρίς 118 GB Αν αυτό είναι όλο που πρέπει να ξέρετε τότε τελειώσατε! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα του δίσκου σας που έχουν ταφεί λίγο πιο βαθιά:
  2. Για να δείτε περισσότερα, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο τη μονάδα δίσκου στην οποία θέλετε περισσότερες πληροφορίες αποθηκευτικού χώρου και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ιδιότητες .
  3. Στην καρτέλα Γενικά , θα δείτε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συσκευή αποθήκευσης που βλέπετε, αναφερόμενη σε bytes καθώς και στρογγυλεμένες GB ... ελεύθερος χώρος συμπεριλαμβανόμενος:
    1. Χρησιμοποιημένος χώρος: Αυτό είναι το άθροισμα όλων των δεδομένων σε αυτήν τη συσκευή.
    2. Ελεύθερος χώρος: Αυτή είναι η διαφορά στη συνολική μορφοποιημένη χωρητικότητα της συσκευής και το άθροισμα όλων των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτήν. Αυτός ο αριθμός υποδεικνύει πόσα περισσότερα αποθηκευτικά χώρο σας επιτρέπετε να συμπληρώσετε.
    3. Χωρητικότητα: Αυτή είναι η συνολική μορφοποιημένη χωρητικότητα της μονάδας δίσκου.
    4. Επίσης, εδώ υπάρχει ένα γράφημα πίτας, που δείχνει το χρησιμοποιημένο εναντίον ελεύθερου χώρου στη μονάδα δίσκου, χρήσιμο για την απεικόνιση του χώρου που χρησιμοποιείτε σε αυτόν τον σκληρό δίσκο ή σε άλλη συσκευή.

Περισσότερα σχετικά με τον ελεύθερο χώρο ενός δίσκου στα Windows

Η Microsoft έχει συστήσει ιστορικά ότι, για να αποφύγετε προβλήματα, θα πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον 100 MB ελεύθερου χώρου σε οποιαδήποτε μονάδα δίσκου έχετε εγκαταστήσει τα Windows. Ωστόσο, επειδή έχουμε δει προβλήματα σε επίπεδα υψηλότερα από 100 MB, συνιστούμε πάντοτε 10% ελεύθερο χώρο.

Για να το υπολογίσετε, απλώς πάρτε τον αριθμό δίπλα στο Χωρητικότητα από το βήμα 6 και μετακινήστε το δεκαδικό στο αριστερό ένα κενό. Για παράδειγμα, εάν ο σκληρός δίσκος που βλέπετε έχει συνολική χωρητικότητα 80.0 GB, μετακινώντας το δεκαδικό ένα χώρο προς τα αριστερά το καθιστά 8.0 GB, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήσετε τον ελεύθερο χώρο να πέσει κάτω από αυτόν για τη συγκεκριμένη συσκευή.

Στα Windows 10, πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των αρχείων που καταναλώνουν τη χωρητικότητα του δίσκου μπορείτε να βρείτε στις Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Αποθήκευση . Απλά επιλέξτε μια μονάδα δίσκου που σας ενδιαφέρει και τα Windows θα την αναλύσουν, χωρίζοντάς τα σε κατηγορίες.

Υπάρχουν επίσης πολλά εργαλεία αναλυτή ελεύθερου χώρου στο δίσκο που μπορείτε να κάνετε λήψη για Windows 10 και παλαιότερες εκδόσεις των Windows, τα οποία θα σας δείξουν ποια αρχεία και φάκελοι καταλαμβάνουν το μέγιστο χώρο.

Σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows, επιλέγοντας "Εκκαθάριση δίσκου" από τις ιδιότητες της μονάδας (βήμα 6 παραπάνω), θα ξεκινήσει το βοηθητικό πρόγραμμα "Εκκαθάριση δίσκου" (Disk Cleanup), ένα μονοαπευθυντικό κέντρο για την αφαίρεση αρχείων που δεν χρειάζονται πλέον τα Windows.