Πρόβλεψη του μέλλοντος των δικτύων υπολογιστών και του Διαδικτύου

Δικτύωση στον 22ο αιώνα

Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και άλλοι επαγγελματίες της τεχνολογίας προβαίνουν σε προβλέψεις για το μέλλον ως μέρος των θέσεών τους. Μερικές φορές οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα, αλλά συχνά είναι λάθος (και μερικές φορές, πολύ λάθος). Ενώ η πρόβλεψη του μέλλοντος μπορεί να φαίνεται σαν απλή εικασία και χάσιμο χρόνου, μπορεί να δημιουργήσει συζητήσεις και συζητήσεις που οδηγούν σε καλές ιδέες (ή τουλάχιστον να παρέχουν κάποια ψυχαγωγία).

Πρόβλεψη του μέλλοντος της δικτύωσης - εξέλιξη και επανάσταση

Το μέλλον της δικτύωσης υπολογιστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί για τρεις λόγους:

  1. Η δικτύωση υπολογιστών είναι τεχνικά πολύπλοκη, καθιστώντας την πρόκληση για τους παρατηρητές να κατανοούν τις προκλήσεις και να βλέπουν τις τάσεις
  2. Τα δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο είναι καλά εμπορεύσιμα, υποβάλλοντάς τα στις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και των μεγάλων εταιρειών
  3. Τα δίκτυα λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν αναταραχές από σχεδόν οπουδήποτε

Επειδή η τεχνολογία δικτύου έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται σταδιακά και τις επόμενες δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η ιστορία υποδεικνύει ότι η δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε κάποια μέρα να καταστεί άνευ αντικειμένου με κάποια επαναστατική τεχνική πρόοδο, ακριβώς όπως αντικαταστάθηκαν τα τηλεγραφικά και τα αναλογικά τηλεφωνικά δίκτυα.

Το μέλλον της δικτύωσης - μια εξέλιξη

Αν η τεχνολογία των δικτύων συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο έχει τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε πολλές αλλαγές και τις επόμενες δεκαετίες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Το Μέλλον της Δικτύωσης - Μια Επαναστατική Προβολή

Θα εξακολουθήσει να υπάρχει το Διαδίκτυο κατά το έτος 2100; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα μέλλον χωρίς αυτό. Πολύ πιθανό, ωστόσο, ότι το Διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, θα καταστραφεί μια μέρα, ανίκανο να αντισταθεί στις ολοένα και πιο εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα. Οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του Internet θα οδηγήσουν πιθανώς σε διεθνείς πολιτικές μάχες λόγω του τεράστιου ποσού του ηλεκτρονικού εμπορίου που διακυβεύεται. Στην καλύτερη περίπτωση, το δεύτερο Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια γιγαντιαία βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του και να οδηγήσει σε μια νέα εποχή παγκόσμιας κοινωνικής σύνδεσης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα εξυπηρετήσει καθαρά καταπιεστικούς σκοπούς παρόμοιο με το "1984" του George Orwell.

Με περαιτέρω τεχνικές καινοτομίες στην ασύρματη ηλεκτρική ενέργεια και την επικοινωνία, καθώς και τις συνεχείς εξελίξεις στην ισχύ επεξεργασίας ακόμη και μικροσκοπικών μαρκών, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποια δίκτυα υπολογιστών δεν θα χρειάζονται πλέον καλώδια οπτικών ινών ή διακομιστές. Η σημερινή ραχοκοκαλιά του Internet και τα τεράστια κέντρα δεδομένων δικτύου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από πλήρως αποκεντρωμένες υπαίθριες και ελεύθερες επικοινωνίες.