Τι είναι το IPv6;

IPv6 / IPng Επεξήγηση

Το IPv6 είναι μια νέα και βελτιωμένη έκδοση του πρωτοκόλλου IP . Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι IP είναι, ποιος είναι ο περιορισμός της και πώς αυτό οδήγησε στη δημιουργία του IPv6. Υπάρχει επίσης μια σύντομη περιγραφή του IPv6.

Το πρωτόκολλο IP

Το IP (το πρωτόκολλο Internet) είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρωτόκολλα για δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Είναι υπεύθυνος για την αναγνώριση κάθε μηχανής στο δίκτυο με μια μοναδική διεύθυνση ( διεύθυνση IP ) και τη δρομολόγηση των πακέτων δεδομένων από την πηγή τους στο μηχάνημα προορισμού τους μέσω αυτής της διευθυνσιοδότησης. Η πραγματική έκδοση του πρωτοκόλλου IP που χρησιμοποιείται είναι IPv4 (IP έκδοση 4).

Οι περιορισμοί του IPv4

Η δομή μίας τρέχουσας διεύθυνσης IP (IPv4) είναι τέσσερις αριθμοί που κυμαίνονται μεταξύ 0 και 255, που χωρίζονται από μια τελεία. Ένα παράδειγμα είναι το 192.168.66.1. δεδομένου ότι κάθε αριθμός αντιπροσωπεύεται σε δυαδική μορφή με μια λέξη 8-bit, μια διεύθυνση IPv4 αποτελείται από 32 δυαδικά ψηφία (bits). Ο μέγιστος αριθμός που μπορείτε να κάνετε με 32 bits είναι 4,3 δισ. (2 αυξήθηκαν στην ισχύ 32).

Κάθε μηχανή στο Διαδίκτυο θα πρέπει να έχει μια μοναδική διεύθυνση IP - καμία μηχανή δεν μπορεί να έχει την ίδια διεύθυνση. Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι το Διαδίκτυο μπορεί θεωρητικά να κατέχει μόνο 4,3 δισεκατομμύρια μηχανές, κάτι που είναι αρκετά μεγάλο. Αλλά στις πρώτες ημέρες της ΠΕ, λόγω της έλλειψης οράματος και κάποιας επιχειρηματικής διάθεσης, πολλές διευθύνσεις IP σπαταλούνται. Πωλούνταν σε εταιρείες, οι οποίες δεν τις χρησιμοποιούν επαρκώς. Δεν μπορούν να διεκδικηθούν. Ορισμένες άλλες έχουν περιοριστεί σε άλλους σκοπούς εκτός από τη δημόσια χρήση, όπως η έρευνα, οι τεχνολογικές χρήσεις κλπ. Οι υπόλοιπες διευθύνσεις μειώνονται και, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των υπολογιστών χρηστών, των κεντρικών υπολογιστών και άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο Internet, από διευθύνσεις IP!
Διαβάστε περισσότερα: Το πρωτόκολλο Internet , διευθύνσεις IP , πακέτα , δρομολόγηση IP

Εισαγάγετε IPv6

Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης IP που ονομάζεται IPv6 (IP έκδοση 6), επίσης γνωστή ως IPng (IP νέας γενιάς). Θα ρωτήσετε τι συνέβη στην έκδοση 5. Λοιπόν, αναπτύχθηκε, αλλά παρέμεινε στον τομέα της έρευνας. Το IPv6 είναι η έκδοση που είναι έτοιμη να αναπτυχθεί σε όλο το Διαδίκτυο και να υιοθετηθεί από όλους τους ανθρώπους (και οποιοδήποτε πλάσμα) χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και τα δίκτυα. Το IPv6 προσφέρει πολλές βελτιώσεις, κυρίως στον αριθμό των μηχανών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Διαδίκτυο.

Το IPv6 περιγράφεται

Μια διεύθυνση IPv6 αποτελείται από 128 bits, επιτρέποντας έτσι έναν αστρονομικό αριθμό μηχανών. Αυτό είναι ισοδύναμο με την τιμή των 2 που ανεβαίνουν στη δύναμη των 128, ένας αριθμός με σχεδόν 40 μηδενικά τελικά.

Τώρα πρέπει να σκεφτείτε την ταλαιπωρία των χρονοβόρων διευθύνσεων. Αυτό εξετάζεται επίσης - η διεύθυνση IPv6 έχει κανόνες για τη συμπίεσή τους. Πρώτον, οι αριθμοί αντιπροσωπεύονται σε δεκαεξαδικό αντί για δεκαδικούς αριθμούς. Οι δεκαδικοί αριθμοί είναι αριθμοί από 0 έως 9. Οι δεκαεξαδικοί αριθμοί προκύπτουν από την ομαδοποίηση των δυαδικών ψηφίων σε 4, δίνοντας τους ακόλουθους χαρακτήρες: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C , D, E, F. Μια διεύθυνση IPv6 αποτελείται από αυτούς τους χαρακτήρες. Δεδομένου ότι τα bits είναι ομαδοποιημένα σε 4, η διεύθυνση IPv6 θα αποτελείται από 32 χαρακτήρες. Μακρύ, έτσι; Λοιπόν, αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό, ειδικά επειδή υπάρχουν συμβάσεις που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας της διεύθυνσης IPv6 συμπιέζοντας για παράδειγμα τους χαρακτήρες επανάληψης.

Ένα παράδειγμα μιας διεύθυνσης IPv6 είναι fe80 :: 240: d0ff: fe48: 4672 . Αυτός έχει μόνο 19 χαρακτήρες - υπήρξε συμπίεση, κάτι που ξεπερνά το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου. Σημειώστε ότι ο διαχωριστής έχει αλλάξει από την τελεία στο παχύ έντερο.

Το IPv6 δεν επιλύει μόνο το πρόβλημα του περιορισμού της διεύθυνσης, αλλά φέρνει και άλλες βελτιώσεις στο πρωτόκολλο IP, όπως αυτόματη διαμόρφωση στους δρομολογητές και βελτιωμένη ασφάλεια, μεταξύ άλλων.

Μετάβαση από IPv4 σε IPv6

Δεν έρχεται πλέον η ημέρα κατά την οποία το IPv4 δεν θα είναι πλέον βιώσιμο και τώρα που το IPv6 βρίσκεται γύρω, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να γίνει η μετάβαση από το IPv4 στο IPv6. Φανταστείτε την ανανέωση της άσφαλτος ενός δρόμου με μεγάλη κίνηση. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, δημοσιεύσεις και ερευνητικές εργασίες και ελπίζουμε ότι όταν έρθει η ώρα, η μετάβαση θα συνεχιστεί ομαλά.

Ποιος κάνει τι στο διαδίκτυο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν, καθώς όλα θεωρούνται δεδομένα. Ποιος αναπτύσσει πρωτόκολλα όπως το IPv6 και πώς διαχειρίζονται όλες αυτές οι διευθύνσεις;

Ο οργανισμός που διαχειρίζεται την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και άλλων τεχνολογιών Διαδικτύου ονομάζεται IETF (Task Force Internet Engineering). Αποτελείται από μέλη παγκοσμίως που συναντώνται σε εργαστήρια αρκετές φορές το χρόνο για να συζητήσουν τις τεχνολογίες, από όπου προέρχονται νέες τεχνολογίες ή ενημερώσεις. Εάν κάποια μέρα δημιουργήσετε μια νέα τεχνολογία δικτύου, αυτό είναι το μέρος για να πάτε.

Ο οργανισμός που διαχειρίζεται τη διανομή και την κατανομή διευθύνσεων και ονομάτων (όπως ονόματα τομέα) στο Διαδίκτυο ονομάζεται ICANN.