Η ονομασία χρώματος Spot Pantone υπολείπεται

Κατανόηση των C και U στους οδηγούς της Pantone

Το σύστημα αντιστοίχισης χρώματος Pantone είναι το κυρίαρχο σύστημα εκτύπωσης έγχρωμων σημείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σειρά Pantone Plus της εταιρείας έχει σχεδιαστεί για χρήση γραφικών και πολυμέσων.

Κάθε στερεό spot χρώμα στο σύστημα Pantone φέρει ένα όνομα ή έναν αριθμό, ο οποίος ακολουθείται από ένα επίθημα. Τα επιθήματα κάποτε κατέστησαν το σύστημα συγκεχυμένο, αλλά η εταιρεία έχει βελτιώσει την χρήση επίθετων τα τελευταία χρόνια.

Τα κύρια δύο επιθήματα είναι:

Είναι το Pantone 3258 C και το Pantone 3258 U το ίδιο χρώμα; Ναι και ΟΧΙ. Ενώ το Pantone 3258 είναι ο ίδιος τύπος μελάνης (μια συγκεκριμένη απόχρωση πράσινου χρώματος), τα γράμματα που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν το εμφανές χρώμα του μείγματος μελανιού όταν εκτυπώνεται σε χαρτί με επικάλυψη ή χωρίς επίστρωση. Μερικές φορές αυτές οι δύο είναι πολύ κοντά αγώνες, αλλά μερικές φορές δεν είναι.

Οι οδηγοί Pantone είναι βιβλία με δείγματα - εκτυπώνονται δείγματα μελανιών με έγχρωμο χρώμα, τυπωμένα σε χαρτί με επικάλυψη και χωρίς επικάλυψη. Οι εμπορικοί εκτυπωτές και οι γραφίστες βασίζονται σε αυτά τα βιβλία για να βεβαιωθούν ότι το χρώμα που επιθυμούν για ένα έργο είναι ακριβώς σωστό.

Pantone Matching System Coated ή Uncoated Οδηγός

Στον κόσμο της μελάνης εκτύπωσης σε χαρτί, το χρυσό πρότυπο έγχρωμο εργαλείο είναι από καιρό το σύστημα αντιστοίχισης Pantone. Το σύστημα PMS περιλαμβάνει οδηγούς τύπων και συμπαγή τσιπ χρωμάτων που περιέχουν σχεδόν 2.000 spot χρώματα για εκτύπωση μελανιού σε χαρτί.

Όταν ένας εμπορικός εκτυπωτής χρειάζεται μια μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένης έγχρωμης μελάνης, θα το αγοράσει. Ωστόσο, αν η εταιρεία χρειάζεται μόνο ένα μικρό ποσό χρώματος που δεν εκτυπώνει συχνά, ένας τεχνικός αναμειγνύει την ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στον οδηγό PMS. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την προσομοίωση του χρώματος στο CMYK.

Pantone Color Bridge με επίστρωση ή χωρίς επικάλυψη οδηγό

Οι περισσότεροι εμπορικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν επίσης το Pantone Color Bridge Coated ή Uncoated Guide. Αυτός ο οδηγός εμφανίζει τα τυπωμένα στερεά spot χρώματα δίπλα-δίπλα με το πλησιέστερο ισοδύναμο διαδικασίας τεσσάρων χρωμάτων. Τα επιθήματα σε αυτόν τον οδηγό είναι:

Διακοπείσες προκλήσεις

Η Pantone διέκοψε τη χρήση της κατάληξης M , η οποία έδειξε ένα χρώμα που τυπώθηκε σε ματ χαρτί. Επιπλέον, η Pantone δεν χρησιμοποιεί πλέον τα ακόλουθα επιθήματα, που αδειόταν κάποτε, σε παλαιότερες εκδόσεις του Adobe Illustrator, του Macromedia Freehand, του QuarkXPress και του Adobe Photoshop.

Όνομα Αυτό το χρώμα

Επομένως, ποιο χαρακτηριστικό επίθεμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όταν καθορίζετε τα χρώματα; Δεν έχει σημασία αν είστε συνεπείς. Παρόλο που το Pantone 185 C και το Pantone 185 U είναι οι ίδιοι τύποι μελάνης, το λογισμικό μπορεί να τα δει ως δύο διαφορετικά χρώματα, ακόμα και αν η οθόνη τους δείχνει σχεδόν πανομοιότυπα. Εάν το Pantone 185 είναι η απόχρωση του κόκκινου που θέλετε, χρησιμοποιήστε Pantone 185 C ή Pantone 185 U αλλά όχι και τα δύο στην ίδια εργασία εκτύπωσης.

Θυμηθείτε, αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι απλώς μια προσομοίωση του τυπωμένου χρώματος. Για να εξασφαλίσετε το πιο ακριβές χρώμα, χρησιμοποιήστε τους οδηγούς Pantone για να βρείτε τα σωστά χρώματα μελάνης για το έργο σας.