Χρησιμοποιώντας το iCloud για αποθήκευση δεδομένων

Αποθήκευση οποιουδήποτε αρχείου στο iCloud Από το Finder

Η υπηρεσία iCloud της Apple συνδέει συσκευές Mac και iOS για κοινή χρήση, αποθήκευση και συγχρονισμό δεδομένων που δημιουργήθηκαν από ορισμένες εφαρμογές της Apple, όπως Mail, Ημερολόγιο και Επαφές. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το iCloud με τα Windows, αν και με πολύ πιο περιορισμένο σύνολο δεδομένων. Ένα πράγμα που λείπει από το iCloud είναι η αποθήκευση ακατέργαστων δεδομένων. δηλαδή, τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε οποιοδήποτε αρχείο στο iCloud, ανεξάρτητα από την εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του.

Ενημέρωση : Με την εμφάνιση του OS X Yosemite , η Apple ενημέρωσε την υπηρεσία iCloud με μια εξαιρετικά βελτιωμένη μονάδα iCloud. που τώρα εκτελεί λίγο πολύ το πώς θα περιμένατε από μια υπηρεσία αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο. Εάν χρησιμοποιείτε το OS X Yosmite ή αργότερα, μπορείτε να μεταβείτε στο τέλος αυτού του άρθρου για να διαβάσετε σχετικά με τις λειτουργίες του iCloud drive ειδικά για τις νεότερες εκδόσεις του Mac OS.

Εάν από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείτε μια εκ των προτέρων OS X Yosemite έκδοση του λειτουργικού συστήματος, τότε διαβάστε για να ανακαλύψετε μερικά αρκετά niffty κόλπα που θα κάνουν το iCloud Drive πιο χρήσιμο.

Το iCloud έχει σχεδιαστεί για να είναι υπηρεσία που βασίζεται στην εφαρμογή. είναι προσβάσιμο μέσω των πλαισίων διαλόγου "Αποθήκευση" ή "Άνοιγμα" της εφαρμογής. Κάθε εφαρμογή με iCloud μπορεί να δει τα αρχεία δεδομένων που έχει δημιουργήσει και τα οποία είναι αποθηκευμένα στο cloud, αλλά δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία δεδομένων που δημιουργήθηκαν από άλλες εφαρμογές. Αυτή η πολύ περιοριστική συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας της Apple να απλοποιήσει τη διαδικασία εργασίας με έγγραφα που βασίζονται σε σύννεφο.

Ή ίσως η Apple ήθελε το iCloud να είναι iOS-κεντρικό στο σχεδιασμό και να εμποδίσει την πρόσβαση στο υποκείμενο σύστημα αρχείων.

Αλλά το Mac δεν είναι συσκευή iOS. Σε αντίθεση με τις συσκευές iOS, οι οποίες εμποδίζουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο υποκείμενο σύστημα αρχείων, το OS X μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία στο σύστημά μας, χρησιμοποιώντας το Finder ή το Terminal .

Λοιπόν, γιατί πρέπει να περιοριστούμε σε μια υπηρεσία iCloud που βασίζεται στην εφαρμογή;

Η απάντηση, τουλάχιστον με το OS X Mountain Lion μέσω του OS X Mavericks , είναι ότι δεν είμαστε. Από την εισαγωγή του Mountain Lion , το iCloud έχει αποθηκεύσει όλα τα προηγουμένως κρυμμένα δεδομένα στο φάκελο βιβλιοθήκης του χρήστη. Μόλις πλοηγηθείτε σε αυτόν το φάκελο στο Finder, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αποθηκευμένα δεδομένα iCloud με οποιαδήποτε εφαρμογή που υποστηρίζει τον τύπο αρχείου των επιλεγμένων δεδομένων και όχι μόνο την εφαρμογή που δημιούργησε τα δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Word, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι iCloud-savvy, για να διαβάσετε ένα έγγραφο TextEdit που έχετε αποθηκεύσει στο iCloud. Μπορείτε να μετακινήσετε και να οργανώσετε έγγραφα, κάτι που δεν έχετε έλεγχο από το τυπικό σύστημα iCloud.

Η επιστροφή του iDisk

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να αναδημιουργήσετε το iDisk, το οποίο ήταν μέρος της παλαιότερης υπηρεσίας cloud του MobileMe . Το iDisk ήταν ένα απλό σύστημα αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο. οτιδήποτε τοποθετήσατε στο iDisk συγχρονίστηκε με το cloud και διατέθηκε σε οποιονδήποτε Mac στον οποίο είχατε πρόσβαση. Πολλοί χρήστες Mac αποθηκεύουν φωτογραφίες, μουσική και άλλα αρχεία στο iDisk, δεδομένου ότι το Finder εμφάνισε το iDisk ως μια άλλη τοποθετημένη μονάδα δίσκου.

Όταν η Apple αντικατέστησε το MobileMe με το iCloud, διέκοψε την υπηρεσία iDisk . Αλλά με λίγο μικροαλλαγές, μπορείτε να αναδημιουργήσετε το iDisk και να αποκτήσετε πρόσβαση στο αποθηκευτικό χώρο iCloud απευθείας από το Finder.

Πρόσβαση στο iCloud Από το Finder OS X Mavericks και νωρίτερα

Το Mac σας αποθηκεύει όλα τα δεδομένα σας iCloud σε ένα φάκελο με τίτλο Κινητά έγγραφα, το οποίο βρίσκεται στο φάκελο Βιβλιοθήκη χρήστη. (Ο φάκελος της Βιβλιοθήκης είναι συνήθως κρυμμένος, εξηγούμε πώς να το καταστήσουμε ορατό, παρακάτω.)

Ο φάκελος "Κινητά έγγραφα" δημιουργείται αυτόματα την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την υπηρεσία iCloud . Η απλή ρύθμιση των υπηρεσιών iCloud δεν αρκεί για τη δημιουργία του φακέλου Κινητά έγγραφα. πρέπει να αποθηκεύσετε ένα έγγραφο στο iCloud χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή με δυνατότητα iCloud, όπως το TextEdit.

Αν δεν έχετε αποθηκεύσει προηγουμένως ένα έγγραφο στο iCloud, ακολουθήστε τον παρακάτω τρόπο δημιουργίας του φακέλου Κινητά έγγραφα:

  1. Εκκινήστε το TextEdit , που βρίσκεται στο / Applications.
  2. Στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου διαλόγου που ανοίγει, κάντε κλικ στο κουμπί Νέο έγγραφο .
  3. Στο νέο έγγραφο TextEdit που ανοίγει, εισάγετε κάποιο κείμενο. οποιοδήποτε κείμενο θα κάνει.
  4. Από το μενού Αρχείο TextEdit, επιλέξτε Αποθήκευση .
  5. Στο παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση που ανοίγει, δώστε στο αρχείο ένα όνομα.
  6. Βεβαιωθείτε ότι το αναπτυσσόμενο μενού " Πού " έχει οριστεί στο iCloud .
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση .
  8. Κλείστε το TextEdit.
  9. Ο φάκελος "Κινητά έγγραφα" έχει δημιουργηθεί μαζί με το αρχείο που αποθηκεύσατε.

Πρόσβαση στον φάκελο "Κινητά έγγραφα"

Ο φάκελος "Κινητά έγγραφα" βρίσκεται στον φάκελο Βιβλιοθήκη χρήστη. Ο φάκελος της Βιβλιοθήκης είναι κρυφό, αλλά μπορείτε εύκολα να το έχετε πρόσβαση χρησιμοποιώντας αυτό το απλό κόλπο:

  1. Κάντε κλικ σε μια ανοικτή περιοχή της επιφάνειας εργασίας.
  2. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option , κάντε κλικ στο μενού Finder's Go και επιλέξτε Library .
  3. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο Finder , εμφανίζοντας τα περιεχόμενα του κρυμμένου φακέλου της Βιβλιοθήκης.
  4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και ανοίξτε το φάκελο " Κινητά έγγραφα ".

Δομή φακέλου εγγράφων για κινητά

Κάθε εφαρμογή που αποθηκεύει ένα έγγραφο στο iCloud θα δημιουργήσει ένα φάκελο μέσα στο φάκελο "Κινητά έγγραφα". Το όνομα του φακέλου της εφαρμογής θα έχει την ακόλουθη συμβατική ονομασία:

Οι ονομασίες φακέλων εφαρμογής OS X Mavericks και νωρίτερα

com ~ domain ~ appname

όπου "domain" είναι το όνομα του δημιουργού της εφαρμογής και "appname" είναι το όνομα της εφαρμογής. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιήσατε το TextEdit για να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ένα αρχείο, το όνομα του φακέλου θα είναι:

com ~ apple ~ TextEdit

Μέσα σε κάθε φάκελο της εφαρμογής θα υπάρχει φάκελος " Έγγραφα " που περιέχει τα αρχεία που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή.

Μπορείτε να προσθέσετε αρχεία ή να διαγράψετε αρχεία από το φάκελο "Έγγραφα" της εφαρμογής όπως το θεωρείτε κατάλληλο, αλλά να θυμάστε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιείτε συγχρονίζονται με οποιαδήποτε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο ίδιο αναγνωριστικό λογαριασμού της Apple .

Για παράδειγμα, η διαγραφή ενός αρχείου από το φάκελο TextEdit στο Mac σας διαγράφει το αρχείο από οποιαδήποτε συσκευή Mac ή iOS στην οποία έχετε δημιουργήσει το ίδιο αναγνωριστικό της Apple. Ομοίως, η προσθήκη ενός αρχείου το προσθέτει σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές Mac και iOS.

Κατά την προσθήκη αρχείων στο φάκελο "Έγγραφα" μιας εφαρμογής , προσθέστε μόνο αρχεία που μπορεί να ανοίξει η εφαρμογή.

Δημιουργία του δικού σας χώρου αποθήκευσης στο iCloud

Από τη στιγμή που το iCloud συγχρονίζει όλα τα στοιχεία του φακέλου "Κινητά έγγραφα" στο σύννεφο, έχουμε τώρα ένα γενικό σύστημα αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν εύκολο τρόπο να παρακάμψετε τον κρυφό φάκελο της Βιβλιοθήκης και να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση στο φάκελο "Κινητά έγγραφα".

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. θα σας δείξουμε τρία από τα πιο απλά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ψευδώνυμο στο φάκελο "Κινητά έγγραφα" και, στη συνέχεια, να προσθέσετε το ψευδώνυμο στην πλαϊνή γραμμή του Finder ή στην επιφάνεια εργασίας Mac (ή και τα δύο, εάν το επιθυμείτε).

Προσθέστε τον φάκελο Κινητά έγγραφα των iCloud στην πλευρική γραμμή Finder ή στην επιφάνεια εργασίας

  1. Από το Finder , ανοίξτε το φάκελο Βιβλιοθήκη (ανατρέξτε στις παραπάνω οδηγίες για τον τρόπο πρόσβασης στον κρυφό φάκελο της Βιβλιοθήκης) και μετακινηθείτε προς τα κάτω για να βρείτε το φάκελο " Κινητά έγγραφα ".
  2. Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο " Κινητά έγγραφα " και επιλέξτε " Δημιουργία άλμπουμ " από το αναδυόμενο μενού.
  3. Ένα νέο στοιχείο που ονομάζεται "Ψευδώνυμα κινητών εγγράφων" θα δημιουργηθεί στο φάκελο "Βιβλιοθήκη".
  4. Για να προσθέσετε το ψευδώνυμο στην πλευρική γραμμή του Finder , απλά ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και σύρετε το ψευδώνυμο στην περιοχή Αγαπημένα της πλαϊνής γραμμής. Ένα πλεονέκτημα της τοποθέτησης του ψευδωνύμου στην πλευρική γραμμή του Finder είναι ότι θα εμφανιστεί σε κάθε αναπτυσσόμενο μενού "Άνοιγμα" ή "Αποθήκευση" στο αναπτυσσόμενο μενού "Where" ή στην πλευρική γραμμή του πλαισίου διαλόγου, έτσι ώστε η πρόσβαση στον φάκελο "Κινητά έγγραφα" να είναι αύρα.
  1. Για να προσθέσετε το ψευδώνυμο στην επιφάνεια εργασίας, απλώς σύρετε το ψευδώνυμο Κινητά έγγραφα από το φάκελο Βιβλιοθήκη στην επιφάνεια εργασίας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο φάκελο Βιβλιοθήκη, κάντε διπλό κλικ στο ψευδώνυμό του.
  2. Μπορείτε επίσης να σύρετε το ψευδώνυμο στο Dock, εάν το επιθυμείτε.

Χρήση του iCloud για γενική αποθήκευση

Τώρα που έχετε έναν εύκολο τρόπο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο iCloud αποθηκευτικό χώρο σας, ίσως βρείτε μια πολύ καλύτερη και πιο χρήσιμη υπηρεσία από το σύστημα που εστιάζει στην εφαρμογή που η Apple επινόησε. Με εύκολη πρόσβαση στο φάκελο "Κινητά έγγραφα", μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για αποθήκευση σε σύννεφο . Κάθε αρχείο που μεταφέρεστε στο φάκελο "Κινητά έγγραφα" συγχρονίζεται γρήγορα στο λογαριασμό σας iCloud .

Το iCloud δεν συγχρονίζει μόνο τα αρχεία. συγχρονίζει επίσης όλους τους φακέλους που δημιουργείτε. Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε τα αρχεία στο φάκελο "Κινητά έγγραφα" δημιουργώντας τους δικούς σας φακέλους.

Εάν χρειάζεστε περισσότερα από τα 5 GB ελεύθερου χώρου αποθήκευσης που παρέχει το iCloud, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο προτιμήσεων iCloud για να αγοράσετε επιπλέον χώρο.

Με αυτά τα tweaks, η χρήση του iCloud για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ άλλων Mac που έχετε πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη. Όσο για τις συσκευές σας iOS, θα δουλέψουν με το iCloud με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πριν βελτιώσετε τη μέθοδο πρόσβασης του iCloud Mac .

iCloud Drive OS X Yosemite και αργότερα

Το iCloud και πιο συγκεκριμένα το iCloud Drive υπέστη αρκετές αλλαγές με την εισαγωγή του OS X Yosemite. Πηγαίνοντας ως επί το πλείστον είναι η υπερβολικά κεντρική άποψη της αποθήκευσης δεδομένων. Ενώ τα έγγραφα που αποθηκεύετε στο iCloud εξακολουθούν να αποθηκεύονται σε μια δομή φακέλου που περιστρέφεται γύρω από την εφαρμογή που δημιούργησε το έγγραφο, τα ονόματα των φακέλων έχουν συρρικνωθεί μόνο στο όνομα των εφαρμογών.

Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας φακέλους μέσα στο iCoud Drive, καθώς και να αποθηκεύσετε δεδομένα οπουδήποτε επιθυμείτε.

Το OS X Yosemite καθώς και οι νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος απλοποίησαν πραγματικά τον τρόπο λειτουργίας του iCloud Drive και συνιστάται να ενημερώσετε το λειτουργικό σας σύστημα, ώστε να αποκτήσετε τα πλεονεκτήματα της νέας έκδοσης του iCloud και της τεχνολογίας αποθήκευσης. Αν κάνετε αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση του OS και του iCloud Drive, θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο γίνονται αυτόματα για εσάς από την νεότερη έκδοση του iCloud.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο: iCloud Drive: Χαρακτηριστικά και Κόστος