Τροποποιήστε την πλευρική γραμμή Finder για να ταιριάξετε τις προτιμήσεις σας

Προσθήκη αρχείων, φακέλων και εφαρμογών

Η πλευρική εργαλειοθήκη Finder είναι μια εύχρηστη λίστα των φακέλων, των μονάδων δίσκου και των τοποθεσιών δικτύου που χρησιμοποιούνται συνήθως. Η Apple προπληρώνει αυτό που θεωρεί ότι είναι τα πιο χρήσιμα στοιχεία για τους περισσότερους χρήστες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να αναδιατάξετε αντικείμενα. Σε τελική ανάλυση, η τοποθέτηση ακριβώς όπως σας αρέσει είναι ένα κλειδί για την παραγωγικότητα.

Εμφάνιση ή απόκρυψη της πλευρικής εργαλειοθήκης

Το OS X 10.4.x σας επιτρέπει να αποκρύψετε την πλαϊνή γραμμή. Το OS X 10.5 δεν σας δίνει αυτή την επιλογή, ενώ το 10.6 και αργότερα τοποθετεί την προβολή της πλαϊνής γραμμής υπό τον έλεγχό σας από το μενού Προβολή του Finder.

Για να αποκρύψετε την πλαϊνή μπάρα στο OS X 10.4.x, αναζητήστε το μικρό στύψιμο στη γραμμή που χωρίζει την πλαϊνή γραμμή και το παράθυρο Finder. Κάντε κλικ και μετακινήστε το διάκενο προς τα αριστερά για να αποκρύψετε την πλευρική γραμμή. Κάντε κλικ και σύρετέ το προς τα δεξιά για να αποκαλύψετε ή να αλλάξετε το μέγεθος της πλαϊνής γραμμής.

Στο OS X 10.6 και αργότερα η πλευρική γραμμή του Finder μπορεί να κρυφτεί, επιτρέποντας στο παράθυρο να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο ή να εμφανίζεται, δίνοντάς σας εύκολη πρόσβαση σε πολλές τοποθεσίες, αρχεία και ακόμη και εφαρμογές, όλα από το παράθυρο του Finder.

  1. Για να εμφανίσετε την πλευρική γραμμή του Finder, επισημάνετε ένα παράθυρο Finder, είτε επιλέγοντας ένα υπάρχον παράθυρο Finder, κάνοντας κλικ στην επιφάνεια εργασίας (η επιφάνεια εργασίας είναι ένα ειδικό παράθυρο Finder) είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του Finder στο Dock.
  2. Από το μενού του Finder, επιλέξτε Προβολή, Εμφάνιση πλευρικής γραμμής ή χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Option + Command + S.
  3. Για να αποκρύψετε την πλευρική γραμμή του Finder, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργό ένα παράθυρο Finder.
  4. Από το μενού του Finder, επιλέξτε Προβολή, Απόκρυψη πλευρικής εργαλειοθήκης ή χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Option + Command + S.

Εμφάνιση ή απόκρυψη των προεπιλεγμένων στοιχείων του πλευρικού μπαρ

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του στο Dock ή κάνοντας κλικ σε μια κενή περιοχή της επιφάνειας εργασίας.
  2. Ανοίξτε τις προτιμήσεις του Finder επιλέγοντας 'Προτιμήσεις' από το μενού Finder.
  3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Sidebar" στο παράθυρο "Προτιμήσεις".
  4. Τοποθετήστε ή αφαιρέστε ένα σημάδι επιλογής, ανάλογα με την περίπτωση, από τη λίστα στοιχείων στην πλαϊνή γραμμή.
  5. Κλείστε το παράθυρο "Προτιμήσεις".

Νιώστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε με τα στοιχεία της λίστας. Μπορείτε να επιστρέψετε στις προτιμήσεις του Finder ανά πάσα στιγμή και να τροποποιήσετε τις λεπτομέρειες εμφάνισης / απόκρυψης.

Προσθήκη αρχείου ή φακέλου

Μπορείτε να προσθέσετε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία ή φακέλους στην πλαϊνή γραμμή, για να τα κρατήσετε με το πάτημα ενός ποντικιού κάθε φορά που ανοίγετε ένα παράθυρο Finder.

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του στο Dock . Ή κάνοντας κλικ σε έναν ελεύθερο χώρο στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας .
  2. Κάντε κλικ και σύρετε ένα αρχείο ή φάκελο στην πλαϊνή γραμμή. Θα εμφανιστεί μια οριζόντια γραμμή, η οποία υποδεικνύει τη θέση που θα κατέχει το αρχείο ή ο φάκελος όταν αφήσετε το κουμπί του ποντικιού. Με το OS X Yosemite , το OS X El Capitan , το MacOS Sierra και το MacOS High Sierra πρέπει να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Command (Cloverleaf) όταν σύρετε ένα αρχείο στην πλευρική γραμμή του Finder. Η μεταφορά ενός φακέλου δεν απαιτεί τη χρήση του πλήκτρου εντολών.
  3. Τοποθετήστε το αρχείο ή το φάκελο όπου θέλετε να εμφανίζεται και στη συνέχεια αφήστε το κουμπί του ποντικιού. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με το πού μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αρχείο ή ένα φάκελο. Στο Tiger (10.4.x), μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στοιχείο μόνο στην ενότητα 'Location' της πλαϊνής γραμμής. το επάνω τμήμα προορίζεται για μονάδες δίσκου και συσκευές δικτύου. Στο Leopard (10.5.x) , μπορείτε να προσθέσετε μόνο στοιχεία στην ενότητα "Μέρη" της πλαϊνής γραμμής. Στο OS X Yosemite και αργότερα, η τοποθέτηση περιορίζεται στην ενότητα "Αγαπημένα".

Προσθέστε μια εφαρμογή στην πλευρική γραμμή

Παρόλο που αυτό δεν είναι γνωστό, η πλαϊνή γραμμή μπορεί να κρατήσει περισσότερα από αρχεία και φακέλους. Μπορεί επίσης να κρατήσει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με την προσθήκη ενός αρχείου ή φακέλου, αλλά επιλέξτε μια εφαρμογή αντί ενός αρχείου ή φακέλου. Ανάλογα με την έκδοση του OS X ή του macOS που χρησιμοποιείτε, ίσως χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο εντολών καθώς σύρετε μια εφαρμογή στην πλαϊνή γραμμή.

Για να κάνετε ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα θέματα, ανάλογα με την έκδοση του Mac OS που χρησιμοποιείτε, μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη ρύθμιση Viewers view στη λίστα, πριν να μεταφέρετε μια εφαρμογή στην πλαϊνή γραμμή.

Αναδιατάξετε την πλευρική γραμμή

Μπορείτε να αναδιατάξετε τα περισσότερα στοιχεία στην πλαϊνή μπάρα όπως κρίνετε κατάλληλο. Αν και κάθε έκδοση του OS X έχει διάφορους περιορισμούς . Απλά κάντε κλικ και σύρετε ένα στοιχείο της πλευρικής εργαλειοθήκης στη νέα του θέση προορισμού. Τα άλλα στοιχεία θα αναδιοργανωθούν, ώστε να δοθεί χώρος για τη μετακίνηση του στοιχείου.

Κατάργηση στοιχείων

Όπως και στην επιφάνεια εργασίας, η πλευρική γραμμή μπορεί γρήγορα να γεμίσει. Μπορείτε να καταργήσετε ένα αρχείο, φάκελο ή εφαρμογή που προσθέσατε κάνοντας κλικ και σύροντας το εικονίδιο του έξω από την πλαϊνή γραμμή. Θα εξαφανιστεί σε μια ριπή καπνού. Μην ανησυχείτε, όμως, το ίδιο το στοιχείο είναι ακόμα ασφαλές στην αρχική του θέση. μόνο το ψευδώνυμο της πλευρικής γραμμής καίγεται.

Εάν δεν σας πειράζει να παραλείψετε το δραματικό τσίμπημα καπνού, μπορείτε να καταργήσετε ένα στοιχείο από την πλευρική γραμμή Finder κάνοντας δεξί κλικ στο στοιχείο και επιλέγοντας Remove from Sidebar (Αναίρεση από την πλευρική γραμμή) από το αναδυόμενο μενού.

Περισσότερες δημιουργίες του Finder

Η προσαρμογή της πλευρικής εργαλειοθήκης Finder είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το Finder να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές περισσότερες μεθόδους προσαρμογής Finder στον οδηγό:

Χρησιμοποιώντας το Finder στο Mac σας.