Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής τηλεόρασης και HDTV;

Ταξινόμηση της κατάστασης της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης

Η υλοποίηση της μετάδοσης DTV και HDTV μέσω της μετάβασης DTV που έγινε επίσημα στις 12 Ιουνίου 2009 ήταν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε και προσπελάστηκε το περιεχόμενο τηλεόρασης από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς ποιοι είναι αυτοί οι όροι DTV και HDTV.

Όλες οι εκπομπές HDTV είναι ψηφιακές, αλλά όχι όλες οι ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές είναι HDTV. Με άλλα λόγια, το ίδιο εύρος ζώνης που διατίθεται για ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ενός σήματος βίντεο (ή αρκετών) και άλλων υπηρεσιών είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση ενός σήματος ΗϋΤν.

Παρόλο που υπάρχουν τεχνικά 18 διαφορετικές μορφές ψηφίσματος διαθέσιμες για την ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την επιτροπή τηλεοπτικών προτύπων για προχωρημένους (ATSC) και όλοι οι δέκτες ψηφιακής τηλεόρασης υποχρεούνται να αποκωδικοποιήσουν και τις 18 μορφές, μορφές: 480p, 720p και 1080i.

480p

Εάν διαθέτετε πρόγραμμα αναπαραγωγής DVD προοδευτικής σάρωσης και τηλεόραση , γνωρίζετε 480p (480 γραμμές ανάλυσης, σαρώνονται προοδευτικά). Το 480p είναι παρόμοιο με την ίδια ανάλυση της αναλογικής τηλεόρασης, αλλά μεταδίδεται ψηφιακά (DTV). Αναφέρεται ως SDTV (Standard Definition Television), αλλά η εικόνα σαρώνεται προοδευτικά, αντί σε εναλλακτικά πεδία, όπως στην αναλογική τηλεοπτική μετάδοση.

Το 480p παρέχει μια καλή εικόνα (ειδικά σε μικρότερες οθόνες 19-29 "). Είναι πολύ πιο φιλμ από το κανονικό καλώδιο ή ακόμα και την τυπική έξοδο DVD, αλλά παρέχει μόνο το ήμισυ της πιθανής ποιότητας εικόνας μιας τηλεόρασης HDTV, χάνεται σε μεγαλύτερα σύνολα οθόνης (για παράδειγμα, τηλεοράσεις με μέγεθος οθόνης 32 ιντσών και άνω).

Ωστόσο, αν και το 480p είναι μέρος του εγκεκριμένου προγράμματος εκπομπής DTV, δεν είναι HDTV. Αυτό το πρότυπο συμπεριλήφθηκε ως ένα από τα πρότυπα εκπομπής DTV για να παρέχει στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την επιλογή να παρέχουν πολλαπλά κανάλια προγραμματισμού στο ίδιο εύρος ζώνης με ένα μόνο σήμα ΗΤΤν. Με άλλα λόγια, το 480p είναι κάτι περισσότερο από αυτό που θα βλέπατε σε ένα αναλογικό τηλεοπτικό σήμα, με μια μικρή αύξηση στην ποιότητα της εικόνας.

720p

Το 720p (720 γραμμές ανάλυσης που ανιχνεύεται σταδιακά) είναι επίσης μια ψηφιακή μορφή τηλεόρασης, αλλά θεωρείται επίσης ως μία από τις μορφές εκπομπής HDTV.

Ως εκ τούτου, ABC και FOX χρησιμοποιούν 720p ως πρότυπο εκπομπής HDTV τους. Όχι μόνο το 720p παρέχει μια πολύ ομαλή εικόνα ταινίας λόγω της προοδευτικής εφαρμογής σάρωσης, αλλά η λεπτομέρεια της εικόνας είναι τουλάχιστον 30% πιο έντονη από 480p. Ως αποτέλεσμα, το 720p παρέχει μια αποδεκτή αναβάθμιση εικόνας που είναι ορατή τόσο στις οθόνες μέσου μεγέθους (32 "- 39") όσο και σε μεγαλύτερα σύνολα οθόνης. Επίσης, αν και το 720p θεωρείται υψηλής ευκρίνειας, καταλαμβάνει μικρότερο εύρος ζώνης από το 1080i , το οποίο καλύπτεται στη συνέχεια.

1080i

Το 1080i (1.080 γραμμές ανάλυσης που σαρώνονται σε εναλλακτικά πεδία που αποτελούνται από 540 γραμμές το καθένα) είναι η πιο διαδεδομένη μορφή HDTV που χρησιμοποιείται για την τηλεοπτική μετάδοση μέσω τηλεόρασης. Αυτή η μορφή έχει υιοθετηθεί από τα PBS, NBC, CBS και CW (καθώς και οι δορυφορικοί προγραμματιστές HDNet, TNT, Showtime, HBO και άλλες υπηρεσίες πληρωμών) ως πρότυπο μετάδοσης HDTV. Παρόλο που υπάρχει ακόμη μια συζήτηση σχετικά με το αν είναι πολύ καλύτερη από την 720p στην πραγματική αντίληψη του θεατή, τεχνικά, το 1080i παρέχει την πιο λεπτομερή εικόνα όλων των 18 εγκεκριμένων προτύπων εκπομπής DTV. Από τη μία πλευρά, η οπτική επίδραση του 1080i χάνεται σε μικρότερα σύνολα οθόνης (κάτω από 32 ").

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των 1080i είναι:

Με άλλα λόγια, εάν διαθέτετε τηλεόραση LCD 1080p ή OLED, (ή ακόμα έχετε τηλεόραση Plasma ή DLP), θα απεικονίσει το σήμα 1080i και θα την εμφανίσει ως εικόνα 1080p . Αυτή η διαδικασία, εάν γίνει καλά, αφαιρεί οποιεσδήποτε ορατές γραμμές σάρωσης που υπάρχουν στην προωθούμενη εικόνα 1080i, με αποτέλεσμα πολύ ομαλές άκρες. Με τον ίδιο τρόπο, εάν διαθέτετε τηλεόραση HD 720p, η τηλεόρασή σας θα απεικονίσει και θα μειώσει την εικόνα 1080i σε 720p για την οθόνη.

Τι είναι το 1080p;

Παρόλο που το 1080p χρησιμοποιείται για ροή Blu-ray, καλωδιακής και διαδικτυακής ροής, δεν χρησιμοποιείται σε τηλεοπτική μετάδοση μέσω τηλεόρασης. Ο λόγος για αυτό είναι ότι όταν εγκρίθηκαν πρότυπα εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, τα 1080p δεν ήταν μέρος της εξίσωσης. Ως αποτέλεσμα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν σήματα τηλεόρασης μέσω τηλεόρασης σε ανάλυση 1080p.

Περισσότερα για να έρθει - 4K και 8K

Παρόλο που η εκπομπή DTV είναι το σημερινό πρότυπο, μην χαλαρώσετε ακόμα, καθώς ο επόμενος γύρος προτύπων αναμένεται να περιλαμβάνει ανάλυση 4Κ και, περαιτέρω, το δρόμο 8K .

Αρχικά, αναμενόταν ότι η μετάδοση 4K και 8K στο διαδίκτυο δεν θα ήταν δυνατή λόγω των τεράστιων απαιτήσεων σχετικά με το εύρος ζώνης. Ωστόσο, υπάρχουν συνεχείς δοκιμές που έχουν καταλήξει στην ικανότητα να ταιριάζουν σε όλες τις αυξημένες πληροφορίες εντός της τρέχουσας υποδομής φυσικής μετάδοσης χρησιμοποιώντας τις πρόσφατα εκλεπτυσμένες τεχνολογίες συμπίεσης βίντεο που διατηρούν το ποιοτικό αποτέλεσμα που απαιτείται για το τέλος της οθόνης της τηλεόρασης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή της ανάλυσης 4Κ στην τηλεοπτική μετάδοση μέσω της εφαρμογής του ATSC 3.0 .

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πραγματοποιούν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις εξοπλισμού και μετάδοσης και οι κατασκευαστές τηλεοράσεων αρχίζουν να ενσωματώνουν δέκτες ATSC σε τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές, οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές 4K, αλλά σε αντίθεση με τη σκληρή ημερομηνία που απαιτείται για τη μετάβαση από αναλογική σε ψηφιακή / HDTV εκπομπή, η μετάβαση στο 4K θα είναι αργή και είναι επί του παρόντος εθελοντική.

Η υλοποίηση της τηλεοπτικής μετάδοσης 4K σίγουρα καθυστερεί από άλλες μεθόδους πρόσβασης σε περιεχόμενο 4K, όπως μέσω υπηρεσιών streaming μέσω του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Vudu , καθώς και μέσω της φυσικής μορφής Ultra HD Blu-ray Disc . Επίσης, η DirecTV προσφέρει επίσης περιορισμένες δορυφορικές ροές 4K .

Εν τω μεταξύ, αν και η μεγάλη προσπάθεια είναι να φέρουμε 4Κ στην τηλεοπτική μετάδοση, η Ιαπωνία προωθεί επίσης τη μορφή τηλεοπτικής εκπομπής 8K Super Hi-Vision, η οποία περιλαμβάνει επίσης ήχο 22,2 καναλιών. Το Super Hi-Vision έχει δοκιμαστεί για πάνω από μια δεκαετία και αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο για ευρεία χρήση έως το 2020, εν αναμονή της τελικής έγκρισης των προτύπων.

Ωστόσο, όταν οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές 8K θα είναι διαθέσιμες σε ευρεία κλίμακα, είναι πιθανό να φανταστεί κάποιος, όπως το 2020, η τηλεοπτική μετάδοση 4K δεν θα εφαρμοστεί πλήρως - οπότε κάνοντας άλλο ένα άλμα στα 8K θα είναι πιθανώς μια ακόμη δεκαετία μακριά, δεν έχουν κατασκευαστεί τηλεοράσεις 8K ή περιεχόμενο που να είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές ακόμη - και ακόμη και μέχρι το 2020, τέτοιες τηλεοράσεις θα είναι μικρές. Φυσικά, πρέπει να παρακολουθήσετε περιεχόμενο 8Κ - οι τηλεοπτικοί οργανισμοί θα πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη σημαντική επένδυση εξοπλισμού.