Γιατί η ασφάλεια μου αναπτήρα τσιγάρων συνεχίζει να φυσάει;

Οι ασφάλειες έχουν σχεδιαστεί για να αποτύχουν με ασφάλεια πριν προκληθούν ζημιές στις καλωδιώσεις ή τις συσκευές του αυτοκινήτου σας . Έτσι, αν η ασφάλεια του αναπτήρα σας εξακολουθεί να φυσάει ξανά και ξανά, αυτό είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο είδος υποκείμενου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι στην υποδοχή του αναπτήρα, στη συσκευή που προσπαθείτε να συνδέσετε ή ακόμα και στην καλωδίωση του αναπτήρα τσιγάρων.

Ο μόνος τρόπος για να το διορθώσετε ώστε η ασφάλεια του αναπτήρα να σταματήσει να φυσά είναι να ελέγξετε κάθε πιθανό σημείο αποτυχίας μέχρι να εντοπίσετε το πρόβλημα. Αλλά ό, τι κι αν κάνετε, μην σκεφτείτε ούτε καν να αντικαταστήσετε την ασφάλεια του αναπτήρα με μια υψηλότερη ασφάλεια amp . Ανάλογα με τη φύση του προβλήματός σας, η αντικατάσταση της ασφάλειας με υψηλότερη έκδοση ενισχυτή θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο κιβώτιο ασφαλειών, να λιώσει τα καλώδια ή ακόμα και να προκαλέσει πυρκαγιά.

Πώς λειτουργούν οι αναπτήρες τσιγάρων;

Οι αναπτήρες τσιγάρων αυτοκινήτων είναι απλές συσκευές που έχουν αλλάξει ελάχιστα τις δεκαετίες . Τα δύο βασικά εξαρτήματα είναι μια πρίζα, η οποία συνδέεται τόσο με ισχύ όσο και με το έδαφος, καθώς και ένα αφαιρούμενο πλαστικό ή μεταλλικό περίβλημα που περιέχει μια μεταλλική ταινία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εσωτερικό τοίχωμα της υποδοχής είναι γειωμένο και ένας ακροδέκτης στο κέντρο συνδέεται με μια πηγή ενέργειας που είναι συντηγμένη. Όταν σπρώχνετε τον αναπτήρα στην πρίζα, το ρεύμα περνάει μέσα από τη μεταλλική λωρίδα, που το κάνει να ζεσταθεί.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας αναπτήρας τσιγάρων αναμένεται να αντλήσει περίπου 10 ενισχυτές, ενώ τα κυκλώματα αναπτήρα τσιγάρων έχουν συνήθως 10 ή 15 ασφάλειες. Αυτό σας επιτρέπει να συνδέσετε φορτιστές τηλεφώνου και άλλες συσκευές που αντλούν λιγότερους από 10 ή 15 ενισχυτές, ανάλογα με την ασφάλεια στο συγκεκριμένο όχημά σας.

Τόσο οι υποδοχές αναπτήρα τσιγάρων όσο και οι ειδικές θύρες εξαρτημάτων 12 βολτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία συσκευών 12 βολτ και προσαρμογέων ρεύματος. Έτσι εάν έχετε μια πρίζα αξεσουάρ 12 volt σε ένα ξεχωριστό κύκλωμα που συνεχίζει να ασκεί ασφάλειες, η διαδικασία διάγνωσης θα είναι περίπου η ίδια.

Γιατί οι ασφάλειες αναπτήρα τσιγάρων φυσούν;

Οι ασφάλειες αναπτήρα τσιγάρων, όπως όλες οι ασφάλειες αυτοκινήτου , φυσούν όταν το κύκλωμα αντλεί περισσότερη ένταση από ό, τι η ασφάλεια έχει σχεδιαστεί να χειρίζεται. Αν η ασφάλεια του αναπτήρα τσιγάρων είναι 15 αμπέρ, τότε μια κλήρωση με περισσότερους από 15 αμπέρ θα προκαλέσει το χτύπημα. Εάν την αντικαταστήσετε με άλλη ασφάλεια 15 amp, και κάτι στο κύκλωμα εξακολουθεί να αντλείται με περισσότερους από 15 ενισχυτές, τότε η ασφάλεια θα ανατινάξει ξανά.

Μπορεί να φαίνεται ότι η πιο εύκολη λύση θα ήταν να αντικαταστήσετε απλά την ασφάλεια των 15 amp με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά αυτό είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο. Ενώ η καλωδίωση στο κύκλωμα του αναπτήρα τσιγάρου μπορεί να είναι ικανή να χειριστεί λίγο περισσότερο από 15 ενισχυτές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι στην πραγματικότητα. Και αν το πρόβλημα στο κύκλωμά σας είναι στην πραγματικότητα κάποιο είδος σύντομης, η τοποθέτηση μεγαλύτερης ασφάλειας μπορεί να προκαλέσει την καλωδίωση να ζεσταθεί μέχρι το σημείο που θα μπορούσε να λιώσει ή ακόμα και να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε ένα διακόπτη κυκλώματος ως άμεση αντικατάσταση της ασφάλειας που συνεχίζει να φυσάει, αυτό είναι επίσης μια κακή ιδέα, ειδικά αν υπάρχει ένα μικρό στο κύκλωμα. Αυτοί οι διακόπτες κυκλώματος είναι χρήσιμοι σε μερικές εφαρμογές και έχουν ορισμένες διαγνωστικές χρήσεις, αλλά δεν συνιστάται η χρήση ενός για σκόπιμη υπερφόρτωση ενός κυκλώματος αναπτήρα.

Ελέγξτε για τα ξένα αντικείμενα στην υποδοχή αναπτήρα τσιγάρων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επανάληψη της εμφάνισης μιας φούρνου αναπτήρα, αλλά ένα από τα πιο συνηθισμένα και συχνά παραβλέπεται είναι η παρουσία ξένου αντικειμένου στην πρίζα. Δεδομένου ότι οι υποδοχές αναπτήρα τσιγάρων έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε ολόκληρο το σώμα του μεταλλικού κυλίνδρου να είναι γειωμένο και ο κεντρικός πείρος είναι ζεστός, είναι απροσδόκητα εύκολο να διακόψετε το κύκλωμα.

Ορισμένα οχήματα έχουν αντικαταστήσει τους υποδοχείς ή τους δίσκους που βρίσκονται κοντά στην υποδοχή του αναπτήρα, γεγονός που καθιστά επικίνδυνα την πτώση ενός νομίσματος. Αν συμβεί αυτό, το νόμισμα μπορεί να έρθει σε επαφή τόσο με το γειωμένο βαρέλι όσο και με τον καυτό ακροδέκτη την πρίζα και να προκαλέσετε βραχυκύκλωμα.

Άλλα μεταλλικά αντικείμενα, όπως χαρτοπετσέτες ή ακόμη κομμάτια που έχουν αποσπαστεί από παλιούς φορτιστές τηλεφώνου, μπορούν επίσης να κατατεθούν σε μια υποδοχή αναπτήρα τσιγάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα τέτοιο αντικείμενο δεν προκαλεί συνεχώς ένα βραχυκύκλωμα, αλλά η τοποθέτηση του αναπτήρα ή ενός μετασχηματιστή ρεύματος 12 βολτ προκαλεί την άμεση εμφάνιση της ασφάλειας.

Εάν κοιτάξετε μέσα στην υποδοχή του αναπτήρα με φακό και βλέπετε ένα ξένο αντικείμενο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι η κατάργησή του θα διορθώσει το πρόβλημά σας. Για να είστε ασφαλείς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει την ασφάλεια του αναπτήρα πριν φτάσετε μέσα στην υποδοχή για να αφαιρέσετε το ξένο αντικείμενο . Στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια νέα ασφάλεια και να ελέγξετε αν εξακολουθεί να φυσάει.

Ελέγξτε τη συσκευή που θέλετε να τροφοδοτήσετε από τον αναπτήρα

Υπάρχει ένα σκληρό όριο στο ρεύμα που μπορείτε να τραβήξετε από μια πρίζα αναπτήρα ή οποιαδήποτε υποδοχή αξεσουάρ 12 volt. Εάν η συσκευή που θέλετε να ενεργοποιήσετε μέσω του αναπτήρα του τσιγάρου τραβάει περισσότερη ένταση, τότε είναι απλό γεγονός ότι η ασφάλεια θα φυσάει κάθε φορά που συνδέεστε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κυκλώματα των αναπτήρων τσιγάρων χρησιμοποιούν ασφάλειες 15 amp, αλλά μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει το κιβώτιο ασφαλειών στο όχημά σας. Στη συνέχεια, θα θέλετε να ελέγξετε τη συσκευή που προσπαθείτε να συνδέσετε, για να δείτε πόση ένταση αντλεί. Οι φορτιστές κινητών τηλεφώνων σχεδιάζονται συνήθως για να λειτουργούν με υποδοχές αναπτήρα χωρίς να φυσούν μια ασφάλεια, αλλά άλλες συσκευές, όπως οι μετατροπείς αναπτήρα τσιγάρων , μπορούν εύκολα να υπερφορτώσουν το κύκλωμα.

Ακόμα και αν η συσκευή 12 βολτ, ο φορτιστής, ο προσαρμογέας ή ο μετατροπέας έχει σχεδιαστεί για να αντλούν λιγότερους από 15 αμπέρ, αξίζει να ελέγξετε το βύσμα. Εάν το βύσμα έχει σπάσει, έχει φθαρεί ή έχει κολλήσει κάτι πάνω του, η τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει άμεση βραχυκύκλωμα μεταξύ της τροφοδοσίας και της γείωσης μέσα στην πρίζα του αναπτήρα.

Αν προσπαθήσατε ποτέ να συνδέσετε ένα πράγμα στον αναπτήρα σας, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε διαφορετικό φορτιστή ή προσαρμογέα 12 βολτ μόνο για να αποκλείσετε ένα πρόβλημα με αυτό που χρησιμοποιείτε. Ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ωμ για να ελέγξετε για μια εσωτερική βραχυκύκλωμα στον προσαρμογέα σας.

Προβλήματα με το κύκλωμα αναπτήρα τσιγάρων

Τις περισσότερες φορές, μια ασφάλεια αναπτήρα τσιγάρων που συνεχίζει να φυσά προκαλείται από κάποιο εξωτερικό πρόβλημα. Ωστόσο, είναι πάντα πιθανό να αντιμετωπίζετε ένα εσωτερικό πρόβλημα. Αν η ασφάλεια διασκορπιστεί πάντα χωρίς να συνδέσετε οτιδήποτε και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ξένο αντικείμενο μέσα στην πρίζα, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα κάπου αλλού στο κύκλωμα.

Για να αποκλείσετε τελείως ένα πρόβλημα με την ίδια την πρίζα, μπορείτε να την αφαιρέσετε αν το αστάξει. Πρόκειται για μια εφαρμογή όπου μια ασφάλεια πυρσού μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμη, αφού φυσώντας ασφάλειες ξανά και ξανά για να περιορίσετε την πηγή του προβλήματός σας θα μπορούσε να γίνει δαπανηρή.

Αυτός ο τύπος προβλήματος θα είναι επίσης πιο εύκολος στη διάγνωση εάν μπορείτε να εντοπίσετε ένα διάγραμμα συνδεσμολογίας για το συγκεκριμένο όχημά σας, καθώς αυτό θα σας δείξει άλλα εξαρτήματα εκτός από τον αναπτήρα που βρίσκονται επίσης στο ίδιο κύκλωμα. Η αποσύνδεση των στοιχείων αυτών με τη σειρά τους, αν υπάρχουν, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της πηγής του σύντομου σας.

Μια άλλη πιθανή αιτία για αυτό το είδος προβλήματος είναι ένα βραχυκυκλωμένο καλώδιο τροφοδοσίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέεται με τον αναπτήρα μπορεί να έχει τρίψει ή να καεί και να έρθει σε επαφή με μέταλλο κάπου πίσω από το ταμπλό. Μπορείτε να αναζητήσετε αυτό το είδος σύντομων ελέγχοντας τη συνέχεια μεταξύ του καλωδίου τροφοδοσίας του αναπτήρα και της γείωσης.

Εντοπισμός σύντομου κυκλώματος

Ανάλογα με το συγκεκριμένο όχημά σας, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε στην πραγματικότητα τη θέση αυτού του τύπου μικρού μήκους. Το κοντό μπορεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη για να φτάσει θέση που δεν θα μπορείτε να βρείτε χωρίς να αφαιρέσετε το ραδιόφωνο, τα χειριστήρια HVAC ή ακόμα και το ταμπλό.

Ενώ υπάρχουν συσκευές για τον εντοπισμό σορτς σε εφαρμογές αυτοκινήτων, αυτό δεν είναι το είδος του εργαλείου που όλοι θα έχουν γύρω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πιο εύκολη λύση είναι να αφήσετε μόνιμα την ασφάλεια του αναπτήρα και να χρησιμοποιήσετε ένα νέο καλώδιο τροφοδοσίας στην υποδοχή του αναπτήρα.

Επανασύνδεση κυκλώματος αναπτήρα με κακό τσιγάρο

Εάν επιλέξετε να εκτελέσετε ένα νέο καλώδιο τροφοδοσίας στην υποδοχή του αναπτήρα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο καλώδιο. Είναι επίσης σημαντικό να εγκαταστήσετε μια κατάλληλη ασφάλεια, σε περίπτωση που αποφασίσετε να πάτε αυτή τη διαδρομή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κενό σημείο στο κιβώτιο ασφαλειών και σε άλλες περιπτώσεις, η μόνη επιλογή είναι να εκτελέσετε ένα καλώδιο τροφοδοσίας κατευθείαν στη μπαταρία.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η μη χρήση κατάλληλης ασφάλειας μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ηλεκτρική φωτιά. Και σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία ενός νέου ηλεκτρικού καλωδίου θα πρέπει να είναι η τελευταία σας λύση αφού έχετε αποκλείσει κάθε άλλο πιθανό λόγο για την ασφάλεια του αναπτήρα σας να φυσάει επανειλημμένα.