Το iPhone είναι το ίδιο πράγμα με το Android;

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε το πρώτο smartphone σας, πιθανότατα έχετε ακούσει τις λέξεις "Android" και "iPhone". Μπορεί ακόμη να έχετε φίλους και συγγενείς που προσπαθούν να σας πείσουν για τις αρετές του ενός ή του άλλου. Αλλά αν δεν καταλάβετε ήδη την αγορά των smartphone, πιθανόν να έχετε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, είναι το iPhone ένα τηλέφωνο Android;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, το iPhone δεν είναι τηλέφωνο Android (και αντίστροφα). Ενώ είναι και τα δύο smartphones - δηλαδή, τα τηλέφωνα που μπορούν να εκτελούν εφαρμογές και να συνδέονται στο Internet, καθώς και να κάνουν κλήσεις - είναι ξεχωριστά πράγματα και δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Το Android και το iPhone είναι ξεχωριστές μάρκες, παρόμοια εργαλεία που κάνουν παρόμοια πράγματα, αλλά δεν είναι τα ίδια. Για παράδειγμα, ένα Ford και ένα Subaru είναι και τα δύο αυτοκίνητα, αλλά δεν είναι το ίδιο όχημα. Ένας υπολογιστής Mac και ένας υπολογιστής είναι και οι δύο υπολογιστές και μπορούν να κάνουν τα περισσότερα από τα ίδια πράγματα, αλλά δεν είναι πανομοιότυπα.

Το ίδιο ισχύει για το iPhone και το Android. Είναι και τα δύο smartphones και μπορούν γενικά να κάνουν τα ίδια πράγματα, αλλά δεν είναι πανομοιότυπα. Υπάρχουν τέσσερις περιοχές κλειδιών που διαφοροποιούν τα τηλέφωνα iPhone και Android.

Λειτουργικό σύστημα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θέτουν αυτά τα smartphones είναι το λειτουργικό σύστημα που τρέχουν. Το λειτουργικό σύστημα ή το λειτουργικό σύστημα είναι το βασικό λογισμικό που κάνει το τηλέφωνο να λειτουργεί. Τα Windows είναι ένα παράδειγμα ενός λειτουργικού συστήματος που εκτελείται σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές.

Το iPhone τρέχει το iOS, το οποίο γίνεται από την Apple. Android τηλέφωνα τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android, που γίνεται από την Google. Ενώ όλα τα OSs κάνουν βασικά τα ίδια πράγματα, το iPhone και το Android OS δεν είναι τα ίδια και δεν είναι συμβατά. Το iOS τρέχει μόνο σε συσκευές Apple, ενώ το Android τρέχει σε τηλέφωνα και tablet Android που έχουν κατασκευαστεί από διάφορες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εκτελέσετε το iOS σε μια συσκευή Android και δεν μπορείτε να εκτελέσετε το Android OS στο iPhone.

Κατασκευαστές

Ένας άλλος σημαντικός διαφοροποιητής μεταξύ του iPhone και του Android είναι οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν. Το iPhone κατασκευάζεται μόνο από την Apple, ενώ το Android δεν είναι συνδεδεμένο με έναν μόνο κατασκευαστή. Η Google αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα Android και τις χορηγεί σε εταιρείες που επιθυμούν να πουλήσουν συσκευές Android, όπως η Motorola, η HTC και η Samsung. Η Google κάνει ακόμη και το δικό της τηλέφωνο Android , που ονομάζεται Google Pixel .

Σκεφτείτε το Android ως κάτι σαν το Windows: το λογισμικό είναι κατασκευασμένο από μια μόνο εταιρεία, αλλά πωλείται σε υλικό από πολλές εταιρείες. Το iPhone είναι σαν το macOS: είναι κατασκευασμένο από την Apple και τρέχει μόνο σε συσκευές Apple.

Ποια από αυτές τις επιλογές προτιμάτε εξαρτάται από πολλά πράγματα. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το iPhone επειδή το υλικό και το λειτουργικό του σύστημα είναι κατασκευασμένα από την Apple. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο στενά ενσωματωμένα και θα παρέχουν μια γυαλισμένη εμπειρία. Οι οπαδοί του Android, από την άλλη πλευρά, προτιμούν τις επιλογές που συνοδεύουν ένα λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί με υλικό από πολλές διαφορετικές εταιρείες.

Εφαρμογές

Και οι εφαρμογές iOS και Android εκτελούνται, αλλά οι εφαρμογές τους δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Η ίδια εφαρμογή μπορεί να είναι διαθέσιμη και για τις δύο συσκευές, αλλά χρειάζεστε την έκδοση που έχει σχεδιαστεί για το λειτουργικό σας σύστημα για να λειτουργήσει. Ο συνολικός αριθμός διαθέσιμων εφαρμογών για Android είναι υψηλότερος από ό, τι για το iPhone, αλλά οι αριθμοί δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα εδώ. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές στο κατάστημα εφαρμογών της Google (που ονομάζονται Google Play ) είναι κακόβουλα προγράμματα, κάνουν κάτι διαφορετικό από ό, τι λένε ότι κάνουν ή είναι χαμηλής ποιότητας.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένες χρήσιμες εφαρμογές υψηλής ποιότητας είναι μόνο το iPhone. Σε γενικές γραμμές, οι ιδιοκτήτες iPhone δαπανούν περισσότερο για εφαρμογές, έχουν υψηλότερο συνολικό εισόδημα και θεωρούνται πιο επιθυμητοί πελάτες από πολλές εταιρείες. Όταν οι προγραμματιστές πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της επένδυσης στην προσπάθεια να δημιουργήσουν μια εφαρμογή τόσο για το iPhone όσο και για το Android ή μόνο για το iPhone, κάποιοι επιλέγουν μόνο το iPhone. Η υποστήριξη υλικού από έναν μόνο κατασκευαστή διευκολύνει την ανάπτυξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προγραμματιστές κυκλοφορούν τις εκδόσεις iPhone των εφαρμογών τους πρώτα και στη συνέχεια τις εκδόσεις Android εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αργότερα. Μερικές φορές δεν απελευθερώνουν καθόλου τις εκδόσεις του Android, αλλά αυτό είναι όλο και λιγότερο κοινό.

Οι περισσότεροι τρόποι με τους οποίους διαφέρουν οι εφαρμογές στις δύο πλατφόρμες περιλαμβάνουν:

Ασφάλεια

Καθώς τα smartphones γίνονται ολοένα και πιο κεντρικά στη ζωή μας, η ασφάλειά τους είναι όλο και πιο σημαντική. Σε αυτό το μέτωπο, οι δύο πλατφόρμες smartphone είναι πολύ διαφορετικές .

Το Android έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο διαλειτουργικό και διαθέσιμο σε περισσότερες συσκευές. Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι η ασφάλειά του είναι ασθενέστερη. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσο το 97% των ιών και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων που απευθύνονται σε smartphones επιτίθενται στο Android. Το μέγεθος του κακόβουλου λογισμικού που προσβάλει το iPhone είναι τόσο μικρό ώστε να είναι ανυπολόγιστο (τα άλλα 3% σε αυτές τις πλατφόρμες στοχεύουν διαφορετικά από το Android και το iPhone). Ο αυστηρός έλεγχος της πλατφόρμας της Apple, καθώς και κάποιες έξυπνες αποφάσεις για το σχεδιασμό του iOS, καθιστούν το iPhone την πιο ασφαλή κινητή πλατφόρμα.