Τι είναι η συμπίεση βίντεο;

Κατανόηση της απώλειας και απώλειας της συμπίεσης βίντεο

Τα βίντεο καταλαμβάνουν πολύ χώρο - πόσο ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη μορφή βίντεο, την ανάλυση και τον αριθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο που επιλέγετε. Τα μη συμπιεσμένα βίντεο 1080 HD καταλαμβάνουν περίπου 10,5 GB χώρου ανά λεπτό βίντεο. Εάν χρησιμοποιείτε ένα smartphone για να τραβήξετε το βίντεό σας, τα αρχεία βίντεο 1080p έχουν χωρητικότητα 130 MB ανά λεπτό, ενώ το βίντεο 4K καταλαμβάνει χώρο 375 MB για κάθε λεπτό ταινίας. Επειδή καταλαμβάνει τόση χώρο, το βίντεο πρέπει να συμπιεστεί πριν τοποθετηθεί στον ιστό. Ο όρος "συμπιεσμένο" σημαίνει ότι οι πληροφορίες συσκευάζονται σε μικρότερο χώρο. Υπάρχουν δύο είδη συμπίεσης: απώλεια και χωρίς απώλειες.

Απώλεια συμπίεσης

Η απώλεια συμπίεσης σημαίνει ότι το συμπιεσμένο αρχείο έχει λιγότερα δεδομένα σε αυτό από το αρχικό αρχείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μεταφράζεται σε αρχεία χαμηλότερης ποιότητας, επειδή οι πληροφορίες έχουν «χαθεί», εξ ου και το όνομα. Ωστόσο, μπορείτε να χάσετε σχετικά μεγάλο όγκο δεδομένων προτού αρχίσετε να παρατηρείτε μια διαφορά. Η απώλεια της συμπίεσης συμβάλλει στην απώλεια της ποιότητας με την παραγωγή σχετικά μικρών αρχείων. Για παράδειγμα, τα DVD συμπιέζονται χρησιμοποιώντας τη μορφή MPEG-2 , η οποία μπορεί να κάνει τα αρχεία 15 έως 30 φορές μικρότερα, αλλά οι θεατές εξακολουθούν να τείνουν να αντιλαμβάνονται τα DVD ως έχουν εικόνες υψηλής ποιότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο που μεταφορτώνεται στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί συμπίεση απώλειας για να διατηρήσει το μέγεθος του αρχείου μικρό, παρέχοντας παράλληλα ένα σχετικά υψηλής ποιότητας προϊόν.

Απώλεια συμπίεσης

Η χωρίς απώλειες συμπίεση είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, συμπίεση όπου καμία από τις πληροφορίες δεν έχει χαθεί. Αυτό δεν είναι σχεδόν τόσο χρήσιμο όσο η συμπίεση απώλειας, επειδή τα αρχεία συχνά καταλήγουν να έχουν το ίδιο μέγεθος όπως ήταν πριν τη συμπίεση. Αυτό μπορεί να φαίνεται άσκοπο, καθώς η μείωση του μεγέθους του αρχείου είναι ο πρωταρχικός στόχος της συμπίεσης. Ωστόσο, αν το μέγεθος του αρχείου δεν αποτελεί πρόβλημα, η χρήση της συμπίεσης χωρίς απώλειες έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα τέλειας ποιότητας. Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής βίντεο που μεταφέρει αρχεία από έναν υπολογιστή σε άλλο χρησιμοποιώντας σκληρό δίσκο μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει συμπίεση χωρίς απώλειες για να διατηρήσει την ποιότητα ενώ εργάζεται.