Εύρεση και απενεργοποίηση του μαύρου κουτιού ενός αυτοκινήτου

Εάν αγοράσατε το αυτοκίνητό σας τα τελευταία χρόνια, τότε σχεδόν σίγουρα έχει ένα λεγόμενο μαύρο κουτί. Αυτές οι συσκευές ονομάζονται τεχνικά καταγραφείς γεγονότων (EDRs) και μπορούν να παρακολουθήσουν τα πάντα, από το πόσο γρήγορα ταξιδεύατε πριν από ένα συμβάν ατυχήματος στο εάν ή όχι φορούσατε τη ζώνη ασφαλείας σας εκείνη τη στιγμή. Και σύμφωνα με το NHTSA, το 96% του έτους μοντέλου, το 2012 τα οχήματα που κατασκευάζονται προς πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχαν κάποια μορφή EDR.

Δεδομένου ότι οι καταγραφείς δεδομένων συμβάντων είναι πολύ ενσωματωμένοι στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των αυτοκινήτων που παρακολουθούν και πολλά ακόμη είναι ενσωματωμένα στις μονάδες ελέγχου των αερόσακων, η απλή αποσύνδεση ή απενεργοποίηση τους δεν είναι στην πραγματικότητα επιλογή.

Λοιπόν, από πού πηγαίνετε από εκεί;

Πώς να προσδιορίσετε αν το αυτοκίνητό σας έχει ένα μαύρο κουτί

Εάν το αυτοκίνητό σας ή το φορτηγό σας χτίστηκε μέσα στα τελευταία χρόνια, τότε μπορείτε σχεδόν να τράπεζα σε αυτό έχοντας κάποια μορφή EDR. Ακόμη και πίσω δέκα χρόνια, περίπου τα μισά από όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυτά τα μαύρα κουτιά εγκατεστημένα. Πώς, λοιπόν, λέτε ακριβώς αν το αυτοκίνητό σας ή το φορτηγό σας έχει ένα;

Ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστώσετε αν το αυτοκίνητό σας έχει μαύρο κουτί είναι να καθαρίσετε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη. Παρόλο που η NHTSA αρνήθηκε να παραγγείλει τους κατασκευαστές ή τους αντιπροσώπους να αποκαλύψουν την ύπαρξη EDR όταν ο οργανισμός αποφάσισε για πρώτη φορά το θέμα το 2006, εξέδωσε κανονισμό που απαιτεί κάποια μορφή γνωστοποίησης στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη. Αν δεν υπάρχει καμία αναφορά σε EDR στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας και το αυτοκίνητό σας κατασκευάστηκε μετά την απόφαση του 2006, τότε ίσως να μην έχετε ένα μαύρο κουτί στο αυτοκίνητό σας.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απόφαση του 2006 έδωσε στις αυτοκινητοβιομηχανίες έξι χρόνια για να συμμορφωθούν. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 2006 και του 2012 θα μπορούσαν να έχουν EDRs χωρίς καμία μορφή αποκάλυψης. Και ένα χρόνο μετά την απόφαση να τεθεί σε ισχύ, το 96% όλων των νέων οχημάτων στις ΗΠΑ ήρθε με EDR εγκατεστημένα ούτως ή άλλως.

Απενεργοποίηση ή κατάργηση καταχωρητών δεδομένων συμβάντων

Απενεργοποίηση, απενεργοποίηση ή κατάργηση ενός EDR είναι συνήθως δύσκολη ή αδύνατη. Η δυσκολία οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά δεν είναι τυποποιημένα συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση και η εμφάνιση ενός EDR θα διαφέρει από τη μια μάρκα στην άλλη και ακόμη και μέσα σε διαφορετικά μοντέλα που παράγονται από τον ίδιο ΚΑΕ. Το άλλο ζήτημα είναι ότι οι EDR ενσωματώνονται συχνά σε μια μονάδα ελέγχου αερόσακου , μονάδα δευτερογενούς συστήματος συγκράτησης (SRS) ή ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECM), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να παραβιαστούν καθόλου.

Ακόμη και όταν ένα όχημα έχει ένα διακριτό στοιχείο που λειτουργεί μόνο ως EDR, σχεδόν πάντα συνδέεται με τους αερόσακους ή το SRS με κάποιο τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα νεότερα οχήματα και μπορεί να διαπιστώσετε ότι ακόμη και αν καταφέρετε να εντοπίσετε ένα διακριτό EDR, οι αερόσακοι σας ενδέχεται να αναπτυχθούν μόλις αρχίσετε να το ανακατεύετε.

Εάν είστε πραγματικά σοβαροί για την απενεργοποίηση ή την αφαίρεση του EDR σας, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αναζητήσετε κάποιον άλλον που έχει ήδη κάνει επιτυχώς κάτι τέτοιο με ένα όχημα που ταιριάζει ακριβώς με τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος σας και μετά προχωρά από εκεί.

Φυσικά, υπάρχουν πιθανές συνέπειες της παραβίασης ενός EDR που πηγαίνει πάνω και πέρα ​​από την κατά λάθος ανάπτυξη των αερόσακων σας. Για παράδειγμα, η παρεμπόδιση αυτών των συσκευών είναι στην πραγματικότητα παράνομη σε ορισμένες χώρες. Για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τους τοπικούς σας νόμους προτού μπείτε στο EDR.

Αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο χωρίς ένα μαύρο κουτί

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολη ή και αδύνατη η απενεργοποίηση του EDR στο αυτοκίνητό σας, έχετε πάντα την επιλογή να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο όχημα που δεν έχει ένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να σκάβετε αρκετά βαθιά, αλλά υπάρχουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που μόλις πήδησαν στη μόδα σχετικά πρόσφατα. Για παράδειγμα, η General Motors εγκατέστησε ήδη τα EDR στα περισσότερα από τα οχήματά τους το 1998.

Παρόλο που δεν υπάρχει πλήρης κατάλογος οχημάτων που κάνουν ή δεν διαθέτουν EDRs, μια κάπως αντίθετη θέση για να ξεκινήσετε την έρευνά σας είναι με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές που συνδέονται με EDRs, καθώς παρέχουν καταλόγους οχημάτων με τον εξοπλισμό τους συμβατό. Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες έρευνας ατυχημάτων παρέχουν επίσης καταλόγους οχημάτων από τα οποία είναι σε θέση να τραβούν δεδομένα. Βρείτε ένα όχημα που δεν βρίσκεται σε μία από αυτές τις λίστες και ίσως έχετε βρεθεί ένα αυτοκίνητο που δεν έχει μαύρο κουτί.