Τι είναι οι αερόσακοι;

Οι αερόσακοι είναι παθητικοί περιορισμοί που ενεργοποιούνται όταν ένα όχημα εισέλθει σε ατύχημα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ζώνες ασφαλείας , οι οποίες λειτουργούν μόνο εάν ο οδηγός ή ο επιβάτης λυγίσει επάνω, οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι να ενεργοποιούνται αυτόματα την ακριβή στιγμή που χρειάζονται.

Όλα τα νέα οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιλαμβάνουν μπροστινούς αερόσακους για τον οδηγό και τον επιβάτη, αλλά πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες πηγαίνουν πέρα ​​από αυτή την ελάχιστη απαίτηση.

Σημαντικό: Απενεργοποίηση των αερόσακων για λόγους ασφαλείας

Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένοι, αλλά μερικές φορές είναι δυνατό να τις απενεργοποιήσετε. Αυτό οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι αερόσακοι μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν περισσότερο από το καλό.

Όταν ένα όχημα περιλαμβάνει την επιλογή απενεργοποίησης των πλευρικών αερόσακων συνοδηγού, ο μηχανισμός απενεργοποίησης βρίσκεται συνήθως στην πλευρά του συνοδηγού της ταμπλό.

Η διαδικασία αφοπλισμού για τους πλευρικούς αερόσακους του οδηγού είναι συνήθως πιο περίπλοκη και μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του αερόσακου μετά από εσφαλμένη διαδικασία. Αν ανησυχείτε ότι ο πλευρικός αερόσακος του οδηγού σας μπορεί να σας βλάψει, τότε η καλύτερη πορεία δράσης σας είναι να έχετε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία απενεργοποιώντας τον μηχανισμό.

Πώς λειτουργούν οι αερόσακοι;

Τα συστήματα αερόσακων αποτελούνται συνήθως από πολλαπλούς αισθητήρες, μονάδα ελέγχου και τουλάχιστον έναν αερόσακο. Οι αισθητήρες τοποθετούνται σε θέσεις που ενδέχεται να υποστούν βλάβη σε περίπτωση ατυχήματος και τα δεδομένα από επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες ταχύτητας τροχών και άλλες πηγές μπορούν επίσης να παρακολουθούνται από τη μονάδα ελέγχου αερόσακων.

Εάν εντοπιστούν ειδικές συνθήκες, η μονάδα ελέγχου μπορεί να ενεργοποιήσει τους αερόσακους.

Κάθε μεμονωμένος αερόσακος ξεφουσκώνεται και συσκευάζεται σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην ταμπέλα, το τιμόνι, το κάθισμα ή αλλού. Περιέχουν επίσης χημικά προωθητικά και συσκευές εκκίνησης που είναι ικανά να αναφλέγουν τα προωθητικά.

Όταν οι προκαθορισμένες συνθήκες ανιχνεύονται από μια μονάδα ελέγχου, είναι σε θέση να στείλει ένα σήμα για να ενεργοποιήσει μία ή περισσότερες συσκευές εκκίνησης. Στη συνέχεια αναφλέγονται τα χημικά προωθητικά, τα οποία γεμίζουν γρήγορα τους αερόσακους με αέριο άζωτο. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει τόσο γρήγορα ώστε ένας αερόσακος μπορεί να διογκωθεί πλήρως μέσα σε περίπου 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αφού ενεργοποιηθεί ένας αερόσακος μία φορά, πρέπει να αντικατασταθεί. Ολόκληρη η προμήθεια χημικών προωθητικών καίγεται για να διογκωθεί η σακούλα μια φορά, γι 'αυτό είναι συσκευές μιας χρήσης.

Οι αερόσακοι πραγματικά εμποδίζουν τους τραυματισμούς;

Δεδομένου ότι οι αερόσακοι ενεργοποιούνται από έναν τύπο χημικής έκρηξης και οι συσκευές φουσκώνουν τόσο γρήγορα, ενδέχεται να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τους ανθρώπους. Οι αερόσακοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για μικρά παιδιά και άτομα που κάθονται πολύ κοντά στο τιμόνι ή στην ταμπέλα όταν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας, υπήρχαν περίπου 3,3 εκατομμύρια μονάδες αερόσακους μεταξύ 1990 και 2000. Κατά το διάστημα αυτό, ο οργανισμός κατέγραψε 175 θανάτους και αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς που θα μπορούσαν να συνδεθούν άμεσα με την ανάπτυξη αερόσακων. Ωστόσο, η NHTSA εκτιμά επίσης ότι η τεχνολογία έσωσε πάνω από 6.000 ζωές κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μείωση των θανάτων, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτή τη σωτήρια τεχνολογία. Προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμών, οι ενήλικες και τα μικρά παιδιά μικρής ηλικίας δεν πρέπει ποτέ να εκτεθούν σε εμπλοκή αερόσακου. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν πρέπει να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα ενός οχήματος, εκτός εάν ο αερόσακος έχει απενεργοποιηθεί και τα καθίσματα αυτοκινήτου που βλέπουν προς τα πίσω δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο μπροστινό κάθισμα. Μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο να τοποθετείτε αντικείμενα μεταξύ ενός αερόσακου και ενός οδηγού ή επιβάτη.

Πώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία των αερόσακων κατά τη διάρκεια των ετών;

Ο πρώτος σχεδιασμός αερόσακων κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1951, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν πολύ αργή για να υιοθετήσει την τεχνολογία.

Οι αερόσακοι δεν εμφανίζονταν ως βασικός εξοπλισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1985 και η τεχνολογία δεν είχε γενικευμένη υιοθεσία μέχρι αρκετά χρόνια μετά. Η νομοθεσία περί παθητικής συγκράτησης το 1989 απαιτούσε είτε πλευρικό αερόσακο οδηγού είτε αυτόματη ζώνη ασφαλείας σε όλα τα αυτοκίνητα και πρόσθετη νομοθεσία το 1997 και το 1998 επέκτεινε την εντολή για την κάλυψη ελαφρών φορτηγών και διπλών εμπρόσθιων αερόσακων.

Η τεχνολογία των αερόσακων εξακολουθεί να λειτουργεί σύμφωνα με τις ίδιες βασικές αρχές που έπραξε το 1985, αλλά τα σχέδια έχουν γίνει αξιοσημείωτα πιο εκλεπτυσμένα. Για αρκετά χρόνια, οι αερόσακοι ήταν σχετικά χαζή συσκευές. Αν ενεργοποιηθεί ένας αισθητήρας, θα ενεργοποιηθεί το εκρηκτικό φορτίο και ο αερόσακος θα φουσκώσει. Οι σύγχρονοι αερόσακοι είναι πιο περίπλοκοι και πολλές από αυτές βαθμονομούνται αυτόματα για να υπολογίζουν τη θέση, το βάρος και άλλα χαρακτηριστικά του οδηγού και του επιβάτη.

Δεδομένου ότι οι σύγχρονοι έξυπνοι αερόσακοι είναι ικανοί να φουσκώνουν με λιγότερη δύναμη, αν οι συνθήκες δικαιολογούν, είναι συνήθως ασφαλέστερες από τα μοντέλα πρώτης γενιάς. Τα νεότερα συστήματα περιλαμβάνουν επίσης περισσότερους αερόσακους και διαφορετικούς τύπους αερόσακων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών σε πρόσθετες καταστάσεις. Οι εμπρός αερόσακοι είναι άχρηστοι σε πλευρικές επιπτώσεις, ανατροπές και άλλα ατυχήματα, αλλά πολλά σύγχρονα οχήματα διαθέτουν αερόσακους που είναι τοποθετημένοι σε άλλες θέσεις.