Πώς οι έξυπνοι αερόσακοι σώζουν ζωές

Τα προηγμένα σχέδια αερόσακων εξοικονομούν ζωές

Η ιστορία του έξυπνου αερόσακου μπορεί να βρεθεί πίσω από την αρχική εντολή του NHTSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1994. Σε αυτό το σημείο, η δραστική αύξηση της βάσης εγκατάστασης της τεχνολογίας οδήγησε σε δραματική αύξηση των θανάτων και τραυματισμών που σχετίζονται με τον αερόσακο . Η άμεση ανταπόκριση ήταν μια εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης για την ασφάλεια, η οποία τόνισε τη σημασία του πάντα να λυγίζουν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα. Δεδομένου ότι πολλοί από τους θανάτους που σχετίζονται με τα αερόσακους αφορούσαν παιδιά, βραχυπρόθεσμους ενήλικες και ειδικά καθίσματα αυτοκινήτων που έστεψαν προς τα πίσω στο κάθισμα του συνοδηγού, αυτή η εκστρατεία ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του αερόσακου οδήγησαν επίσης σε νέα νομοθεσία και κανονισμούς. Το 1998, ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα των μεταφορών για τον 21ο αιώνα (TEA-21) διέθεσε το NHTSA για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και η NHTSA έδωσε τελικά την εντολή "έξυπνου αερόσακου". Αυτή η εντολή απαιτούσε από όλα τα οχήματα να χρησιμοποιούν έξυπνους αερόσακους μέχρι το 2006, γεγονός που οδήγησε σε έκρηξη προηγμένων σχεδίων αερόσακων τα τελευταία χρόνια.

Τι κάνει οι αερόσακοι έξυπνοι;

Τα παραδοσιακά συστήματα αερόσακων αποτελούνται από τρία βασικά εξαρτήματα: αισθητήρες σύγκρουσης, ανάφλεξη και φουσκωτό σάκο. Η λειτουργία αυτών των κληροδοτημένων συστημάτων είναι επίσης σχετικά απλή. Εάν ένας από τους αισθητήρες σβήσει με επαρκή δύναμη, ο ανιχνευτής σβήνει, πράγμα που αναγκάζει την τσάντα να διογκωθεί γρήγορα. Είναι ένα ενιαίο μέγεθος που ταιριάζει σε όλες τις λύσεις για ένα πολύ πιο πολύπλοκο πρόβλημα.

Οι έξυπνοι αερόσακοι χρησιμοποιούν μια σειρά πρόσθετων αισθητήρων για να καθορίσουν εάν το σύστημα πρέπει να αναπτυχθεί ή όχι. Η πιο βασική μορφή του έξυπνου αερόσακου έχει απλώς ενσωματωμένο αισθητήρα βάρους στο κάθισμα του συνοδηγού. Εάν ο επιβάτης είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, το σύστημα αερόσακου θα σβήσει. Αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως ανιχνευτής κατοχής καθισμάτων και ο ίδιος τύπος συστήματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σβήσει μια προειδοποιητική ένδειξη ή συναγερμό ζώνης ασφαλείας.

Τα πιο περίπλοκα συστήματα έξυπνων αερόσακων περιλαμβάνουν επίσης και άλλους αισθητήρες. Μερικά από αυτά τα συστήματα μπορούν να καθορίσουν τη θέση του επιβάτη στο κάθισμα με υπερηχητικούς αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν να επιτρέψουν στο σύστημα να κλείσει εάν ο επιβάτης είναι πολύ κοντά στην παύλα. Άλλα συστήματα είναι σε θέση να καθορίσουν εάν υπάρχει ένα κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο στη συνέχεια θα εμποδίσει τον αερόσακο να αναπτυχθεί.

Άλλοι έξυποι αερόσακοι είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη δύναμη που χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν ανάλογα με το βάρος και τη θέση του επιβάτη.

Την πρόληψη τραυματισμών και τον έξυπνο αερόσακο

Σύμφωνα με το NHTSA, οι έξυπνοι αερόσακοι μειώνουν αποτελεσματικά την πιθανότητα τραυματισμού των παιδιών κατά 45%. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τους ενήλικες που χρησιμοποιούν έξυπνους αερόσακους. Έτσι, τουλάχιστον στο χαρτί, φαίνεται ότι οι έξυπνοι αερόσακοι θα πρέπει να εξοικονομούν τόσα πολλά ζωές με τους κανονικούς αερόσακους χωρίς την ατυχή παράπλευρη ζημιά που συνδέεται με την παλαιότερη τεχνολογία.

Ωστόσο, η τεχνολογία έξυπνων αερόσακων έχει βιώσει πολλούς λόξυγκους με τα χρόνια. Ορισμένα από τα συστήματα αυτά θα αποτύχουν να ενεργοποιηθούν ακόμη και αν ο επιβάτης είναι τεχνικά αρκετά βαρύς για να το εγγυηθεί και ορισμένοι ΚΑΕ θα έπρεπε ακόμη να εκδώσουν ανακλήσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Ένα ζήτημα είναι η ευαισθησία των ανιχνευτών κατοχής καθισμάτων.

Έξυπνοι αερόσακοι και πιο έξυπνοι οδηγοί

Ενώ οι τακτικοί και έξυπνοι αερόσακοι μπορούν και σώζουν ζωές, το κλειδί είναι να κατανοήσετε πώς λειτουργούν οι αερόσακοι στο αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας. Τα στατιστικά στοιχεία θανάτου και τραυματισμού που σχετίζονται με τον αερόσακο μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά η μικρή εκπαίδευση σχετικά με το θέμα μπορεί να μετριάσει το μεγαλύτερο μέρος του δυνητικού κινδύνου. Εάν τοποθετείτε πάντοτε τα πίσω καθίσματα αυτοκινήτου στο πίσω κάθισμα, συγκρατείτε τα παιδιά σωστά και τα τοποθετήστε στο πίσω μέρος όποτε είναι δυνατόν, θα αντιμετωπίσετε μικρό ή κανένα κίνδυνο από αερόσακους, είτε είναι έξυπνοι είτε χαζμένοι.

Οι μικρού μεγέθους ενήλικες και όσοι πρέπει να καθίσουν ιδιαίτερα κοντά στο τιμόνι κατά την οδήγηση θα τείνουν να επωφελούνται από τους έξυπνους αερόσακους που μπορούν να διαμορφώσουν τη δύναμη των εφαρμογών τους. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά όπως τηλεσκοπικά τιμόνια και ηλεκτροκίνητα πεντάλ παρέχουν μικρότερους οδηγούς με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.