Πώς χρησιμοποιούνται πίνακες συστοιχιών, τύποι συστοιχιών και πίνακες πίνακα στο Excel

Μάθετε πώς οι πίνακες μπορούν να απλοποιήσουν την εργασία στο Excel

Ένας πίνακας είναι εύρος ή ομάδα σχετικών τιμών δεδομένων. Σε προγράμματα υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel και το Google Spreadsheets, οι τιμές σε μια συστοιχία αποθηκεύονται κανονικά σε παρακείμενα κελιά.

Χρήσεις για συστοιχίες

Οι πίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους δύο τύπους (τύποι συστοιχιών) και ως επιχειρήματα για λειτουργίες όπως οι μορφές πίνακα των λειτουργιών LOOKUP και INDEX .

Τύποι συστοιχιών

Υπάρχουν δύο τύποι συστοιχιών στο Excel:

Επισκόπηση τύπων πίνακα

Ένας τύπος συστοιχίας είναι ένας τύπος που πραγματοποιεί υπολογισμούς - όπως προσθήκη ή πολλαπλασιασμό - στις τιμές σε μία ή περισσότερες συστοιχίες και όχι σε μία μοναδική τιμή δεδομένων.

Τύποι συστοιχιών:

Φόρμες πίνακα και λειτουργίες του Excel

Πολλές από τις ενσωματωμένες λειτουργίες του Excel - όπως SUM, AVERAGE ή COUNT - μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε έναν τύπο πίνακα.

Υπάρχουν επίσης μερικές λειτουργίες - όπως η λειτουργία TRANSPOSE - που πρέπει πάντα να καταχωρούνται ως πίνακας για να λειτουργήσει σωστά.

Η χρησιμότητα πολλών λειτουργιών όπως INDEX και MATCH ή MAX και IF μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση τους μαζί σε έναν τύπο πίνακα.

Τύποι ΧΑ

Στο Excel, οι τύποι συστοιχιών περιβάλλονται από σγουράκια " {} ". Αυτά τα τιράντες δεν μπορούν απλώς να δακτυλογραφηθούν, αλλά πρέπει να προστεθούν σε έναν τύπο πατώντας τα πλήκτρα Ctrl, Shift και Enter αφού πληκτρολογήσετε τον τύπο σε ένα κελί ή κελιά.

Για το λόγο αυτό, ένας τύπος συστοιχίας αναφέρεται μερικές φορές ως τύπος ΧΑΚ στο Excel.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν χρησιμοποιούνται σγουράκια για να εισαγάγετε έναν πίνακα ως ένα όρισμα για μια συνάρτηση που συνήθως περιέχει μόνο μία μόνο τιμή ή αναφορά κυττάρων .

Για παράδειγμα, στο παρακάτω εγχειρίδιο που χρησιμοποιεί το VLOOKUP και τη λειτουργία CHOOSE για να δημιουργήσετε μια φόρμουλα αριστερής αναζήτησης, δημιουργείται ένας πίνακας για το όρισμα Index_num της συνάρτησης CHOOSE, πληκτρολογώντας τις αγκύλες γύρω από τον καταχωρημένο πίνακα.

Βήματα για τη δημιουργία ενός πίνακα μαθημάτων

  1. Εισαγάγετε τον τύπο.
  2. Κρατήστε πατημένο τα πλήκτρα Ctrl και Shift στο πληκτρολόγιο.
  3. Πατήστε και αφήστε το πλήκτρο Enter για να δημιουργήσετε τη φόρμα πίνακα.
  4. Απελευθερώστε τα πλήκτρα Ctrl και Shift .

Αν γίνει σωστά, ο τύπος θα περιβάλλεται από σγουρά και κάθε κελί που περιέχει τον τύπο θα περιέχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Επεξεργασία ενός τύπου πίνακα

Οποτεδήποτε επεξεργάζεται ένας τύπος συστοιχίας, τα σγουρά άγκιστρα εξαφανίζονται από τη φόρμα του πίνακα.

Για να τα επαναφέρετε, πρέπει να εισαγάγετε τον τύπο συστοιχίας πιέζοντας ξανά τα πλήκτρα Ctrl, Shift και Enter ακριβώς όπως όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο τύπος συστοιχίας.

Τύποι τύπων πίνακα

Υπάρχουν δύο τύποι τύπων συστοιχιών:

Φόρμες πολλαπλών κυκλωμάτων

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αυτοί οι τύποι συστοιχιών βρίσκονται σε πολλαπλά φύλλα φύλλου εργασίας και επιστρέφουν επίσης έναν πίνακα ως απάντηση.

Με άλλα λόγια, ο ίδιος τύπος βρίσκεται σε δύο ή περισσότερα κελιά και επιστρέφει διαφορετικές απαντήσεις σε κάθε κύτταρο.

Πώς γίνεται αυτό είναι ότι κάθε αντίγραφο ή στιγμιότυπο της φόρμας του πίνακα διεξάγει τον ίδιο υπολογισμό σε κάθε κελί στο οποίο βρίσκεται, αλλά κάθε εμφάνιση του τύπου χρησιμοποιεί διαφορετικούς αριθμούς στους υπολογισμούς του και επομένως κάθε περίπτωση παράγει διαφορετικά αποτελέσματα.

Ένα παράδειγμα ενός τύπου πολλαπλών κυττάρων είναι:

{= Α1: Α2 * Β1: Β2}

Φόρμουλες ενιαίας κυψέλης κυττάρων

Αυτός ο δεύτερος τύπος τύπων συστοιχιών χρησιμοποιεί μια συνάρτηση - όπως SUM, AVERAGE ή COUNT - για να συνδυάσει την έξοδο μιας φόρμουλα συστοιχιών πολλών κυττάρων σε μία μόνο τιμή σε ένα μόνο κελί.

Ένα παράδειγμα ενός μόνο μοτίβου συστοιχιών κυττάρων θα είναι:

{= SUM (Α1: Α2 * Β1: Β2)}