Πώς να συγχωνεύσετε κελιά στο Excel και στο Google Spreadsheets

01 του 01

Συγχώνευση κελιών στο Excel και στα υπολογιστικά φύλλα Google

Συγχώνευση και κεντρικά κελιά δεδομένων στο Excel και στο Google Spreadsheets. © Ted French

Στο Excel και στο Google Spreadsheets, ένα συγχωνευμένο κελί είναι ένα μόνο κελί που δημιουργείται συνδυάζοντας ή συγχωνεύοντας δύο ή περισσότερα μεμονωμένα κελιά μαζί.

Και τα δύο προγράμματα έχουν επιλογές για:

Επιπλέον, το Excel έχει την επιλογή να συγχωνεύει και να συγκεντρώνει δεδομένα τα οποία είναι μια συνήθης δυνατότητα μορφοποίησης κατά τη δημιουργία τίτλων ή τίτλων.

Η συγχώνευση και το κέντρο διευκολύνουν την κεντράρισμα των επικεφαλίδων σε πολλές στήλες φύλλου εργασίας.

Συγχώνευση ενός κελιού δεδομένων μόνο

Η συγχώνευση κελιών τόσο στο Excel όσο και στο Google Spreadsheets έχει έναν περιορισμό - δεν μπορούν να συγχωνεύσουν δεδομένα από πολλά κελιά.

Εάν συγχωνεύονται πολλά κελιά δεδομένων, διατηρούνται μόνο τα δεδομένα στο επάνω αριστερό περισσότερο κελί - όλα τα άλλα δεδομένα θα χαθούν όταν συμβαίνει η συγχώνευση.

Η αναφορά κυψέλης για ένα συγχωνευμένο στοιχείο είναι το κελί στην επάνω αριστερή γωνία της αρχικής επιλεγμένης περιοχής ή ομάδας κελιών.

Πού να βρείτε συγχώνευση

Στο Excel, η επιλογή συγχώνευσης βρίσκεται στην καρτέλα Αρχική σελίδα της κορδέλας. Το εικονίδιο για τη λειτουργία έχει το τίτλο Συγχώνευση & Κέντρο, αλλά κάνοντας κλικ στο κάτω βέλος στα δεξιά του ονόματος, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, ανοίγει ένα αναπτυσσόμενο μενού όλων των επιλογών συγχώνευσης.

Στα φύλλα εργασίας Google, η επιλογή " Συγχώνευση " βρίσκεται στο μενού Μορφή . Η λειτουργία ενεργοποιείται μόνο αν έχουν επιλεγεί πολλαπλά παρακείμενα κελιά.

Στο Excel, αν το στοιχείο Merge & Center είναι ενεργοποιημένο όταν έχει επιλεγεί μόνο ένα κελί, το μόνο αποτέλεσμα είναι να αλλάξει η ευθυγράμμιση αυτού του στοιχείου στο κέντρο.

Πώς να συγχωνεύσετε τα κελιά

Στο Excel,

  1. Επιλέξτε πολλά κελιά για συγχώνευση.
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Συγχώνευση & Κέντρο στην καρτέλα Αρχική σελίδα της κορδέλας για να συγχωνεύσετε κελιά και να συγκεντρώσετε δεδομένα στο επιλεγμένο εύρος.
  3. Για να χρησιμοποιήσετε μία από τις άλλες επιλογές συγχώνευσης, κάντε κλικ στο κάτω βέλος δίπλα στο εικονίδιο Συγχώνευση & Κέντρο και επιλέξτε από τις διαθέσιμες επιλογές:
    • Συγχώνευση & Κέντρο
    • Συγχώνευση σε όλο το φάσμα (συγχωνεύει τα κελιά οριζόντια - στις στήλες).
    • Συγχώνευση κυττάρων (συγχωνεύει τα κελιά οριζόντια, κάθετα ή και τα δύο).
    • Ενεργοποίηση κυττάρων.

Στα υπολογιστικά φύλλα Google:

  1. Επιλέξτε πολλά κελιά για συγχώνευση.
  2. Κάντε κλικ στο στοιχείο Μορφοποίηση> Συγχώνευση κελιών στα μενού για να ανοίξετε ένα μενού περιβάλλοντος των επιλογών συγχώνευσης.
  3. Επιλέξτε από τις διαθέσιμες επιλογές:
    • Συγχώνευση όλων (συγχώνευση οριζόντια, κάθετα ή και τα δύο).
    • Συγχώνευση οριζόντια.
    • Συγχώνευση κατακόρυφα.
    • Ξεκλειδώστε.

Εναλλαγή Excel και Κέντρο Εναλλακτικές

Μια άλλη επιλογή για τον κεντράρισμα δεδομένων σε πολλαπλές στήλες είναι η χρήση της επιλογής Center Across Selection που βρίσκεται στο πλαίσιο διαλόγου " Μορφοποίηση κελιών " .

Το πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του χαρακτηριστικού και όχι του Merge & Center είναι ότι δεν συγχωνεύει τα επιλεγμένα κελιά.

Επιπλέον, εάν περισσότερα από ένα κελί περιέχουν δεδομένα όταν εφαρμόζεται το χαρακτηριστικό, τα δεδομένα των κελιών επικεντρώνονται μεμονωμένα, σαν να αλλάζει η ευθυγράμμιση ενός κελιού.

Όπως και με το Merge & Center, η κεντράρισμα των επικεφαλίδων σε πολλές στήλες συχνά διευκολύνει την εμφάνιση του τίτλου σε ολόκληρο το φάσμα.

Για να κεντράρετε το κείμενο τίτλου ή τίτλου σε πολλές στήλες, κάντε τα εξής:

  1. Επιλέξτε μια περιοχή κυψελών που περιέχει το κείμενο που θα κεντραριστεί.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχική σελίδα της κορδέλας.
  3. Στην ομάδα Ευθυγράμμιση , κάντε κλικ στο παράθυρο διαλόγου του πλαισίου διαλόγου για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου " Μορφοποίηση κελιών ".
  4. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στην καρτέλα Ευθυγράμμιση.
  5. Στην περιοχή Ευθυγράμμιση κειμένου , κάντε κλικ στο πλαίσιο λίστας στην περιοχή Οριζόντια για να δείτε τη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή Κεντρική επιλογή για να κεντράρετε το επιλεγμένο κείμενο σε ολόκληρο το εύρος των κελιών.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας.

Pre-Excel 2007 Συγχώνευση & Κεντρικά κενά

Πριν από το Excel 2007, η χρήση του Merge & Center θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά την πραγματοποίηση μεταγενέστερων αλλαγών στην περιοχή συγχώνευσης του φύλλου εργασίας .

Για παράδειγμα, δεν ήταν δυνατή η προσθήκη νέων στηλών στη συγχωνευμένη περιοχή του φύλλου εργασίας.

Πριν προσθέσετε νέες στήλες, τα βήματα που ακολουθούν θα είναι:

  1. να συγχωνεύσετε τα συγχωνευμένα κελιά που περιέχουν τον τίτλο ή την επικεφαλίδα.
  2. προσθέστε νέες στήλες στο φύλλο εργασίας.
  3. εφαρμόστε εκ νέου την επιλογή συγχώνευσης και κεντρικού υπολογιστή.

Από το Excel 2007, ωστόσο, ήταν δυνατό να προσθέσετε επιπλέον στήλες στην συγχωνευμένη περιοχή με τον ίδιο τρόπο όπως και σε άλλες περιοχές του φύλλου εργασίας χωρίς να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα.