Πώς να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi

Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν όταν αποκτήσουν νέο υπολογιστή ή δουλεύουν κάπου νέοι (π.χ. ταξιδεύουν με το φορητό σας υπολογιστή ή επισκέπτονται το σπίτι ενός φίλου) είναι να πάρουν στο ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να μοιραστούν αρχεία με άλλες συσκευές στο δίκτυο . Η σύνδεση σε ένα ασύρματο δίκτυο ή ένα hotspot Wi-Fi είναι αρκετά απλή, αν και υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων. Αυτό το σεμινάριο θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας Windows ή Mac για να συνδεθείτε σε ασύρματο δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης. Τα στιγμιότυπα οθόνης προέρχονται από φορητό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows Vista, αλλά οι οδηγίες αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνουν πληροφορίες για άλλα λειτουργικά συστήματα.

Προτού ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε:

01 από 05

Συνδεθείτε σε ένα διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi

Paul Taylor / Getty Images

Πρώτα, βρείτε το εικονίδιο του ασύρματου δικτύου στον υπολογιστή σας. Σε φορητούς υπολογιστές των Windows, το εικονίδιο βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σας στη γραμμή εργασιών και μοιάζει με δύο οθόνες ή πέντε κάθετες ράβδους. Στους Mac, είναι ένα ασύρματο σύμβολο στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο για να δείτε τη λίστα των διαθέσιμων ασύρματων δικτύων. (Σε ένα παλαιότερο φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί Windows XP, ίσως χρειαστεί να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο και να επιλέξετε "Προβολή διαθέσιμων ασύρματων δικτύων". Στα Windows 7 και 8 και στο Mac OS X, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi .

Τέλος, επιλέξτε το ασύρματο δίκτυο. Σε Mac, αυτό είναι, αλλά στα Windows, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί "Σύνδεση".

Σημείωση: Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το εικονίδιο του ασύρματου δικτύου, δοκιμάστε να μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου (ή τις ρυθμίσεις συστήματος) και στην ενότητα συνδέσεις δικτύου και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση ασύρματου δικτύου στο "Προβολή διαθέσιμων ασύρματων δικτύων".

Εάν το ασύρματο δίκτυο που αναζητάτε δεν βρίσκεται στη λίστα, μπορείτε να το προσθέσετε με μη αυτόματο τρόπο πηγαίνοντας στις ιδιότητες σύνδεσης ασύρματου δικτύου όπως παραπάνω και κάνοντας κλικ στην επιλογή για να προσθέσετε ένα δίκτυο. Σε Mac, κάντε κλικ στο εικονίδιο ασύρματης σύνδεσης και έπειτα στο "Join Another Network ...". Θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα δικτύου (SSID) και τις πληροφορίες ασφαλείας (π.χ. κωδικό πρόσβασης WPA).

02 του 05

Εισαγάγετε το κλειδί ασύρματης ασφάλειας (εάν είναι απαραίτητο)

Εάν το ασύρματο δίκτυο με το οποίο προσπαθείτε να συνδεθείτε είναι ασφαλές (κρυπτογραφημένο με WEP, WPA ή WPA2 ), θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης δικτύου (μερικές φορές δύο φορές). Μόλις εισαγάγετε το κλειδί, θα αποθηκευτεί για εσάς για την επόμενη φορά.

Τα νεότερα λειτουργικά συστήματα θα σας ειδοποιήσουν εάν εισαγάγετε λάθος κωδικό πρόσβασης, αλλά μερικές εκδόσεις XP δεν έκαναν - πράγμα που σημαίνει ότι θα εισάγετε τον εσφαλμένο κωδικό πρόσβασης και θα φαινόταν ότι συνδεθήκατε με το δίκτυο, αλλά δεν είχατε πραγματικά και δεν μπορούσατε, t πρόσβαση στους πόρους. Έτσι, προσέξτε όταν εισάγετε το κλειδί δικτύου.

Επίσης, εάν αυτό είναι το οικιακό σας δίκτυο και έχετε ξεχάσει τη φράση πρόσβασης ή το κλειδί ασύρματης ασφάλειας, ίσως μπορείτε να το βρείτε στο κάτω μέρος του δρομολογητή σας, αν δεν αλλάξατε τις προεπιλογές κατά τη ρύθμιση του δικτύου σας. Μια άλλη εναλλακτική λύση, στα Windows, είναι να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο "Εμφάνιση χαρακτήρων" για να αποκαλύψετε τον κωδικό πρόσβασης δικτύου Wi-Fi. Εν ολίγοις, κάντε κλικ στο εικονίδιο ασύρματης σύνδεσης στη γραμμή εργασιών σας, στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ στο δίκτυο για να "προβάλετε τις ιδιότητες σύνδεσης". Αφού βρεθείτε εκεί, θα δείτε ένα πλαίσιο ελέγχου "Εμφάνιση χαρακτήρων". Σε Mac, μπορείτε να δείτε τον κωδικό πρόσβασης ασύρματου δικτύου στην εφαρμογή Keychain Access (στο φάκελο Applications> Utilities).

03 του 05

Επιλέξτε τον τύπο τοποθεσίας δικτύου (σπίτι, εργασία ή δημόσιο)

Όταν συνδέεστε για πρώτη φορά σε ένα νέο ασύρματο δίκτυο, τα Windows θα σας ζητήσουν να επιλέξετε τι είδους ασύρματο δίκτυο είναι αυτό. Μετά την επιλογή Αρχική σελίδα, Εργασία ή δημόσιος χώρος, τα Windows θα ρυθμίσουν αυτόματα το επίπεδο ασφαλείας (και ρυθμίσεις όπως ρυθμίσεις τείχους προστασίας) κατάλληλα για εσάς. (Στα Windows 8, υπάρχουν μόνο δύο τύποι τοποθεσιών δικτύου: Ιδιωτικές και δημόσιες.)

Οι τοποθεσίες οικίας ή εργασίας είναι μέρη όπου εμπιστεύεστε τα άτομα και τις συσκευές στο δίκτυο. Όταν επιλέγετε αυτόν τον τύπο θέσης δικτύου, τα Windows θα ενεργοποιήσουν την εύρεση δικτύου, έτσι ώστε άλλοι υπολογιστές και συσκευές συνδεδεμένες στο ασύρματο δίκτυο να δουν τον υπολογιστή σας στη λίστα δικτύου.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των τοποθεσιών δικτύου οικίας και εργασίας είναι η εργασία που δεν θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα οικιακής χρήσης (μια ομάδα υπολογιστών και συσκευών σε ένα δίκτυο).

Ο δημόσιος χώρος είναι για δημόσιες τοποθεσίες, όπως το δίκτυο Wi-Fi σε καφετέρια ή στο αεροδρόμιο. Όταν επιλέγετε αυτόν τον τύπο τοποθεσίας δικτύου, τα Windows κρατούν τον υπολογιστή σας ορατό στο δίκτυο σε άλλες συσκευές γύρω σας. Η αποκάλυψη δικτύου είναι απενεργοποιημένη. Αν δεν χρειάζεται να μοιράζεστε αρχεία ή εκτυπωτές με άλλες συσκευές στο δίκτυο, θα πρέπει να επιλέξετε αυτή την ασφαλέστερη επιλογή.

Εάν κάνατε λάθος και θέλετε να αλλάξετε τον τύπο τοποθεσίας του δικτύου (π.χ. μεταβείτε από το Δημόσιο στο Σπίτι ή το Σπίτι στο Δημόσιο), μπορείτε να το κάνετε στα Windows 7 κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου στη γραμμή εργασιών σας, μετά πηγαίνετε στο Δίκτυο και Κέντρο κοινής χρήσης. Κάντε κλικ στο δίκτυό σας για να μεταβείτε στον "Οδηγό τοποθεσίας δικτύου" όπου μπορείτε να επιλέξετε τον νέο τύπο θέσης.

Στα Windows 8, μεταβείτε στη λίστα δικτύων κάνοντας κλικ στο εικονίδιο ασύρματης σύνδεσης, στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ στο όνομα δικτύου και επιλέξτε "Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της κοινής χρήσης". Εκεί μπορείτε να επιλέξετε αν θα ενεργοποιήσετε τη σύνδεση και τη σύνδεση με συσκευές (οικιακά ή δίκτυα εργασίας) ή όχι (για δημόσιους χώρους).

04 του 05

Κάντε τη σύνδεση

Μόλις ακολουθήσετε τα προηγούμενα βήματα (βρείτε το δίκτυο, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης εάν απαιτείται και επιλέξτε τον τύπο δικτύου), θα πρέπει να συνδεθείτε στο δίκτυο Wi-Fi. Εάν το δίκτυο είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, θα μπορείτε να περιηγείστε στον ιστό ή να μοιράζεστε αρχεία και εκτυπωτές με άλλους υπολογιστές ή συσκευές στο δίκτυο.

Στα Windows XP, μπορείτε επίσης να μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Σύνδεση σε> Ασύρματη σύνδεση δικτύου για να συνδεθείτε στο προτιμώμενο ασύρματο δίκτυό σας.

Συμβουλή: Εάν συνδέεστε σε ένα hotspot Wi-Fi σε ένα ξενοδοχείο ή σε άλλο δημόσιο χώρο όπως το Starbucks ή το Panera Bread (όπως φαίνεται παραπάνω), βεβαιωθείτε ότι ανοίξατε το πρόγραμμα περιήγησής σας προτού προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή εργαλεία (όπως ένα email πρόγραμμα), επειδή οι περισσότερες φορές θα πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις των δικτύων ή να περάσετε από μια σελίδα προορισμού για να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

05 του 05

Επίλυση προβλημάτων σύνδεσης Wi-Fi

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεση με ένα δίκτυο Wi-Fi, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο προβλήματος. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κανένα ασύρματο δίκτυο, για παράδειγμα, ελέγξτε εάν είναι ενεργοποιημένο το ασύρματο ραδιόφωνο. Ή εάν το ασύρματο σήμα συνεχίζει να πέφτει, ίσως χρειαστεί να πλησιάσετε το σημείο πρόσβασης.

Για πιο λεπτομερείς λίστες ελέγχου για τον καθορισμό κοινών προβλημάτων wi-fi, επιλέξτε τον παρακάτω τύπο προβλήματος: