Διαδικτυακό πρωτόκολλο (IP)

Αυτό το σεμινάριο εξηγεί την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τη δικτύωση του πρωτοκόλλου Internet (IP) . Για όσους δεν ενδιαφέρονται για τις τεχνικές πτυχές, παραλείψτε τα εξής:

IPv4 και IPv6

Η τεχνολογία πρωτοκόλλου Internet (IP) αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 για να υποστηρίξει ορισμένα από τα πρώτα ερευνητικά δίκτυα υπολογιστών . Σήμερα, η IP έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την οικιακή και επιχειρηματική δικτύωση επίσης. Οι δρομολογητές δικτύου , οι φυλλομετρητές ιστού , τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το λογισμικό άμεσων μηνυμάτων - όλοι βασίζονται σε πρωτόκολλα IP ή σε άλλα πρωτόκολλα δικτύου που βρίσκονται στο επάνω μέρος του IP .

Δύο εκδόσεις τεχνολογίας IP υπάρχουν σήμερα. Τα παραδοσιακά δίκτυα οικιακών υπολογιστών χρησιμοποιούν την IP έκδοση 4 (IPv4), αλλά ορισμένα άλλα δίκτυα, ειδικά εκείνα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, υιοθέτησαν την επόμενη γενιά IP έκδοσης 6 (IPv6).

Διεύθυνση IPv4

Μια διεύθυνση IPv4 αποτελείται από τέσσερα bytes (32 bits). Αυτά τα bytes είναι επίσης γνωστά ως οκτάδες .

Για λόγους αναγνωσιμότητας, οι άνθρωποι συνήθως εργάζονται με διευθύνσεις IP σε μια σημείωση που ονομάζεται δεκαδικό δεκαδικό ψηφίο . Αυτός ο συμβολισμός τοποθετεί περιόδους μεταξύ καθενός από τους τέσσερις αριθμούς (οκτάδες) που περιλαμβάνουν μια διεύθυνση IP. Για παράδειγμα, μια διεύθυνση IP που οι υπολογιστές βλέπουν ως

γράφεται με δεκαδικό διακεκομμένο ως

Επειδή κάθε byte περιέχει 8 bits, κάθε οκτάδα σε μια διεύθυνση IP κυμαίνεται σε μια τιμή από το ελάχιστο 0 έως το μέγιστο των 255. Επομένως, το πλήρες εύρος διευθύνσεων IP είναι από 0.0.0.0 έως 255.255.255.255 . Αυτό αντιπροσωπεύει συνολικά 4.294.967.296 πιθανές διευθύνσεις IP.

Διεύθυνση IPv6

Οι διευθύνσεις IP αλλάζουν σημαντικά με το IPv6. Οι διευθύνσεις IPv6 είναι μήκους 16 bits (128 bits) και όχι τεσσάρων bits (32 bits). Αυτό το μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει ότι το IPv6 υποστηρίζει περισσότερα από

πιθανές διευθύνσεις! Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης διευρύνουν τη δυνατότητα δικτύωσής τους και απαιτούν τις δικές τους διευθύνσεις, ο μικρότερος χώρος διευθύνσεων IPv4 τελικά θα εξαντληθεί και το IPv6 θα καταστεί υποχρεωτικό.

Οι διευθύνσεις IPv6 γενικά έχουν την ακόλουθη μορφή:

Σε αυτήν την πλήρη καταχώριση , τα ζεύγη των byte IPv6 διαχωρίζονται από ένα παχύ έντερο και κάθε byte στις στροφές αντιπροσωπεύεται ως ζεύγος δεκαεξαδικών αριθμών , όπως στο ακόλουθο παράδειγμα:

Όπως φαίνεται παραπάνω, οι διευθύνσεις IPv6 περιέχουν συχνά πολλά byte με μηδενική τιμή. Η σημείωση στενογραφίας στο IPv6 καταργεί αυτές τις τιμές από την αναπαράσταση κειμένου (αν και τα bytes εξακολουθούν να υπάρχουν στην πραγματική διεύθυνση δικτύου ) ως εξής:

Τέλος, πολλές διευθύνσεις IPv6 είναι επεκτάσεις διευθύνσεων IPv4. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα τέσσερα δεξιά bytes μιας διεύθυνσης IPv6 (τα δεξιότερα ζεύγη δύο byte) μπορεί να ξαναγραφούν στη συμβολική αναφορά IPv4. Μετατροπή του παραπάνω παραδείγματος σε μικτές αποδόσεις συμβολισμού

Οι διευθύνσεις IPv6 μπορούν να γραφτούν σε οποιαδήποτε από τις πλήρεις, συντομογραφικές ή μικτές σημειώσεις που απεικονίζονται παραπάνω.