Τι είναι το IPv4; IPv6; Γιατί είναι σημαντικό?

Ερώτηση: Τι είναι το IPv4; IPv6; Γιατί είναι σημαντικό?

Ίσως έχετε διαβάσει ότι το IPv4 «εξαντλεί τις διευθύνσεις» και ότι το νέο «IPv6» πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Εδώ γιατί.

Απάντηση: Μέχρι το καλοκαίρι, ο κόσμος κινδυνεύει να εξαντλήσει τις διαθέσιμες διευθύνσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή . Βλέπετε, κάθε συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο χρειάζεται έναν αύξοντα αριθμό , όπως κάθε νόμιμο αυτοκίνητο στο δρόμο απαιτεί μια πινακίδα κυκλοφορίας.

Αλλά όπως και οι 6 ή 8 χαρακτήρες μιας πινακίδας κυκλοφορίας είναι περιορισμένοι, υπάρχει ένα μαθηματικό όριο στο πόσα διαφορετικές διευθύνσεις είναι δυνατές για τις συσκευές Internet.

Το αρχικό σύστημα διευθυνσιοδότησης στο διαδίκτυο ονομάζεται «Πρωτόκολλο Internet, Έκδοση 4» ( IPv4 ) και αριθμεί τους υπολογιστές του Διαδικτύου με επιτυχία εδώ και χρόνια . Χρησιμοποιώντας 32-bit ανασυνδυασμένα ψηφία, το IPv4 έχει το μέγιστο 4,3 δισ. Πιθανών διευθύνσεων.

Παράδειγμα διεύθυνση IPf4: 68.149.3.230
Παράδειγμα διεύθυνση IPf4: 16.202.228.105
Δείτε περισσότερα παραδείγματα διευθύνσεων IPv4 εδώ .

Τώρα, ενώ οι 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις μπορεί να φανούν άφθονες, το Διαδίκτυο επρόκειτο να υπερβεί αυτόν τον αριθμό συσκευών μέχρι το τέλος του 2012. Κάθε υπολογιστής, κάθε κινητό τηλέφωνο, κάθε iPad, κάθε εκτυπωτής, κάθε Playstation, ακόμη και μηχανές σόδας απαιτούν διεύθυνση IP . Δεν υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις IPv4 για όλες αυτές τις συσκευές!

Καλά νέα: ένα νέο σύστημα διαδικτυακής διευθύνσεων είναι εδώ και θα καλύψει την ανάγκη μας για περισσότερες διευθύνσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών .

Το πρωτόκολλο Internet Protocol version 6 ( IPv6 ) βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη και το διευρυμένο σύστημα διευθυνσιολόγησής του θα καθορίσει τον περιορισμό του IPv4 . Το IPv6 χρησιμοποιεί 128 bits αντί για 32 bits για τις διευθύνσεις του, δημιουργώντας πιθανές διευθύνσεις 3,4 x 10 ^ 38 (δηλαδή τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια, το undecillion είναι ένας δυσνόητος όρος που περιγράφει αυτόν τον απίστευτα μεγάλο αριθμό).

Αυτά τα τρισεκατομμύρια νέων διευθύνσεων IPv6 θα καλύψουν τη ζήτηση στο Διαδίκτυο για το προσεχές μέλλον.

Παράδειγμα διεύθυνση IPv6: 3ffe: 1900: 4545: 3: 200: f8ff: fe21: 67cf
Παράδειγμα Διεύθυνση IPv6 : 21DA: D3: 0: 2F3B: 2ΑΑ: FF: FE28: 9C5A
Δείτε περισσότερα παραδείγματα διευθύνσεων IPv6 εδώ.

Πότε ο κόσμος μεταβαίνει πλήρως στο IPv6;

Απάντηση: Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να αγκαλιάζει το IPv6, με τις μεγάλες ιδιότητες ιστού της Google και του Facebook να κάνουν επίσημα μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Άλλοι οργανισμοί είναι πιο αργός από άλλους για να κάνουν το switch. Επειδή η επιμήκυνση κάθε πιθανής διεύθυνσης συσκευής απαιτεί τόσο μεγάλη διαχείριση, αυτός ο μαζικός διακόπτης δεν θα ολοκληρωθεί όλη τη νύχτα. Αλλά ο επείγων χαρακτήρας είναι εκεί, και οι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί φορείς πράγματι μεταβαίνουν τώρα. Αναμένουμε ότι το IPv6 θα είναι καθολικό πρότυπο μέχρι το τέλος του 2012.

Θα επηρεάσει η αλλαγή IPv4-to-IPv6;

Απάντηση: η αλλαγή θα είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατη στους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Επειδή το IPv6 θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις σκηνές, δεν θα χρειαστεί να μάθετε τίποτα νέο για να είστε χρήστης υπολογιστή, ούτε θα πρέπει να κάνετε κάτι ειδικό για να έχετε μια συσκευή υπολογιστή. Το 2012, εάν επιμείνετε στην κατοχή παλαιότερης συσκευής με παλαιότερο λογισμικό, ίσως χρειαστεί να κάνετε λήψη ειδικών ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού για να είναι συμβατές με το IPv6.

Πιθανότερο: θα αγοράσετε νέο υπολογιστή ή νέο smartphone το 2012 και το πρότυπο IPv6 θα είναι ήδη ενσωματωμένο για εσάς.

Εν ολίγοις, η μετάβαση από IPv4 σε IPv6 είναι πολύ λιγότερο δραματική ή τρομακτική από ό, τι η μετάβαση Y2K. Είναι ένα καλό ζήτημα τεχνολογίας που πρέπει να γνωρίζετε, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξαιτίας του προβλήματος της διευθυνσιοδότησης IP. Η ζωή του υπολογιστή σας πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτη λόγω της μετάβασης IPv4-to-IPv6. Απλά συνηθίστε να λέτε 'IPv6' έξω δυνατά ως θέμα της κανονικής ζωής του υπολογιστή