Πώς να διαγράψετε πλήρως έναν σκληρό δίσκο

Αρκετοί τρόποι για την πλήρη διαγραφή ενός σκληρού δίσκου όλων των δεδομένων

Αν θέλετε να διαγράψετε εντελώς έναν σκληρό δίσκο , δεν είναι τόσο εύκολο όσο να διαγράφετε τα πάντα σε αυτό. Για να διαγράψετε πραγματικά τα δεδομένα του σκληρού δίσκου για πάντα, θα πρέπει να κάνετε κάποια επιπλέον βήματα.

Όταν διαμορφώνετε έναν σκληρό δίσκο , δεν διαγράφετε πραγματικά τον σκληρό δίσκο των δεδομένων, αλλάζετε μόνο τις πληροφορίες θέσης για τα δεδομένα, καθιστώντας το "χαμένο" στο λειτουργικό σύστημα . Δεδομένου ότι το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να δει τα δεδομένα, η μονάδα φαίνεται κενή όταν εξετάζετε τα περιεχόμενά της.

Ωστόσο, όλα τα δεδομένα παραμένουν εκεί και, αν δεν διαγράψετε πραγματικά τον σκληρό δίσκο, μπορούν να ανακτηθούν χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό ή υλικό. Δείτε το Wipe vs Shred vs Delete vs Erase: Ποια είναι η διαφορά; για περισσότερα σχετικά με αυτό, αν σας ενδιαφέρει.

Το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε πριν την ανακύκλωση ενός σκληρού δίσκου ή ακόμα και τη διάθεση ενός, είναι να σβήσετε πλήρως το σκληρό δίσκο. Αν δεν διαγράψετε τον σκληρό δίσκο, κινδυνεύετε να εκθέσετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που διαγράψατε προηγουμένως - δεδομένα όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί λογαριασμών, κωδικοί πρόσβασης κ.λπ.

Σύμφωνα με τις περισσότερες κυβερνήσεις και οργανισμούς τυποποίησης, υπάρχουν μόνο τρεις αποτελεσματικές μέθοδοι για τη διαγραφή ενός σκληρού δίσκου, το καλύτερο από το οποίο εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας και τα μελλοντικά σας σχέδια για το σκληρό δίσκο:

01 από 03

Σκουπίστε τη μονάδα σκληρού δίσκου χρησιμοποιώντας το λογισμικό καταστροφής δεδομένων

Πρόγραμμα σκουπίσματος σκληρού δίσκου DBAN (Boot και Nuke).

Μέχρι στιγμής, ο ευκολότερος τρόπος για να διαγράψετε εντελώς έναν σκληρό δίσκο είναι να χρησιμοποιήσετε δωρεάν λογισμικό καταστροφής δεδομένων, που ονομάζεται μερικές φορές λογισμικό γόμα σκληρού δίσκου ή λογισμικό σκουπίστε δίσκο .

Ανεξάρτητα από αυτό που το αποκαλείτε, ένα πρόγραμμα καταστροφής δεδομένων είναι ένα κομμάτι του λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει έναν σκληρό δίσκο τόσες φορές και με κάποιο τρόπο, ώστε να καταστεί σχεδόν αδύνατη η δυνατότητα εξαγωγής πληροφοριών από το δίσκο.

Ορισμένες αυστηρότερες προδιαγραφές διαγραφής σκληρών δίσκων απαγορεύουν τη χρήση λογισμικού καταστροφής δεδομένων, πιθανώς λόγω της πιθανότητας σφάλματος χρήστη και της ποικιλίας λογισμικού και μεθόδων που υπάρχουν. Ωστόσο, όσο η μονάδα δίσκου σας δεν περιέχει πληροφορίες εθνικής ασφάλειας, θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ άνετα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από αυτά τα προγράμματα για να διαγράψετε έναν σκληρό δίσκο.

Πώς να σκουπίσετε έναν σκληρό δίσκο

Σημαντικό: Πρέπει να διαγράψετε έναν σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, εάν εσείς ή κάποιος άλλος σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη μονάδα. Οι επόμενοι δύο τρόποι για να διαγράψετε έναν σκληρό δίσκο θα καταστήσουν τη μονάδα ασύμμετρα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διαγράψετε έναν σκληρό δίσκο αυτόν τον τρόπο αν πουλάτε ή αφήνετε το αυτοκίνητο μακριά. Περισσότερο "

02 του 03

Χρησιμοποιήστε ένα Degausser για να διαγράψετε το σκληρό δίσκο

Garner HD-2 σκληρό δίσκο Degausser. © Garner Products, Inc.

Ένας άλλος τρόπος για να διαγράψετε μόνιμα ένα σκληρό δίσκο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα degausser για να διαταράξετε τους μαγνητικούς τομείς στη μονάδα δίσκου - τον ίδιο τρόπο που ένας σκληρός δίσκος αποθηκεύει τα δεδομένα.

Μερικοί από τους εγκεκριμένους μηχανισμούς αυτόματης αποσύνδεσης της NSA μπορούν να διαγράψουν δεκάδες σκληρούς δίσκους σε μια ώρα και να κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ. Οι NSA που έχουν εγκριθεί για την αποσύνδεση των ραβδιών, που χρησιμοποιούνται για την αποσύνδεση του σκληρού δίσκου με το χέρι, μπορούν να αγοραστούν για περίπου $ 500 USD.

Σημαντικό: Η αποσύνδεση ενός σύγχρονου σκληρού δίσκου θα διαγράψει επίσης το υλικολογισμικό της μονάδας, καθιστώντας τη μονάδα εντελώς άχρηστη. Εάν θέλετε να διαγράψετε έναν σκληρό δίσκο, αλλά θέλετε επίσης να λειτουργήσει σωστά αφού διαγραφεί, πρέπει να διαγράψετε τη μονάδα χρησιμοποιώντας λογισμικό καταστροφής δεδομένων (επιλογή 1, παραπάνω).

Σημείωση: Για τον μέσο ιδιοκτήτη ή τον οργανισμό του υπολογιστή, η αποσυναρμολόγηση πιθανώς δεν είναι οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να διαγραφεί τελείως ένας σκληρός δίσκος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φυσική καταστροφή του δίσκου (παρακάτω) είναι η καλύτερη λύση εάν η μονάδα δίσκου δεν χρειάζεται πια.

03 του 03

Φυσικά καταστρέψτε το σκληρό δίσκο

Σπασμένο δίσκο σκληρού δίσκου. © Jon Ross (Flickr)

Η φυσική καταστροφή ενός σκληρού δίσκου είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε απολύτως και για πάντα ότι τα δεδομένα σε αυτό δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Ακριβώς όπως δεν υπάρχει τρόπος για να εξαγάγετε τις γραπτές πληροφορίες από ένα καμένο χαρτί, δεν υπάρχει τρόπος να διαβάσετε τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο που δεν είναι πλέον σκληρός δίσκος.

Σύμφωνα με την ειδική έκδοση του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογιών 800-88 Αναθ. 1 [PDF], η καταστροφή ενός σκληρού δίσκου καθιστά την αποκατάσταση ανέφικτη χρησιμοποιώντας τις εργαστηριακές τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας και έχει ως αποτέλεσμα την επακόλουθη αδυναμία χρήσης των μέσων αποθήκευσης δεδομένων . " Τα περισσότερα από τα πρότυπα που υπάρχουν για να σβήσετε ένα σκληρό δίσκο αναφέρουν διάφορους τρόπους για να καταστρέψουν φυσικά ένα συμπεριλαμβανομένης της αποσάθρωσης, λείανσης, κονιοποίησης, καύσης, τήξης και τεμαχισμού.

Μπορείτε να καταστρέψετε έναν σκληρό δίσκο τον εαυτό σας με το κάρφωμα ή τη διάτρηση μέσα από αυτό πολλές φορές, βεβαιώνοντας ότι η πιατέλα του σκληρού δίσκου διεισδύει κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, αρκεί οποιαδήποτε μέθοδος καταστροφής της δίσκου σκληρού δίσκου, συμπεριλαμβανομένης της λείανσης της πλάκας αφού αφαιρεθεί ή θρυμματιστεί (όπως φαίνεται εδώ).

Προειδοποίηση: Φορέστε προστατευτικά γυαλιά και προσέξτε ιδιαίτερα να καταστρέψετε τον σκληρό σας δίσκο μόνοι σας. ΠΟΤΕ μην κάψετε σκληρό δίσκο, βάλτε σκληρό δίσκο σε φούρνο μικροκυμάτων ή χύστε οξύ σε σκληρό δίσκο.

Αν προτιμάτε να μην καταστρέψετε τον σκληρό δίσκο σας, πολλές εταιρείες προσφέρουν την υπηρεσία έναντι αμοιβής. Ορισμένες υπηρεσίες θα πυροδοτήσουν ακόμη ένα γύρο σφαίρες μέσω του σκληρού σας δίσκου και θα σας στείλουν το βίντεο!