Πώς να βρείτε μια διεύθυνση δικτύου υπολογιστή

Οι διευθύνσεις δικτύου αναγνωρίζουν ψηφιακά συσκευές που τους βοηθούν να επικοινωνούν

Μία διεύθυνση δικτύου χρησιμεύει ως μοναδικό αναγνωριστικό για έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή ενός δικτύου. Κατά τη σωστή ρύθμιση, οι υπολογιστές μπορούν να προσδιορίσουν τις διευθύνσεις άλλων υπολογιστών και συσκευών στο δίκτυο και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις διευθύνσεις για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Φυσικές διευθύνσεις έναντι εικονικών διευθύνσεων

Οι περισσότερες συσκευές δικτύου έχουν πολλές διαφορετικές διευθύνσεις.

Εκδόσεις IP Addressing

Ο πιο δημοφιλής τύπος διεύθυνσης εικονικού δικτύου είναι η διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet (IP) . Η τρέχουσα διεύθυνση IP (IP έκδοση 6, IPv6) αποτελείται από 16 bytes (128 bits ) που αναγνωρίζουν μοναδικά τις συνδεδεμένες συσκευές. Ο σχεδιασμός του IPv6 ενσωματώνει ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο διεύθυνσης IP από τον προκάτοχό του IPv4 για να αυξήσει την υποστήριξη πολλών δισεκατομμυρίων συσκευών.

Μεγάλο μέρος του χώρου διευθύνσεων IPv4 διατέθηκε στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και σε άλλους μεγάλους οργανισμούς για να εκχωρήσουν στους πελάτες τους και στους διακομιστές Internet - αυτές καλούνται δημόσιες διευθύνσεις IP . Ορισμένες ιδιωτικές διευθύνσεις διευθύνσεων IP δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν εσωτερικά δίκτυα όπως τα οικιακά δίκτυα με συσκευές που δεν χρειάστηκε να συνδεθούν απευθείας στο Internet.

Διευθύνσεις MAC

Μια γνωστή μορφή φυσικής διευθυνσιοδότησης βασίζεται στην τεχνολογία ελέγχου πρόσβασης πολυμέσων (Media Access Control - MAC) . Οι διευθύνσεις MAC, επίσης γνωστές ως φυσικές διευθύνσεις, είναι έξι byte (48 bits) που οι κατασκευαστές προσαρμογέων δικτύου ενσωματώνουν στα προϊόντα τους για να τα αναγνωρίσουν με μοναδικό τρόπο. Το πρωτόκολλο IP και άλλα πρωτόκολλα βασίζονται σε φυσικές διευθύνσεις για τον εντοπισμό συσκευών σε ένα δίκτυο.

Αντιστοίχιση διεύθυνσης

Οι διευθύνσεις δικτύου σχετίζονται με συσκευές δικτύου μέσω διαφόρων μεθόδων:

Τα οικιακά και επιχειρηματικά δίκτυα χρησιμοποιούν συνήθως διακομιστές Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) για αυτόματη αντιστοίχιση διευθύνσεων IP.

Μετάφραση διεύθυνσης δικτύου

Οι δρομολογητές χρησιμοποιούν συνήθως μια τεχνολογία που ονομάζεται Μετάφραση Διεύθυνσης Δικτύου (NAT) για να βοηθήσει στην άμεση κίνηση του πρωτοκόλλου Internet στον προορισμό του. Το NAT λειτουργεί με τις εικονικές διευθύνσεις που περιέχονται στην κίνηση δικτύου IP.

Προβλήματα με διευθύνσεις IP

Μια διένεξη διεύθυνσης IP εμφανίζεται όταν δύο ή περισσότερες συσκευές σε ένα δίκτυο έχουν και τον ίδιο αριθμό διεύθυνσης. Αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν είτε εξαιτίας ανθρώπινων λαθών κατά την εκχώρηση στατικής διεύθυνσης ή, συχνά, από τεχνικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης ταξινόμησης.