Πώς να χρησιμοποιήσετε το Lakka για την αναπαραγωγή κλασικών βιντεοπαιχνιδιών σε υπολογιστή με Windows

Πολλοί από εμάς μεγάλωσαν σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών , με τον τύπο του συστήματος να εξαρτάται από την εποχή που ανατράπηκε. Για τους άνδρες και τις γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, τίποτα δεν προκαλεί νοσταλγία σαν να παίζαμε τους αγαπημένους μας τίτλους από το παρελθόν.

Είτε έχετε πάρει τα λάκτισμα σας με την αρχική Nintendo ή το go-to σας ήταν ένα Playstation της Sony, το παιχνίδι ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να γυρίσετε πίσω το ρολόι και να παίξετε αυτά τα παιχνίδια για άλλη μια φορά και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα εφεδρικό PC, μια μονάδα flash με χωρητικότητα τουλάχιστον 512MB, σύνδεση Wi-Fi ή ενσύρματη σύνδεση στο Internet και ένα παιχνίδι USB ελεγκτή για να το πράξει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της Lakka, μιας διανομής του λειτουργικού συστήματος Linux που έχει ρυθμιστεί ειδικά για να λειτουργεί ως κονσόλα retrogaming.

Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα αρχεία ή τα δεδομένα που υπάρχουν στον υπολογιστή σας, ώστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ό, τι χρειάζεστε εκ των προτέρων.

Λήψη του Lakka

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε, πρέπει να κατεβάσετε το Lakka. Θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ της έκδοσης 32-bit ή της έκδοσης 64-bit, ανάλογα με την αρχιτεκτονική CPU του υπολογιστή στον οποίο σκοπεύετε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο του chipset που έχετε, ακολουθήστε το σεμινάριό μας: Πώς να εντοπίσετε εάν έχετε Windows 64-bit των 32-bit .

Μετά τη λήψη, θα πρέπει πρώτα να αποσυμπιέσετε τα αρχεία εγκατάστασης του Lakka χρησιμοποιώντας το προεπιλεγμένο βοηθητικό πρόγραμμα των Windows ή μια εφαρμογή όπως το 7-Zip .

Δημιουργία του εγκαταστάτη Lakka

Τώρα που έχετε κατεβάσει Lakka θα πρέπει να δημιουργήσετε το μέσο εγκατάστασης σας χρησιμοποιώντας το προαναφερθέν USB flash drive. Συνδέστε τη μονάδα δίσκου στον υπολογιστή σας και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Κάντε λήψη της εφαρμογής Imager Disk Win32 από το SourceForge.
  2. Εκτελέστε τον οδηγό ρύθμισης της εικόνας δίσκου ανοίγοντας το ληφθέν αρχείο και ακολουθώντας τις οδηγίες σύμφωνα με τις οδηγίες. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, ξεκινήστε την εφαρμογή.
  3. Το παράθυρο εφαρμογής του Imager Disk 32 Win 32 θα πρέπει τώρα να είναι ορατό. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μπλε φακέλου που βρίσκεται στο τμήμα Αρχείο εικόνας . Όταν εμφανιστεί η διεπαφή της Εξερεύνησης των Windows, εντοπίστε και επιλέξτε την εικόνα Lakka που είχε προηγουμένως ληφθεί. Το πεδίο επεξεργασίας του αρχείου εικόνας πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με τη διαδρομή προς αυτό το αρχείο.
  4. Επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού στην ενότητα Συσκευή και επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη μονάδα flash USB.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Write . Σημειώστε πριν κάνετε αυτό ότι όλα τα δεδομένα στη μονάδα USB θα σβηστούν εντελώς.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρέστε τη μονάδα USB.

Εγκατάσταση του Lakka στον υπολογιστή σας

Τώρα που το μέσο εγκατάστασής σας είναι έτοιμο να πάει, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το Lakka στον υπολογιστή προορισμού σας. Ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε ένα ανταλλακτικό υπολογιστή είναι ότι είναι ιδανικό αν η συσκευή που εγκαθιστάτε το Lakka προορίζεται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό και τίποτα άλλο.

Αφού συνδεθεί ο υπολογιστής σας με Lakka σε οθόνη οθόνης, συνδέστε τη μονάδα flash USB, τον ελεγκτή παιχνιδιών και ένα πληκτρολόγιο. Αφού ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, ενδέχεται να χρειαστεί να εισάγετε το BIOS και να τροποποιήσετε τη σειρά εκκίνησης, έτσι ώστε να ξεκινήσει με τη μονάδα USB flash. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται στα παρακάτω μαθήματα.

Πώς να εισάγετε το BIOS

Αλλάξτε την σειρά εκκίνησης στο BIOS

Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε την κονσόλα παιχνιδιών Lakka.

  1. Μετά την εκκίνηση στη μονάδα USB θα πρέπει να είναι ορατή η οθόνη του bootloader της Lakka, με την ακόλουθη εντολή: boot:. Πληκτρολογήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης λέξεων και πατήστε το πλήκτρο Enter για να ξεκινήσετε.
  2. Το πρόγραμμα εγκατάστασης OpenELEC.tv θα εμφανιστεί μετά από μια σύντομη καθυστέρηση, με προειδοποίηση ότι ο εγκαταστάτης πρέπει να χρησιμοποιηθεί με δική σας ευθύνη. Κάντε κλικ στο κουμπί OK .
  3. Το κύριο μενού θα εμφανιστεί τώρα, εμφανίζοντας μια σειρά επιλογών εγκατάστασης. Επιλέξτε Quick Install OpenELEC.tv και κάντε κλικ στο OK .
  4. Θα παρέχεται τώρα ένας κατάλογος σκληρών δίσκων στον υπολογιστή. Επιλέξτε το HD ορισμού και κάντε κλικ στο OK .
  5. Σε αυτό το σημείο τα απαραίτητα αρχεία εγκατάστασης θα μεταφερθούν στον υπολογιστή, μετά από το οποίο θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση. Κάντε κλικ στην επιλογή Επανεκκίνηση και αφαιρέστε αμέσως τη μονάδα flash USB.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση, θα πρέπει να εμφανιστεί η οθόνη του Κύριου Μενού της Lakka, η οποία θα περιέχει πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα προσθέσουν ή θα φορτώσουν περιεχόμενο.

Προσθέτοντας παιχνίδια στην κονσόλα Lakka

Το Lakka θα πρέπει να είναι έτοιμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καιρός να προσθέσουμε κάποια παιχνίδια! Για να γίνει αυτό, ο υπολογιστής κονσόλας και ο κύριος υπολογιστής σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο και να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον ανάλογα. Για μια ενσύρματη ρύθμιση, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο δρομολογητή σας μέσω καλωδίων Ethernet. Αν έχετε ασύρματη διαμόρφωση, εισαγάγετε τα στοιχεία του δικτύου Wi-Fi στις ρυθμίσεις της Lakka. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Μεταβείτε στην ενότητα Υπηρεσίες της διασύνδεσης ρυθμίσεων Lakka και κάντε κλικ στο κουμπί ON / OFF που συνοδεύει την επιλογή SAMBA Enable έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί.
  2. Στον κύριο υπολογιστή σας, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων των Windows και κάντε κλικ στο εικονίδιο Δίκτυο . Ενδέχεται να σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε την εύρεση δικτύου και την κοινή χρήση αρχείων, αν είναι απαραίτητο.
  3. Θα πρέπει τώρα να εμφανιστεί μια λίστα με τους διαθέσιμους πόρους δικτύου. Αν ακολουθήσατε σωστά τις παραπάνω οδηγίες, πρέπει να εμφανίζεται στη λίστα ένα εικονίδιο LAKKA . Κάντε διπλό κλικ στην επιλογή αυτή.
  4. Θα παρουσιαστούν τώρα όλοι οι φάκελοι του κεντρικού επιπέδου εντός της εγκατάστασης Lakka. Αντιγράψτε όλα τα αρχεία παιχνιδιών που θέλετε να διαθέσετε στο φάκελο ROMs . Για τα παιχνίδια που βασίζονται σε φυσίγγια, τα ROM πρέπει να είναι ένα μόνο αρχείο και κατά προτίμηση φερμουάρ. Για εικόνες CD, η προτιμώμενη μορφή Lakka είναι BIN + CUE, ενώ η προτιμώμενη μορφή αρχείου για παιχνίδια PSP είναι ISO.
  5. Τώρα που έχετε προσθέσει παιχνίδια στον κατάλληλο φάκελο στο νέο σας σύστημα, χρησιμοποιήστε τον ελεγκτή USB για να πλοηγηθείτε στην τελική καρτέλα μέσω του πλήκτρου συν (+) στη διεπαφή αρχείου του Lakka.
  1. Επιλέξτε την επιλογή Σάρωση αυτής της καταχώρησης.
  2. Μετά την ολοκλήρωση της σάρωσης, θα δημιουργηθεί μια νέα καρτέλα στην οθόνη Lakka. Μετακινηθείτε σε αυτήν την καρτέλα για να δείτε μια λίστα όλων των διαθέσιμων παιχνιδιών, κάθε εκκίνηση επιλέγοντας απλά τον αντίστοιχο τίτλο και επιλέγοντας Εκτέλεση .

Πού να πάρετε ROMs

Το νέο σας σύστημα retrogaming πρέπει τώρα να είναι έτοιμο και έτοιμο να ξεκινήσει. Αν όμως δεν έχετε αρχεία παιχνιδιών (ή ROMs), τότε ποιο είναι το θέμα; Αυτό είναι όπου γίνεται δύσκολο, όμως, καθώς η λήψη ROM για παιχνίδια που δεν έχετε στην πραγματικότητα το φυσικό φυσίγγιο ή δίσκο μπορεί να μην είναι νόμιμη. Μικτά μηνύματα σχετικά με τη νομιμότητα των κλασικών ROM παιχνιδιών είναι διαδεδομένα σε ολόκληρο τον ιστό και ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να διακρίνει τι είναι ακριβές ή όχι στο θέμα.

Μια απλή αναζήτηση Google θα εξαπολύσει χιλιάδες αποθετήρια ROM για τις περισσότερες κονσόλες ρετρό. Ενώ μερικοί μπορεί να είναι αξιόπιστοι και ασφαλείς, άλλοι θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές ιδέες στο μυαλό. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική κατά την αναζήτηση και λήψη με δική σας ευθύνη.