Ένας βασικός οδηγός για το λειτουργικό σύστημα Linux

Η παρακάτω λίστα επισημαίνει τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες πριν εγκαταστήσουν το Linux.

Θα βρείτε εδώ την απάντηση σε τόσες πολλές ερωτήσεις, όπως είναι τι είναι αυτό το Linux, ούτως ή άλλως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Linux και του GNU / Linux, ποιες είναι οι διανομές του Linux και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά;

01 από 15

Τι είναι το Linux;

Τι είναι το Linux.

Το Linux, όπως το WIndows είναι ένα λειτουργικό σύστημα.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το Linux είναι ο κινητήρας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία λειτουργικών συστημάτων επιφάνειας εργασίας, γνωστά ως διανομές, όπως το Ubuntu, το Red Hat και το Debian.

Χρησιμοποιείται επίσης για την τροφοδοσία του Android που χρησιμοποιείται σε τηλέφωνα και tablet.

Το Linux χρησιμοποιείται επίσης για να θέσει το έξυπνο σε έξυπνη τεχνολογία, όπως τηλεοράσεις, ψυγεία, συστήματα θέρμανσης και ακόμη και λάμπες.

Έχω γράψει έναν πιο ολοκληρωμένο οδηγό για το "Τι είναι το Linux" εδώ .

02 από 15

Τι είναι το GNU / Linux;

Linux Vs GNU / Linux.

Πολύ συχνά το Linux χρησιμοποιείται ως όλος όρος για όλα τα προγράμματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το desktop Linux τι είναι.

Το έργο GNU είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο αριθμό εργαλείων που αναπτύσσονται μαζί με τον πυρήνα του Linux.

Γενικά, όταν ακούτε τον όρο GNU / Linux είναι συνώνυμο του Linux και μερικές φορές αν χρησιμοποιείτε τον όρο Linux κάποιος θα σας πηδήσει και θα πει "εννοείτε το GNU / Linux".

Ωστόσο, δεν θα ανησυχούσα πολύ για αυτό. Οι άνθρωποι λένε αρκετά συχνά τη λέξη "σκούπισμα" όταν σημαίνουν ηλεκτρική σκούπα ή Sellotape όταν σημαίνουν κολλητική ταινία.

03 από 15

Τι είναι η διανομή Linux;

Διανομές Linux.

Από μόνη της το Linux δεν είναι πραγματικά τόσο χρήσιμο. Πρέπει να προσθέσετε άλλα προγράμματα και εργαλεία για να το κάνετε αυτό που θέλετε.

Για παράδειγμα, ένα ψυγείο που λειτουργεί με Linux δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με το ίδιο το Linux. Κάποιος πρέπει να γράψει τα προγράμματα και τα προγράμματα οδήγησης συσκευών που απαιτούνται για τον έλεγχο του θερμοστάτη, να βγάλει μια οθόνη που δείχνει τη θερμοκρασία και κάθε άλλη λειτουργία που θεωρείται ότι καθιστά το ψυγείο έξυπνο .

Οι διανομές Linux βρίσκονται στον πυρήνα του πυρήνα του Linux, με τα εργαλεία GNU να προστίθενται στην κορυφή και έπειτα ένα σύνολο άλλων εφαρμογών τις οποίες οι προγραμματιστές αποφάσισαν να συσκευάσουν μαζί για να κάνουν τη διανομή τους.

Μια κατανομή Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές γενικά δημιουργείται με μερικά ή όλα τα παρακάτω εργαλεία:

04 από 15

Γιατί υπάρχουν τόσα Linux διανομές;

Διανομές Linux.

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και δεν απαντά κανείς τόσο εύκολα.

Όλοι έχουν τη δική τους γνώμη για το τι χρειάζονται ένα λειτουργικό σύστημα για να κάνουν και περισσότερο από ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρούς υπολογιστές έτσι θέλουν όλα τα whizzy εφέ οθόνης ενώ άλλοι θα έχουν ένα underpowered netbook.

Αμέσως, από το παραπάνω παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την ανάγκη για δύο διανομές Linux.

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να έχουν όλο το πιο πρόσφατο λογισμικό αμέσως μόλις είναι διαθέσιμο, ενώ άλλοι θέλουν λογισμικό που είναι απίστευτα σταθερό. Οι πολλαπλές κατανομές υπάρχουν καθαρά επειδή προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα σταθερότητας.

Το Fedora, για παράδειγμα, έχει όλα τα νέα χαρακτηριστικά, αλλά το Debian είναι πιο σταθερό αλλά με παλαιότερο λογισμικό.

Το Linux προσφέρει πολλές επιλογές. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί διαχειριστές παραθύρων και περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας (μην ανησυχείτε ότι θα φτάσουμε στο παρελθόν).

Ορισμένες διανομές υπάρχουν επειδή εφαρμόζουν ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας ενώ ένα άλλο μπορεί να εφαρμόσει διαφορετικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Γενικά, όλο και περισσότερες διανομές εμφανίζονται επειδή οι προγραμματιστές έχουν βρει μια θέση.

Όπως και οι επιχειρήσεις και τα pop μπάντα, πολλές διανομές Linux δεν επιβιώνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες διανομές Linux που θα βρίσκονται γύρω στο προσεχές μέλλον.

05 από 15

Ποια διανομή Linux πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Αποκάλυψη.

Αυτές είναι ίσως οι ερωτήσεις που τίθενται περισσότερο για τις απαντήσεις Reddit, Quora και Yahoo και είναι σίγουρα η ερώτηση που έχω ζητήσει περισσότερο.

Αυτό είναι επίσης ένα σχεδόν αδύνατο ερώτημα για να απαντήσουμε επειδή, όπως αναφέρθηκε στο σημείο 4, όλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Έχω γράψει έναν οδηγό που δείχνει πώς να επιλέξει μια διανομή Linux, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι μια προσωπική επιλογή.

Οι συνιστώμενες διανομές μου για νέους χρήστες στο Linux περιλαμβάνουν το Ubuntu, το Linux Mint, το PCLinuxOS και το Zorin OS.

Η συμβουλή μου είναι να πάτε στο Distrowatch, να κοιτάξετε τις κατατάξεις κάτω από τη δεξιά πλευρά, να διαβάσετε τις περιγραφές των διανομών, να δοκιμάσετε μερικές διανομές στο Virtualbox και να διαμορφώσετε το μυαλό σας ως προς το ποια είναι η καλύτερη σας περίπτωση.

06 από 15

Είναι το Linux πραγματικά δωρεάν;

Το Linux είναι ελεύθερο.

Υπάρχουν δύο όροι που θα ακούσετε συχνά σχετικά με το Linux:

Τι εννοούν οι όροι αυτοί;

Ελεύθερος όπως και στην μπύρα σημαίνει ότι κοστίζει τίποτα οικονομικά χρήσιμο. Αν νομίζετε ότι λογικά η μπύρα δεν είναι δωρεάν. Γενικά πρέπει να πληρώσετε για την μπύρα. Έτσι, αν κάποιος σας δίνει δωρεάν μπύρα θα εκπλαγείτε.

Hey, μαντέψτε τι; Οι περισσότερες διανομές του Linux παρέχονται δωρεάν και θεωρούνται ως ελεύθερες όπως στη μπύρα.

Υπάρχουν ορισμένες διανομές Linux που χρεώνουν χρήματα όπως τα Red Hat Linux και ELive, αλλά η πλειοψηφία παρέχεται δωρεάν στο σημείο χρήσης.

Ο ελεύθερος όπως στον ομιλία αναφέρεται στον τρόπο χρήσης των στοιχείων που απαρτίζουν το Linux, όπως τα εργαλεία, ο πηγαίος κώδικας, η τεκμηρίωση, οι εικόνες και όλα τα υπόλοιπα.

Αν μπορείτε να κατεβάσετε, να τροποποιήσετε και να αναδιανείμετε ένα στοιχείο όπως η τεκμηρίωση, τότε αυτό θεωρείται ότι είναι ελεύθερο όπως στην ομιλία.

Εδώ είναι ένας καλός οδηγός για το θέμα.

Οι περισσότερες διανομές Linux και τα περισσότερα από τα εργαλεία που παρέχονται για το Linux επιτρέπουν τη λήψη, την επεξεργασία, την προβολή και την αναδιανομή όπως εσείς

07 από 15

Μπορώ να δοκιμάσω το Linux χωρίς να αντικαταστήσω τα WIndows;

Δοκιμάστε το Linux.

Πολλές από τις κορυφαίες διανομές Linux παρέχουν μια ζωντανή έκδοση του λειτουργικού συστήματος που μπορεί να εκκινηθεί κατευθείαν από μια μονάδα USB.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε το Linux μέσα σε μια εικονική μηχανή χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Virtualbox.

Η τελική λύση είναι η διπλή εκκίνηση των Windows με Linux.

08 από 15

Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια ζωντανή μονάδα USB Linux;

Δημιουργία μονάδας δίσκου USB με δίσκο Etcher.

Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα εργαλεία για τα Windows τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας ζωντανής μονάδας δίσκου USB Linux που περιλαμβάνει:

Χρησιμοποιήστε το Distrowatch για να βρείτε μια διανομή και να μεταβείτε στην αρχική σελίδα του έργου.

Κάντε κλικ στον σχετικό σύνδεσμο λήψης για να κατεβάσετε μια εικόνα ISO (εικόνα δίσκου) της διανομής Linux.

Χρησιμοποιήστε ένα από τα παραπάνω εργαλεία για να γράψετε την εικόνα ISO σε μια μονάδα USB.

Υπάρχουν ορισμένοι οδηγοί σε αυτόν τον ιστότοπο για να βοηθήσετε:

09 από 15

Πόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσει το Linux;

Εγκαταστήστε το Ubuntu.

Αυτή η ερώτηση επαναφέρει το σημείο 4. Ορισμένες διανομές είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν από άλλες.

Σε γενικές γραμμές, οι διανομές που βασίζονται στο Ubuntu είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν. Άλλοι, όπως το openSUSE, το Fedora και το Debian, είναι λίγο πιο δύσκολοι αλλά ακόμα αρκετά απλοί.

Ορισμένες διανομές παρέχουν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, όπως το Gentoo, το Arch και το Slackware.

Η εγκατάσταση του Linux από μόνη της είναι ευκολότερη από τη διπλή εκκίνηση, αλλά η διπλή εκκίνηση με τα Windows δεν είναι τόσο δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ακολουθούν μερικοί οδηγοί για να βοηθήσετε:

10 από 15

Τι είναι ένα περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας;

Επιτραπέζια περιβάλλοντα.

Η επιλογή μιας διανομής Linux δεν είναι η μόνη επιλογή που πρέπει να κάνετε και μάλιστα η επιλογή της διανομής μπορεί στην πραγματικότητα να βασίζεται στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας που ταιριάζει στις ανάγκες σας και εφαρμόζεται το καλύτερο.

Ένα περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας είναι μια συλλογή γραφικών εργαλείων που αναπτύσσονται ως μία για να δημιουργηθεί μια συνολική εμπειρία χρήστη.

Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνει γενικά μερικά ή όλα τα παρακάτω:

Ένας διαχειριστής παραθύρων καθορίζει πώς συμπεριφέρονται τα παράθυρα για κάθε εφαρμογή.

Ένας διαχειριστής οθόνης παρέχει μια γραφική μέθοδο για τους χρήστες να συνδεθούν σε μια διανομή.

Ο πίνακας περιλαμβάνει γενικά ένα μενού, εικονίδια γρήγορης εκκίνησης για εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συνήθως και ένα δίσκο συστήματος.

Τα πιο δημοφιλή περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας είναι τα εξής:

Η επιλογή της επιφάνειας εργασίας σας θα μειωθεί γενικά σε προσωπική προτίμηση.

Η ενότητα και το GNOME είναι αρκετά όμοια με μια διεπαφή στυλ εκτοξευτή και πίνακα οργάνων για την εκκίνηση εφαρμογών.

Το KDE και η κανέλλα είναι πιο παραδοσιακά με πάνελ και μενού.

Τα XFCE, LXDE και MATE είναι ελαφρύτερα και λειτουργούν καλύτερα σε παλαιότερο υλικό.

Το Pantheon είναι ένα καθαρό καθαρό desktop περιβάλλον και θα προσελκύσει τους χρήστες της Apple.

11 από 15

Θα λειτουργήσει το υλικό μου;

Υποστήριξη υλικού Linux.

Ένας κοινός μύθος είναι ότι το υλικό όπως οι εκτυπωτές, οι σαρωτές και οι συσκευές ήχου δεν υποστηρίζονται από το Linux.

Καθώς προχωρούμε μέσα στον 21ο αιώνα, όλο και περισσότερο υλικό υποστηρίζεται από το Linux και αρκετά συχνά είναι τα Windows όπου θα βρείτε τον εαυτό σας το κυνήγι για τους οδηγούς.

Υπάρχουν ορισμένες συσκευές που απλά δεν υποστηρίζονται.

Αυτός ο ιστότοπος μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν έχετε μη υποστηριζόμενες συσκευές.

Ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε είναι να δημιουργήσετε μια ζωντανή έκδοση μιας διανομής και να δοκιμάσετε το υλικό έξω πριν δεσμευθείτε στο Linux.

12 από 15

Μπορώ να εκτελέσω λογισμικό Windows;

PlayOnLinux.

Υπάρχει ένα εργαλείο που ονομάζεται WINE το οποίο καθιστά δυνατή την εκτέλεση εφαρμογών Windows, αλλά δεν υποστηρίζονται όλα.

Θα βρείτε γενικά μια εναλλακτική εφαρμογή Linux που παρέχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την εφαρμογή των Windows που προσπαθείτε να εκτελέσετε.

Επομένως, η ερώτηση πρέπει να είναι "Θέλω να τρέχω το λογισμικό των Windows;"

Αν θέλετε να εκτελέσετε λογισμικό Windows, ελέγξτε αυτόν τον οδηγό:

13 από 15

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω λογισμικό χρησιμοποιώντας το Linux;

Synaptic Package Manager.

Ο καλύτερος τρόπος για να εγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το Linux είναι να χρησιμοποιήσετε τους διαχειριστές πακέτων που είναι ενσωματωμένοι στο σύστημα.

Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων (π.χ. κέντρο λογισμικού, synaptic, extender yum), δεν εγκαθιστάτε μόνο την πλέον ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού, αλλά είναι επίσης πιθανότερο να μην περιέχει κακόβουλα προγράμματα.

Πολύ λίγα πακέτα λογισμικού εγκαθίστανται πηγαίνοντας στον ιστότοπο του προμηθευτή και κάνοντας κλικ στο κουμπί λήψης.

14 από 15

Μπορώ να παρακολουθώ βίντεο λάμψης και αναπαραγωγή αρχείων MP3;

Rhythmbox.

Η παροχή υποστήριξης για ιδιόκτητους κωδικοποιητές, προγράμματα οδήγησης, γραμματοσειρές και άλλο λογισμικό δεν είναι πάντοτε διαθέσιμη εκτός πλαισίου στο Linux.

Διανομές όπως το Ubuntu, το Fedora, το Debian και το openSUSE απαιτούν την εγκατάσταση επιπλέον λογισμικού και την προσθήκη επιπλέον αποθετηρίων.

Άλλες διανομές όπως το Linux Mint περιλαμβάνουν τα πάντα αμέσως.

Γενικά, η εγκατάσταση ιδιόκτητου λογισμικού και προγραμμάτων οδήγησης είναι καλά τεκμηριωμένη.

15 από 15

Πρέπει να μάθω να χρησιμοποιήσω τον τερματικό σταθμό;

Screenfetch Για το Ubuntu.

Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το τερματικό.

Οι χρήστες της επιφάνειας εργασίας που επιθυμούν να ελέγξουν τα κοινωνικά μέσα, να παρακολουθήσουν βίντεο, να ακούσουν μουσική και να χρησιμοποιήσουν λογισμικό γραφείου ίσως να μην αγγίζουν ποτέ το τερματικό.

Ορισμένες διανομές καθιστούν ευκολότερο από τους άλλους να μην απαιτούν γνώση γραμμής εντολών.

Αξίζει να μάθετε τα βασικά στοιχεία για το τερματικό δεδομένου ότι η περισσότερη υποστήριξη παρέχεται χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών, καθώς αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις διανομές.