Τι είναι η ακολουθία εκκίνησης;

Ορισμός της ακολουθίας εκκίνησης

Η ακολουθία εκκίνησης που καλείται συχνά η σειρά εκκίνησης είναι η σειρά των συσκευών που αναφέρονται στο BIOS, τις οποίες ο υπολογιστής θα αναζητήσει πληροφορίες για το λειτουργικό σύστημα .

Αν και ένας σκληρός δίσκος είναι συνήθως η κύρια συσκευή που μπορεί να θέλει να κάνει εκκίνηση από τον χρήστη, άλλες συσκευές, όπως οι οπτικές μονάδες , οι μονάδες δισκέτας, οι μονάδες flash και οι πόροι δικτύου είναι όλες οι τυπικές συσκευές που παρατίθενται ως επιλογές ακολουθίας εκκίνησης στο BIOS.

Η ακολουθία εκκίνησης αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως ακολουθία εκκίνησης του BIOS ή σειρά εντολών εκκίνησης του BIOS .

Τρόπος αλλαγής της σειράς εκκίνησης στο BIOS

Σε πολλούς υπολογιστές, ο σκληρός δίσκος παρατίθεται ως το πρώτο στοιχείο στην ακολουθία εκκίνησης. Δεδομένου ότι ο σκληρός δίσκος είναι πάντα μια συσκευή εκκίνησης (εκτός αν ο υπολογιστής σας παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα), θα πρέπει να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης αν θέλετε να εκκινήσετε από κάτι άλλο, όπως ένα δίσκο DVD ή μια μονάδα flash.

Ορισμένες συσκευές ίσως να εμφανίσουν πρώτα κάτι παρόμοιο με τη μονάδα οπτικού δίσκου, αλλά στη συνέχεια το σκληρό δίσκο επόμενο. Σε αυτό το σενάριο, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης μόνο για εκκίνηση από το σκληρό δίσκο, εκτός αν υπάρχει πραγματικά ένας δίσκος στη μονάδα δίσκου. Εάν δεν υπάρχει δίσκος, περιμένετε απλώς το BIOS να παραλείψει τη μονάδα οπτικού δίσκου και να αναζητήσει το λειτουργικό σύστημα στο επόμενο στοιχείο, το οποίο θα είναι ο σκληρός δίσκος σε αυτό το παράδειγμα.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής της σειράς εκκίνησης στο BIOS για ένα πλήρες σεμινάριο. Εάν δεν είστε βέβαιοι πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο BIOS Setup Utility, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στο BIOS .

Αν ψάχνετε για πλήρη βοήθεια για την εκκίνηση από διαφορετικά είδη μέσων, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ξεκινήσετε από ένα DVD / CD / BD ή πώς να εκκινήσετε από ένα εκπαιδευτικό οδηγό USB Drive .

Σημείωση: Η ώρα που θέλετε να εκκινήσετε από ένα CD ή μια μονάδα flash μπορεί να είναι όταν εκτελείτε ένα εκκινήσιμο πρόγραμμα εντοπισμού ιών , εγκαθιστώντας ένα νέο λειτουργικό σύστημα ή εκτελώντας ένα πρόγραμμα καταστροφής δεδομένων .

Περισσότερα για την ακολουθία εκκίνησης

Μετά το POST , το BIOS θα προσπαθήσει να εκκινήσει από την πρώτη συσκευή που αναγράφεται στη σειρά εκκίνησης. Εάν αυτή η συσκευή δεν είναι εκκινήσιμη, το BIOS θα προσπαθήσει να εκκινήσει από τη δεύτερη συσκευή που αναγράφεται και ούτω καθεξής.

Εάν έχετε εγκαταστήσει δύο σκληρούς δίσκους και το μόνο που περιέχει το λειτουργικό σύστημα, βεβαιωθείτε ότι ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος παρατίθεται πρώτα στη σειρά εκκίνησης. Εάν όχι, είναι πιθανό ότι το BIOS θα κρεμάσει εκεί, πιστεύοντας ότι ο άλλος σκληρός δίσκος θα πρέπει να έχει λειτουργικό σύστημα όταν πραγματικά δεν το κάνει. Απλά αλλάξτε τη σειρά εκκίνησης για να έχετε τον πραγματικό σκληρό δίσκο OS επάνω και αυτό θα σας επιτρέψει να εκκινήσετε σωστά.

Οι περισσότεροι υπολογιστές θα σας επιτρέψουν να επαναφέρετε τη σειρά εκκίνησης (μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του BIOS) μόνο με ένα ή δύο πλήκτρα πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο F9 για να επαναφέρετε το BIOS στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Ωστόσο, να θυμάστε ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανόν να επαναφέρετε όλες τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις που έχετε κάνει στο BIOS και όχι μόνο τη σειρά εκκίνησης.

Σημείωση: Εάν θέλετε να επαναφέρετε τη σειρά εκκίνησης, πιθανόν να είναι λιγότερο καταστροφική για τις συνολικές ρυθμίσεις του BIOS για να επανατοποθετήσετε τις συσκευές όπως τις θέλετε, κάτι που συνήθως απαιτεί μόνο λίγα βήματα.