Εναλλακτικές λύσεις - Command Linux - Unix Command

Command Linux / Unix:> εναλλακτικές λύσεις

Ονομα

εναλλακτικές λύσεις - διατηρήστε συμβολικούς συνδέσμους που καθορίζουν προεπιλεγμένες εντολές

Σύνοψη

εναλλακτικές επιλογές [ επιλογές ] - εισαγωγή όνομα συνδέσμου ονόματος συνδέσμου [- path name path link ] ... [- serviceinitcript ]

εναλλακτικές επιλογές [ επιλογές ] - διαγραφή ονομάτων

εναλλακτικές λύσεις [ επιλογές ] - διαδρομή ονόματος ονόματος

εναλλακτικές λύσεις [ επιλογές ] - όνομα αυτοκινήτου

εναλλακτικές επιλογές [ επιλογές ] - όνομα εμφάνισης

εναλλακτικές λύσεις [ επιλογές ] - όνομα συμβολαίου

Περιγραφή

οι εναλλακτικές λύσεις δημιουργούν, αφαιρούν, διατηρούν και εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με τους συμβολικούς δεσμούς που περιλαμβάνουν το σύστημα εναλλακτικών λύσεων. Το σύστημα εναλλακτικών λύσεων είναι μια επανεισαγωγή του συστήματος εναλλακτικών λύσεων του Debian. Ξαναγράφηκε κυρίως για να καταργηθεί η εξάρτηση από το perl. πρόκειται να αποτελέσει πτώση στην αντικατάσταση της δέσμης ενημερώσεων-εξαρτήσεων του Debian. Αυτή η σελίδα χρήστη είναι μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της σελίδας διαχείρισης από το έργο του Debian.

Είναι δυνατή η ταυτόχρονη εγκατάσταση πολλών προγραμμάτων που πληρούν τις ίδιες ή παρόμοιες λειτουργίες σε ένα μόνο σύστημα. Για παράδειγμα, πολλά συστήματα διαθέτουν αρκετούς επεξεργαστές κειμένου ταυτόχρονα. Αυτό δίνει την επιλογή στους χρήστες ενός συστήματος, επιτρέποντας σε κάθε έναν διαφορετικό επεξεργαστή, αν είναι επιθυμητό, ​​αλλά καθιστά δύσκολο για ένα πρόγραμμα να κάνει μια καλή επιλογή του editor για να επικαλεστεί αν ο χρήστης δεν έχει καθορίσει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση.

Το σύστημα εναλλακτικών λύσεων στοχεύει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Ένα γενικό όνομα στο σύστημα αρχείων μοιράζεται από όλα τα αρχεία που παρέχουν εναλλάξιμες λειτουργίες. Το σύστημα εναλλακτικών λύσεων και ο διαχειριστής του συστήματος προσδιορίζουν μαζί ποιο αρχείο αναφέρεται από αυτό το γενικό όνομα. Για παράδειγμα, αν οι επεξεργαστές κειμένου ed (1) και nvi (1) είναι και οι δύο εγκατεστημένοι στο σύστημα, το σύστημα εναλλακτικών λύσεων θα προκαλέσει το γενικό όνομα / usr / bin / editor να αναφέρει / usr / bin / nvi από προεπιλογή. Ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να το παρακάμψει και να το αναγκάσει να αναφερθεί στο / usr / bin / ed και το σύστημα εναλλακτικών λύσεων δεν θα αλλάξει αυτή τη ρύθμιση μέχρι να το ζητήσει ρητά.

Το γενικό όνομα δεν είναι ένας άμεσος συμβολικός σύνδεσμος με την επιλεγμένη εναλλακτική λύση. Αντίθετα, είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος με ένα όνομα στον κατάλογο εναλλακτικών , ο οποίος με τη σειρά του είναι ένας συμβολικός σύνδεσμος με το πραγματικό αρχείο που αναφέρεται. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι αλλαγές του διαχειριστή συστήματος να περιορίζονται στον κατάλογο / etc : ο FHS (qv) δίνει τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι ένα καλό πράγμα.

Όταν κάθε πακέτο που παρέχει ένα αρχείο με συγκεκριμένη λειτουργικότητα εγκατασταθεί, αλλάξει ή αφαιρεθεί, ζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την ενημέρωση πληροφοριών σχετικά με το συγκεκριμένο αρχείο στο σύστημα εναλλακτικών λύσεων. οι εναλλακτικές λύσεις συνήθως καλούνται από τα % post ή % pre scripts σε πακέτα RPM.

Είναι συχνά χρήσιμο να συγχρονίζονται πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αλλάζουν ως ομάδα. για παράδειγμα, όταν έχουν εγκατασταθεί αρκετές εκδόσεις του επεξεργαστή vi (1), η σελίδα man που αναφέρεται από το /usr/share/man/man1/vi.1 πρέπει να αντιστοιχεί στο εκτελέσιμο αρχείο που αναφέρεται από το / usr / bin / vi . οι εναλλακτικές λύσεις χειρίζονται αυτό μέσω των δεσμών master και slave . όταν αλλάζει ο κύριος, αλλάζουν και οι συγγενείς σκλάβοι. Ένας κύριος σύνδεσμος και οι συνδεδεμένοι σκλάβοι του αποτελούν μια ομάδα συνδέσμων .

Κάθε ομάδα συνδέσμων είναι, ανά πάσα στιγμή, σε μία από τις δύο λειτουργίες: αυτόματη ή χειροκίνητη. Όταν μια ομάδα βρίσκεται σε αυτόματη λειτουργία, το σύστημα εναλλακτικών λύσεων θα αποφασίσει αυτόματα, καθώς τα πακέτα εγκαθίστανται και αφαιρούνται, εάν και πώς να ενημερώνονται οι σύνδεσμοι. Σε χειροκίνητη λειτουργία, το σύστημα εναλλακτικών λύσεων δεν θα αλλάξει τους συνδέσμους. θα αφήσει όλες τις αποφάσεις στο διαχειριστή του συστήματος.

Οι ομάδες συνδέσεων είναι σε αυτόματο τρόπο όταν εισάγονται για πρώτη φορά στο σύστημα. Εάν ο διαχειριστής συστήματος αλλάξει τις αυτόματες ρυθμίσεις του συστήματος, αυτό θα παρατηρηθεί την επόμενη φορά που θα εκτελεστούν εναλλακτικές λύσεις στην ομάδα του αλλαγμένου συνδέσμου και η ομάδα θα μεταβεί αυτόματα στη χειροκίνητη λειτουργία.

Κάθε εναλλακτική έχει προτεραιότητα που σχετίζεται με αυτήν. Όταν μια ομάδα συνδέσεων βρίσκεται σε αυτόματη λειτουργία, οι εναλλακτικές λύσεις που υποδεικνύονται από τα μέλη της ομάδας θα είναι αυτές που έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα.

Όταν χρησιμοποιείτε την επιλογή --config θα εμφανιστούν όλες οι επιλογές για την ομάδα συνδέσμων των οποίων το όνομα είναι ο κύριος σύνδεσμος. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί ποια από τις επιλογές που θα χρησιμοποιήσετε για την ομάδα συνδέσμων. Αφού κάνετε μια αλλαγή, η ομάδα συνδέσμων δεν θα βρίσκεται πλέον σε αυτόματη λειτουργία. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την επιλογή --auto για να επιστρέψετε στην αυτόματη κατάσταση.

Ορολογία

Επειδή οι δραστηριότητες των εναλλακτικών λύσεων εμπλέκονται αρκετά, ορισμένοι συγκεκριμένοι όροι θα βοηθήσουν στην εξήγηση της λειτουργίας της.

γενικό όνομα

Ένα όνομα, όπως το / usr / bin / editor , το οποίο αναφέρεται, μέσω του συστήματος εναλλακτικών λύσεων, σε ένα από πολλά αρχεία παρόμοιας λειτουργίας.

symlink

Χωρίς περαιτέρω προσόντα, αυτό σημαίνει έναν συμβολικό σύνδεσμο στον κατάλογο εναλλακτικών λύσεων: έναν που ο προγραμματιστής του συστήματος αναμένεται να προσαρμόσει.

εναλλακτική λύση

Το όνομα ενός συγκεκριμένου αρχείου στο σύστημα αρχείων, το οποίο μπορεί να γίνει προσβάσιμο μέσω ενός γενικού ονόματος χρησιμοποιώντας το σύστημα εναλλακτικών λύσεων.

εναλλακτικός κατάλογος

Ένας κατάλογος, από προεπιλογή / etc / εναλλακτικές , που περιέχει τα σύμβολα.

διοικητικό κατάλογο

Ένας κατάλογος, από προεπιλογή / var / lib / εναλλακτικές , που περιέχει τις πληροφορίες κατάστασης εναλλακτικών .

ομάδα συνδέσμων

Ένα σύνολο σχετικών συμβόλων, που προορίζονται να ενημερωθούν ως ομάδα.

master link

Ο σύνδεσμος σε μια ομάδα συνδέσμων που καθορίζει τον τρόπο διαμόρφωσης των άλλων συνδέσμων στην ομάδα.

slave link

Ένας σύνδεσμος σε μια ομάδα συνδέσμων που ελέγχεται από τη ρύθμιση του κύριου συνδέσμου.

αυτόματη λειτουργία

Όταν μια ομάδα συνδέσμων βρίσκεται σε αυτόματη λειτουργία, το σύστημα εναλλακτικών λύσεων διασφαλίζει ότι οι σύνδεσμοι στην ομάδα υποδεικνύουν τις εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης προτεραιότητας που είναι κατάλληλες για την ομάδα.

χειροκίνητη λειτουργία

Όταν μια ομάδα συνδέσεων βρίσκεται σε χειροκίνητη λειτουργία, το σύστημα εναλλακτικών λύσεων δεν θα κάνει αλλαγές στις ρυθμίσεις του διαχειριστή συστήματος.

Επιλογές

Ακριβώς μία ενέργεια πρέπει να προσδιορίζεται εάν οι εναλλακτικές λύσεις πρόκειται να εκτελέσουν οποιαδήποτε σημαντική εργασία. Οποιοσδήποτε αριθμός κοινών επιλογών μπορεί να οριστεί μαζί με οποιαδήποτε ενέργεια.

Κοινές επιλογές

--πολύλογος

Δημιουργήστε περισσότερα σχόλια σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που κάνετε.

--ησυχια

Μη δημιουργείτε σχόλια εκτός αν προκύψουν σφάλματα. Αυτή η επιλογή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

--δοκιμή

Μην κάνετε τίποτα, απλά πείτε τι θα γίνει. Αυτή η επιλογή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

--βοήθεια

Δώστε κάποιες πληροφορίες χρήσης (και πείτε ποια έκδοση εναλλακτικών είναι αυτή).

--εκδοχή

Πείτε ποια έκδοση εναλλακτικών λύσεων είναι αυτή (και δώστε κάποιες πληροφορίες χρήσης).

--altdir directory

Καθορίζει τον κατάλογο εναλλακτικών, όταν αυτό πρέπει να είναι διαφορετικό από το προεπιλεγμένο.

--admindir κατάλογος

Ορίζει τον κατάλογο διαχείρισης, όταν αυτό πρέπει να είναι διαφορετικό από το προεπιλεγμένο.

Ενέργειες

--install όνομα διαύλου πορείας pri [ --slave slink sname spath ] [ --η υπηρεσία των εγγράφων ] ...

Προσθέστε μια ομάδα εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα. το όνομα είναι το γενικό όνομα για τον κύριο σύνδεσμο, ο σύνδεσμος είναι το όνομα του σύμβολου του και η διαδρομή είναι η εναλλακτική λύση που εισάγεται για τον κύριο σύνδεσμο. το sname , το slink και το spath είναι το γενικό όνομα, το όνομα του συμβόλου και η εναλλακτική λύση για έναν slave σύνδεσμο και η υπηρεσία είναι το όνομα κάθε σχετικού initscript για την εναλλακτική λύση. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: - Το initcript είναι μια συγκεκριμένη επιλογή του Red Hat Linux. Μπορούν να καθοριστούν μηδενικές ή περισσότερες - σιωπηλές επιλογές, καθεμία ακολουθούμενη από τρία επιχειρήματα.

Αν το κύριο συμβολικό σύμβολο υπάρχει ήδη στα αρχεία του συστήματος εναλλακτικών λύσεων, οι παρεχόμενες πληροφορίες θα προστεθούν ως μια νέα σειρά εναλλακτικών επιλογών για την ομάδα. Διαφορετικά, μια νέα ομάδα που έχει ρυθμιστεί σε αυτόματη λειτουργία θα προστεθεί με αυτές τις πληροφορίες. Εάν η ομάδα βρίσκεται σε αυτόματη λειτουργία και η προτεραιότητα των νέων προστιθέμενων εναλλακτικών λύσεων είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εγκατεστημένη εναλλακτική λύση για αυτήν την ομάδα, οι συμβολικοί σύνδεσμοι θα ενημερωθούν ώστε να υποδεικνύουν τις νέες προστιθέμενες εναλλακτικές λύσεις.

Εάν χρησιμοποιείται --initscript , το σύστημα εναλλακτικών λύσεων θα διαχειριστεί το initscript που σχετίζεται με την εναλλακτική λύση μέσω του chkconfig, καταγράφοντας και κατάργηση της καταχώρησης της δέσμης ενεργειών init ανάλογα με την εναλλακτική που είναι ενεργή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: - Το initcript είναι μια συγκεκριμένη επιλογή του Red Hat Linux.

- διαγράψτε το όνομα της διαδρομής

Καταργήστε μια εναλλακτική λύση και όλες τις συνδεδεμένες συνδέσεις σκλάβου. όνομα είναι ένα όνομα στον κατάλογο εναλλακτικών και η διαδρομή είναι ένα απόλυτο όνομα αρχείου στο οποίο μπορεί να συνδεθεί το όνομα . Αν το όνομα είναι πράγματι συνδεδεμένο με τη διαδρομή , το όνομα θα ενημερωθεί για να δείξει μια άλλη κατάλληλη εναλλακτική λύση ή θα αφαιρεθεί εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Οι συνδεδεμένες συνδέσεις σκλάβων θα ενημερώνονται ή θα καταργούνται αντίστοιχα. Εάν ο σύνδεσμος δεν δείχνει προς το παρόν τη διαδρομή , δεν μεταβάλλονται οι σύνδεσμοι. μόνο οι πληροφορίες σχετικά με την εναλλακτική λύση καταργούνται.

- διαδρομή ονόματος ονόματος

Ο συμβολικός σύνδεσμος και οι σκλάβοι για το όνομα ομάδας συνδέσμων έχουν οριστεί σε εκείνους που έχουν ρυθμιστεί για διαδρομή και η ομάδα συνδέσεων έχει οριστεί σε χειροκίνητη λειτουργία. Αυτή η επιλογή δεν περιλαμβάνεται στην αρχική υλοποίηση του Debian.

- όνομα αυτοκινήτου

Αλλάξτε το όνομα του κύριου συμβολικού σε αυτόματη λειτουργία. Κατά τη διαδικασία, αυτό το σύμβολο και οι σκλάβοι του ενημερώνονται ώστε να δείχνουν τις εγκατεστημένες εναλλακτικές λύσεις με την υψηλότερη προτεραιότητα.

--περίληψη ονόματος

Εμφανίστε πληροφορίες σχετικά με την ομάδα συνδέσμων με ποιον όνομα είναι ο κύριος σύνδεσμος. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται περιλαμβάνουν τη λειτουργία της ομάδας (αυτόματη ή μη αυτόματη), ποια εναλλακτική λύση το σύμβολο δείχνει προς το παρόν, ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες (και οι αντίστοιχες εναλλακτικές λύσεις τους) και την εναλλακτική λύση υψηλότερης προτεραιότητας που είναι αυτή τη στιγμή εγκατεστημένη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ln (1), FHS, το πρότυπο ιεραρχίας συστήματος αρχείων.

Σημαντικό: Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας.