Μάθετε την εντολή Linux - uniq

Ονομα

uniq (αφαιρεί τις διπλές γραμμές από ένα μοναδικό αρχείο)

Σύνοψη

[- # skip-fields] [- # skip-chars] [--count] [--repeated] [-check-hars = check-chars] [-help] [-version] [-skip-fields = skip-fields] [--skip-fields = ] [outfile]

Περιγραφή

uniq εκτυπώνει τις μοναδικές γραμμές σε ένα ταξινομημένο αρχείο , διατηρώντας μόνο μία από μια σειρά από γραμμές που ταιριάζουν. Προαιρετικά, μπορεί να εμφανίζει μόνο γραμμές που εμφανίζονται ακριβώς μία φορά ή γραμμές που εμφανίζονται περισσότερες από μία φορές. Το uniq απαιτεί ταξινομημένη εισαγωγή, αφού συγκρίνει μόνο διαδοχικές γραμμές.

Επιλογές

-u, - μοναδική

Εκτυπώστε μόνο μοναδικές γραμμές.

-d, - επαναλαμβάνεται
Εκτυπώστε μόνο διπλές γραμμές.

-c, --αριθμός
Εκτυπώστε τον αριθμό των φορών που συνέβη κάθε γραμμή μαζί με τη γραμμή.

-number, -f, -skip-fields = αριθμός
Σε αυτήν την επιλογή, ο αριθμός είναι ένας ακέραιος αριθμός που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των πεδίων για να παραλείψετε πριν από τον έλεγχο της μοναδικότητας. Τα πρώτα πεδία αριθμών, μαζί με τυχόν κενά που βρέθηκαν πριν περάσουν τα πεδία αριθμών, παραλείπονται και δεν υπολογίζονται. Τα πεδία ορίζονται ως συμβολοσειρά χαρακτήρων που δεν είναι διαστήματα, εκτός από τις καρτέλες, που χωρίζονται μεταξύ τους με κενά και διαστήματα.

+ αριθμός, -s, -skip-chars = αριθμός
Σε αυτήν την επιλογή, ο αριθμός είναι ένας ακέραιος αριθμός που αντιπροσωπεύει τον αριθμό χαρακτήρων που πρέπει να παραλείψετε πριν από τον έλεγχο της μοναδικότητας. Οι πρώτοι αριθμοί χαρακτήρων, μαζί με τυχόν κενά που βρέθηκαν πριν από την επίτευξη αριθμών, παραλείπονται και δεν υπολογίζονται. Εάν χρησιμοποιείτε και τις επιλογές πεδίων και χαρακτήρα, παρακάμπτονται πρώτα τα πεδία.

-w, --check-chars = αριθμός
Καθορίστε τον αριθμό των χαρακτήρων που θα συγκριθούν στις γραμμές, μετά την παράκαμψη των καθορισμένων πεδίων και χαρακτήρων. Κανονικά, συγκρίνεται το υπόλοιπο των γραμμών.

--βοήθεια
Εκτυπώστε ένα μήνυμα χρήσης και πραγματοποιήστε έξοδο με έναν κωδικό κατάστασης που υποδηλώνει επιτυχία.

--εκδοχή
Εκτυπώστε τις πληροφορίες έκδοσης στην τυπική έξοδο και, στη συνέχεια, κάντε έξοδο

Παράδειγμα

% sort myfile | uniq

εξαλείφει τις διπλές γραμμές από το ρεύμα (το σύμβολο "|" διοχετεύει την έξοδο από την ταξινόμηση του myfile στην εντολή uniq).

Σημαντικό: Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας.