Παράδειγμα Χρήσεις της εντολής "λιγότερο"

Ένα εισαγωγικό φροντιστήριο

Η εντολή λιγότερο σας επιτρέπει να δείτε γρήγορα οποιοδήποτε αρχείο και οποιοδήποτε τμήμα ενός αρχείου. Έρχεται με όλες τις μεγάλες διανομές Linux και δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση ή εγκατάσταση.

Το πρόγραμμα λιγότερο δεν απαιτεί τη φόρτωση ολόκληρου του αρχείου στη μνήμη για να δείτε τμήματα του. Επομένως, ξεκινά πιο γρήγορα σε μεγάλα αρχεία από τους συντάκτες.

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα περισσότερο που μπορεί μόνο να μετακινηθεί προς τα εμπρός, λιγότερο μπορεί να μετακινηθεί και πάλι.

Για να ξεκινήσετε, απλώς πληκτρολογήστε "less file-name" σε μια γραμμή εντολών (terminal), όπου όνομα αρχείου θα είναι το όνομα του αρχείου που θέλετε να επιθεωρήσετε. Αυτό θα δείξει την αρχή του αρχείου, εμφανίζοντας όσες γραμμές μπορεί να κρατήσει η οθόνη. Για παράδειγμα

λιγότερο τραπέζι1

θα εμφανίσει την κορυφή του αρχείου "table1".

Μόλις το πρόγραμμα ξεκινήσει σε ένα συγκεκριμένο αρχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα βέλους και τα πλήκτρα Page-Up και Page Down για να μετακινηθείτε μέσα στο αρχείο. Το κάτω βέλος πληκτρολογεί μία γραμμή προς τα κάτω. Το πλήκτρο επάνω βέλους μετατοπίζει μία γραμμή προς τα επάνω. Το πλήκτρο Page-Down κύλισης κάτω μια οθόνη πλήρη, ενώ το πλήκτρο Page-Up κύλιση επάνω μια οθόνη γεμάτη.

Μπορείτε να μεταβείτε σε οποιαδήποτε γραμμή του αρχείου πληκτρολογώντας τον αριθμό γραμμής ακολουθούμενο από το "g". Για να πάει η αρχή του τύπου αρχείου "g" χωρίς αριθμό, για να πάει το τέλος του τύπου αρχείου "G".

Για να αναζητήσετε μια λέξη, έναν αριθμό ή ακολουθία χαρακτήρων, πληκτρολογήστε "/" ακολουθούμενο από τη συμβολοσειρά αναζήτησης ή την κανονική έκφραση. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα με λιγότερες πληροφορίες.