Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη λιγότερη εντολή

Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εντολή Linux "less".

Η εντολή "λιγότερο" θεωρείται πιο ισχυρή έκδοση της εντολής "περισσότερο" που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση πληροφοριών στην τερματική σελίδα κάθε φορά.

Πολλοί από τους διακόπτες είναι οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται με την περισσότερη εντολή, αλλά υπάρχουν και πολλά επιπλέον διαθέσιμα.

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα μεγάλο αρχείο κειμένου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τη λιγότερη εντολή σε έναν επεξεργαστή, καθώς δεν φορτώνει ολόκληρη τη μνήμη.

Φορτώνει κάθε σελίδα στη μνήμη μια σελίδα κάθε φορά καθιστώντας την αποτελεσματικότερη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λιγότερη εντολή

Μπορείτε να προβάλετε οποιοδήποτε αρχείο κειμένου χρησιμοποιώντας την εντολή "less" απλά πληκτρολογώντας το ακόλουθο σε ένα παράθυρο τερματικού :

πιο λιγο

Εάν υπάρχουν περισσότερες γραμμές στο αρχείο από το διάστημα στην οθόνη τότε θα εμφανιστεί ένα κάτω τελεία (:) θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος και θα έχετε αρκετές επιλογές για να προχωρήσετε στο αρχείο.

Η λιγότερη εντολή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με έξοδο που διοχετεύεται μέσω άλλης εντολής.

Για παράδειγμα:

ps -ef | πιο λιγο

Η παραπάνω εντολή θα εμφανίσει μια λίστα τρέχουσων διαδικασιών μίας σελίδας τη φορά.

Μπορείτε να πατήσετε είτε τη γραμμή διαστήματος είτε το πλήκτρο "f" για να μετακινηθείτε προς τα εμπρός.

Αλλαγή του αριθμού των γραμμών που μετακινούνται μέσω

Από προεπιλογή, η μικρότερη εντολή θα μετακινηθεί σε μία σελίδα τη φορά.

Μπορείτε να αλλάξετε τον αριθμό των γραμμών που μετακινηθείτε όταν πατάτε το πλήκτρο διαστήματος και το πλήκτρο "f" πατώντας τον αριθμό αμέσως πριν πατήσετε το πλήκτρο.

Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "10" που ακολουθείται είτε από το κενό είτε το πλήκτρο "f" θα προκαλέσει την εμφάνιση της οθόνης κατά 10 γραμμές.

Για να το κάνετε αυτό ως προεπιλογή, μπορείτε να εισάγετε τον αριθμό που ακολουθείται από το πλήκτρο "z".

Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "10" και στη συνέχεια πατήστε "z". Τώρα όταν πατάτε το πλήκτρο διαστήματος ή "f" η οθόνη θα μετακινηθεί πάντα κατά 10 γραμμές.

Μια μάλλον περίεργη ένταξη είναι η δυνατότητα να πιέσετε το πλήκτρο διαφυγής αμέσως πριν από τη γραμμή διαστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίσετε την κύλιση ακόμη και όταν φτάσετε στο τέλος της εξόδου.

Για να μετακινηθείτε μία γραμμή κάθε φορά πατήστε είτε το πλήκτρο "επιστροφή", το "e" ή το "j". Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλογή έτσι ώστε να κυλάει έναν καθορισμένο αριθμό γραμμών πληκτρολογώντας έναν αριθμό πριν τα καθορισμένα πλήκτρα. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε "5" ακολουθούμενο από το πλήκτρο "e" θα κάνει την οθόνη κύλισης 5 γραμμές κάθε φορά που πατάτε "επιστροφή", "e" ή "j". Εάν πατήσετε τυχαία ένα κεφαλαίο "J" το ίδιο αποτέλεσμα θα συμβεί, εκτός από το ότι αν χτυπήσετε το κάτω μέρος της εξόδου θα συνεχίσει την κύλιση.

Το πλήκτρο "d" σας επιτρέπει να κάνετε κύλιση προς τα κάτω έναν καθορισμένο αριθμό γραμμών. Και πάλι εισάγοντας έναν αριθμό πριν το "d" θα αλλάξει την προεπιλεγμένη συμπεριφορά έτσι ώστε να κυλάει τον αριθμό των γραμμών που καθορίζετε.

Για να μετακινηθείτε προς τα πίσω στη λίστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο "b". Σε αντίθεση με την περισσότερη εντολή, αυτό μπορεί να λειτουργήσει τόσο με τα αρχεία όσο και με την εξερχόμενη ροή. Αν πληκτρολογήσετε έναν αριθμό πριν πιέσετε το πλήκτρο "b", θα μετακινηθείτε στον καθορισμένο αριθμό γραμμών. Για να μετακινηθείτε μόνιμα το πλήκτρο "b" κατά τον καθορισμένο αριθμό γραμμών, πληκτρολογήστε τον αριθμό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακολουθούμενος από το πλήκτρο "w".

Τα πλήκτρα "y" και "k" λειτουργούν παρόμοια με τα πλήκτρα "b" και "w", εκτός από την προεπιλογή που δεν είναι η μετακίνηση ενός παραθύρου ταυτόχρονα, αλλά μία γραμμή κάθε φορά πίσω στην οθόνη.

Αν κατά λάθος πατήσετε κεφαλαία "K" ή κεφαλαία "Y" το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν δεν πατήσετε το πάνω μέρος της εξόδου στην περίπτωση που η κύλιση θα συνεχιστεί πέρα ​​από την αρχή του αρχείου.

Το πλήκτρο "u" επίσης μετακινεί την οθόνη προς τα πίσω, αλλά η προεπιλογή είναι η μισή οθόνη.

Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε οριζόντια χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους αριστερά και δεξιά.

Το δεξί βέλος μετακινεί μισή οθόνη προς τα δεξιά και το αριστερό βέλος μετακινεί μισή οθόνη προς τα αριστερά. Μπορείτε να συνεχίσετε την κύλιση δεξιά αλλά και πάλι, αλλά μπορείτε να μετακινηθείτε μόνο αριστερά μέχρι να χτυπήσετε την αρχή της εξόδου.

Αναδημοσιεύστε την έξοδο

Εάν προβάλλετε ένα αρχείο καταγραφής ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο που αλλάζει διαρκώς, ίσως θέλετε να ανανεώσετε τα δεδομένα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πεζά "r" για να επαναμορφώσετε την οθόνη ή ένα κεφαλαίο "R" για να επανασχεδιάσετε την οθόνη απορρίπτοντας οποιαδήποτε έξοδο που έχει αποθηκευτεί σε buffer.

Μπορείτε να πατήσετε ένα κεφαλαίο "F" για να μετακινηθείτε προς τα εμπρός. Το όφελος από τη χρήση του "F" είναι ότι όταν φτάσει το τέλος του αρχείου, θα συνεχίσει να προσπαθεί. Εάν ενημερώνεται ένα ημερολόγιο, ενώ χρησιμοποιείτε τη λιγότερη εντολή, θα εμφανιστούν νέες καταχωρίσεις.

Μετακίνηση σε μια συγκεκριμένη θέση σε ένα αρχείο

Αν θέλετε να επιστρέψετε στην αρχή της εξόδου πιέστε το πεζά "g" και για να πάτε στο τέλος πατήστε το κεφαλαίο "G".

Για να μεταβείτε σε μια συγκεκριμένη γραμμή, εισαγάγετε έναν αριθμό πριν πατήσετε τα πλήκτρα "g" ή "G".

Μπορείτε να μετακινηθείτε σε μια θέση που είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό μέσω ενός αρχείου. Πληκτρολογήστε έναν αριθμό ακολουθούμενο από το πλήκτρο "p" ή "%". Μπορείτε ακόμα να εισάγετε δεκαδικά σημεία επειδή ας το αντιμετωπίσουμε, όλοι πρέπει να πάμε στη θέση "36.6%" μέσω ενός αρχείου.

Θέσεις σήμανσης σε ένα αρχείο

Μπορείτε να ορίσετε ένα δείκτη σε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας το πλήκτρο "m" ακολουθούμενο από οποιοδήποτε άλλο πεζά γράμμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στο δείκτη χρησιμοποιώντας το μοναδικό παράθυρο "" "που ακολουθείται από το ίδιο γράμμα με κεφαλαία γράμματα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ορίσετε έναν αριθμό διαφορετικών δεικτών μέσω της εξόδου που μπορείτε να επιστρέψετε εύκολα.

Αναζήτηση για ένα μοτίβο

Μπορείτε να αναζητήσετε κείμενο μέσα στην έξοδο χρησιμοποιώντας το πλήκτρο προς τα εμπρός, ακολουθούμενο από το κείμενο που θέλετε να αναζητήσετε ή μια κανονική έκφραση.

Για παράδειγμα / "hello world" θα βρείτε "hello world".

Αν θέλετε να κάνετε αναζήτηση πίσω στο αρχείο, πρέπει να αντικαταστήσετε την εμπρός κάθετο με ένα ερωτηματικό.

Για παράδειγμα, το "hello world" θα βρει "hello world" προηγουμένως εξερχόμενο στην οθόνη.

Τοποθετήστε ένα νέο αρχείο στην έξοδο

Αν έχετε τελειώσει με την εξέταση ενός αρχείου, μπορείτε να φορτώσετε ένα νέο αρχείο στη μικρότερη εντολή πατώντας το πλήκτρο παχέος εντέρου (:) ακολουθούμενο από το πλήκτρο "e" ή "E" και τη διαδρομή προς ένα αρχείο.

Για παράδειγμα ": e myfile.txt".

Πώς να κλείσετε λιγότερο

Για έξοδο από τη λιγότερη εντολή πατήστε είτε τα πλήκτρα "q" ή "Q".

Χρήσιμοι διακόπτες γραμμής εντολών

Οι ακόλουθοι διακόπτες χρόνου εκτέλεσης ενδέχεται να είναι ή όχι χρήσιμοι για εσάς:

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στην λιγότερη εντολή από ό, τι θα περίμενε κανείς. Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη τεκμηρίωση πληκτρολογώντας το "man less" σε ένα παράθυρο τερματικού ή διαβάζοντας αυτή τη σελίδα εγχειριδίου για λιγότερα.

Μια εναλλακτική λύση για όλο και περισσότερους είναι η εντολή tail που δείχνει τις τελευταίες γραμμές ενός αρχείου.