Μάθετε την εντολή Linux - getfacl

Ονομα

getfacl - λάβετε λίστες ελέγχου πρόσβασης αρχείων

Σύνοψη

getfacl [-dRLPvh] αρχείο ...

getfacl [-dRLPvh] -

Περιγραφή

Για κάθε αρχείο, το getfacl εμφανίζει το όνομα του αρχείου, τον κάτοχο, την ομάδα και τη λίστα ελέγχου πρόσβασης (ACL). Αν ένας κατάλογος έχει προεπιλεγμένο ACL, το getfacl εμφανίζει επίσης τον προεπιλεγμένο ACL. Οι μη καταλόγοι δεν μπορούν να έχουν προεπιλεγμένους ACL.

Εάν το getfacl χρησιμοποιείται σε σύστημα αρχείων που δεν υποστηρίζει ACLs, το getfacl εμφανίζει τα δικαιώματα πρόσβασης που καθορίζονται από τα παραδοσιακά bits permission permission mode.

Η μορφή εξόδου του getfacl έχει ως εξής:

1: # αρχείο: somedir / 2: # ιδιοκτήτης: lisa 3: # ομάδα: υπάλληλος 4: χρήστης :: rwx 5: : rx 13: προεπιλογή: μάσκα: rx 12: προεπιλογή: user: joe: rwx # effective: rx 12: default: rx 8: μάσκα: rx 9: : προεπιλογή: άλλη: ---

Οι γραμμές 4, 6 και 9 αντιστοιχούν στο χρήστη, στην ομάδα και σε άλλα πεδία των bits permission file mode. Αυτές οι τρεις ονομάζονται εγγραφές ACL βάσης. Οι γραμμές 5 και 7 ονομάζονται καταχωρήσεις χρήστη και ονομάτων ομάδων. Η γραμμή 8 είναι η αποτελεσματική μάσκα δικαιωμάτων. Αυτή η καταχώριση περιορίζει τα ισχύοντα δικαιώματα που έχουν χορηγηθεί σε όλες τις ομάδες και στους κατονομαζόμενους χρήστες. (Οι ιδιοκτήτες αρχείων και άλλα δικαιώματα δεν επηρεάζονται από την αποτελεσματική μάσκα δικαιωμάτων, όλες οι άλλες καταχωρήσεις είναι.) Οι γραμμές 10--14 εμφανίζουν τον προεπιλεγμένο ACL που σχετίζεται με αυτόν τον κατάλογο. Οι κατάλογοι ενδέχεται να έχουν προεπιλεγμένο ACL. Τα κανονικά αρχεία δεν έχουν ποτέ προεπιλεγμένο ACL.

Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά για το getfacl είναι να εμφανίζει τόσο τον ACL όσο και τον προεπιλεγμένο ACL και να συμπεριλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σχόλιο δικαιωμάτων για γραμμές στις οποίες τα δικαιώματα της καταχώρησης διαφέρουν από τα ισχύοντα δικαιώματα.

Αν η έξοδος είναι σε ένα τερματικό, το πραγματικό σχόλιο δικαιωμάτων ευθυγραμμίζεται με τη στήλη 40. Διαφορετικά, ένας χαρακτήρας μιας καρτέλας διαχωρίζει την καταχώρηση ACL και το πραγματικό σχόλιο δικαιωμάτων.

Οι λίστες ACL για πολλά αρχεία χωρίζονται με κενές γραμμές. Η έξοδος του getfacl μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως είσοδος στο setfacl.

Δικαιώματα

Η διεργασία με πρόσβαση αναζήτησης σε ένα αρχείο (δηλ. Διαδικασίες με πρόσβαση ανάγνωσης στον κατάλογο που περιέχει ένα αρχείο) παρέχει επίσης πρόσβαση ανάγνωσης στους ACL του αρχείου. Αυτό είναι ανάλογο με τα δικαιώματα που απαιτούνται για την πρόσβαση στη λειτουργία αρχείου.

Επιλογές

--πρόσβαση

Εμφάνιση της λίστας ελέγχου πρόσβασης αρχείων.

-d, --default

Εμφάνιση της προεπιλεγμένης λίστας ελέγχου πρόσβασης.

--omit-header

Μην εμφανίζετε την κεφαλίδα σχολίων (οι τρεις πρώτες γραμμές της εξόδου κάθε αρχείου).

- όλα αποτελεσματικά

Εκτυπώστε όλα τα σχόλια αποτελεσματικών δικαιωμάτων, ακόμη και αν ταυτίζονται με τα δικαιώματα που ορίζονται από την καταχώριση ACL.

- δεν είναι αποτελεσματικό

Μην εκτυπώνετε αποτελεσματικά σχόλια δικαιωμάτων.

- skip-βάση

Παράκαμψη αρχείων που έχουν μόνο τις βασικές καταχωρήσεις ACL (ιδιοκτήτης, ομάδα, άλλοι).

-R, - αναδρομικό

Κατάλογος ACL όλων των αρχείων και των καταλόγων αναδρομικά.

-L, --logical

Λογική βόλτα, ακολουθήστε συμβολικούς δεσμούς. Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να ακολουθήσει τα συμβολικά επιχειρήματα σύνδεσης και να παραλείψετε συμβολικούς συνδέσμους που συναντώνται σε υποκαταλόγους.

-P, - φυσική

Φυσική βόλτα, παραλείψτε όλους τους συμβολικούς δεσμούς. Αυτό επίσης παρακάμπτει τα συμβολικά επιχειρήματα σύνδεσης.

--πινακοειδής

Χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική μορφή πίνακα. Το ACL και το προεπιλεγμένο ACL εμφανίζονται δίπλα-δίπλα. Οι άδειες που είναι αναποτελεσματικές λόγω της καταχώρησης της μάσκας ACL εμφανίζονται κεφαλαιοποιημένες. Τα ονόματα ετικετών εισόδου για τις εγγραφές ACL_USER_OBJ και ACL_GROUP_OBJ εμφανίζονται επίσης με κεφαλαία γράμματα, πράγμα που βοηθά στην ανίχνευση αυτών των καταχωρίσεων.

--absolute-ονόματα

Μην απογυμνώσετε τους χαρακτήρες προεκτάσεως (`/ '). Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά είναι να απογυμνώσει τους προπορευόμενους χαρακτήρες.

--εκδοχή

Εκτυπώστε την έκδοση του getfacl και την έξοδο.

--βοήθεια

Βοήθεια για εκτύπωση εξηγώντας τις επιλογές γραμμής εντολών.

-

Τέλος επιλογών γραμμής εντολών. Όλες οι υπόλοιπες παράμετροι ερμηνεύονται ως ονόματα αρχείων, ακόμη και αν ξεκινούν με ένα χαρακτήρα παύλας.

-

Εάν η παράμετρος ονόματος αρχείου είναι ένας χαρακτήρας παύλας, το getfacl διαβάζει μια λίστα αρχείων από την τυπική είσοδο.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ POSIX 1003.1e ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟΥ 17

Εάν έχει οριστεί η μεταβλητή περιβάλλοντος POSIXLY_CORRECT, η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του getfacl αλλάζει με τους ακόλουθους τρόπους: Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, εκτυπώνεται μόνο το ACL. Ο προεπιλεγμένος τύπος ACL εκτυπώνεται μόνο αν δοθεί η επιλογή -d . Εάν δεν υπάρχει παράμετρος γραμμής εντολών , το getfacl συμπεριφέρεται σαν να είχε χρησιμοποιηθεί ως `` getfacl- ''.