Πώς να αλλάξετε προσωρινά τους λογαριασμούς και τα προνόμια

Οι εντολές su και sudo

Η εντολή su χρησιμοποιείται συνήθως για προσωρινή σύνδεση σε άλλον λογαριασμό. Το όνομα της εντολής είναι σύντομο για τον "αντικαταστάτη χρήστη". Ωστόσο, συχνά αναφέρεται επίσης ως εντολή "σούπερ χρήστης", καθώς συχνά χρησιμοποιείται για προσωρινή σύνδεση στο λογαριασμό root , ο οποίος έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες διαχείρισης συστήματος. Στην πραγματικότητα, αν δεν καθορίσετε ποιο λογαριασμό θέλετε να συνδεθείτε, υποθέτει ότι θέλετε να συνδεθείτε στο λογαριασμό root . Αυτό βεβαίως απαιτεί να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης του root. Για να επιστρέψετε στον κανονικό λογαριασμό χρήστη, αφού συνδεθείτε σε άλλο λογαριασμό, απλά πληκτρολογήστε exit και hit return.

Έτσι, η βασική χρήση του su είναι απλά να εισαγάγετε το "su" στη γραμμή εντολών:

su root λογαριασμούς χρηστών

Αντί να συνδεθείτε σε άλλο λογαριασμό, μπορείτε να καθορίσετε την εντολή που θέλετε να εκτελέσετε στον άλλο λογαριασμό μαζί με την εντολή su . Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφετε αμέσως σε κανονικό λογαριασμό. Για παράδειγμα:

su jdoe -c cineami

Μπορείτε να εκτελέσετε πολλαπλές εντολές στον άλλο λογαριασμό, διαχωρίζοντάς τις με ερωτηματικά και να τους περικλείσετε με απλά εισαγωγικά, όπως σε αυτό το παράδειγμα:

su jdoe -c 'εντολή1; command2; command3 ' ls grep αντίγραφο jdoe su jdoe -c' ls; grep uid file1> file2; αντιγραφή αρχείου2 / usr / local / shared / αρχείο3 ' sudo sudo sudo sudo -u root ./setup.sh

Αφού συνδεθείτε, μπορείτε να συνεχίσετε να εκτελείτε εντολές μέσω της εντολής sudo για λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται να καθορίσετε την είσοδο (-u root) με κάθε εντολή.

Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να κάνετε την κανονική εργασία σας χρησιμοποιώντας ένα λογαριασμό με περιορισμένα προνόμια για να αποφύγετε τυχαία σοβαρή ζημιά στο σύστημα.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πώς μπορείτε να απαριθμήσετε τα αρχεία ενός προστατευμένου καταλόγου με την ακόλουθη εντολή:

sudo ls / usr / τοπικό / ταξινομημένο μήνυμα μετάδοσης Sudo shutdown -r +20 "επανεκκίνηση για την επίλυση του προβλήματος δικτύου"