Πώς να γίνετε root ή οποιοσδήποτε άλλος χρήστης χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Σήμερα είναι δυνατή η χρήση του Linux χωρίς μεγάλη αλληλεπίδραση με τη γραμμή εντολών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου κάτι που κάνει χρήση της γραμμής εντολών είναι πολύ ευκολότερο από τη χρήση ενός γραφικού εργαλείου.

Ένα παράδειγμα μιας εντολής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τακτικά από τη γραμμή εντολών είναι το apt-get το οποίο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση λογισμικού εντός των διανομών που βασίζονται στο Debian και το Ubuntu.

Για να εγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το apt-get πρέπει να είστε χρήστης που έχει επαρκείς άδειες για να το κάνει.

Μια από τις πρώτες εντολές των χρηστών των δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων Linux, όπως το Ubuntu και το Mint, είναι το sudo.

Η εντολή sudo σας επιτρέπει να εκτελέσετε οποιαδήποτε εντολή ως άλλο χρήστη και χρησιμοποιείται συνήθως για την ανύψωση των δικαιωμάτων έτσι ώστε η εντολή να εκτελείται ως διαχειριστής (ο οποίος είναι γνωστός ως χρήστης root).

Αυτό είναι καλό και καλό, αλλά αν πρόκειται να εκτελέσετε μια σειρά εντολών ή θα πρέπει να τρέξετε ως άλλος χρήστης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε αυτό που ψάχνετε είναι η εντολή su .

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή su και θα παράσχετε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους διακόπτες.

Μεταβείτε στον root χρήστη

Για να μεταβείτε στον χρήστη root πρέπει να ανοίξετε ένα τερματικό πιέζοντας ALT και T ταυτόχρονα.

Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζετε τον χρήστη της ρίζας διαφέρει μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, στις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu, όπως το Linux Mint, το Ubuntu, το Kubuntu, το Xubuntu και το Lubuntu, πρέπει να αλλάξετε χρησιμοποιώντας την εντολή sudo ως εξής:

sudo su

Εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή που σας επέτρεψε να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης ρίζας όταν εγκαταστήσατε τη διανομή τότε μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τα εξής:

su

Αν εκτελέσατε την εντολή με το sudo, τότε θα σας ζητηθεί ο κωδικός sudo, αλλά εάν εκτελέσατε την εντολή ακριβώς ως su τότε θα χρειαστεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης ρίζας.

Για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε όντως αλλάξει στον τύπο χρήστη ρίζας, ακολουθήστε την παρακάτω εντολή:

ποιός είμαι

Η εντολή whoami σας λέει ποιο χρήστη τρέχετε αυτήν την περίοδο ως.

Πώς να μεταβείτε σε άλλο χρήστη και να υιοθετήσετε το περιβάλλον του

Η εντολή su μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάβαση σε λογαριασμό άλλου χρήστη.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι δημιουργήσατε έναν νέο χρήστη που ονομάζεται ted χρησιμοποιώντας την εντολή useradd ως εξής:

sudo useradd -m ted

Αυτό θα δημιουργούσε έναν χρήστη που ονομάζεται ted και θα δημιουργούσε έναν κατάλογο για τον ted που ονομάζεται ted.

Θα χρειαστεί να ορίσετε τον κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό ted πριν να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

passwd ted

Η παραπάνω εντολή θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε και να επιβεβαιώσετε έναν κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό ted.

Μπορείτε να μεταβείτε στον λογαριασμό ted χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

σεις

Όπως βρίσκεται η παραπάνω εντολή, θα συνδεθείτε ως ted, αλλά δεν θα τοποθετήσετε στον αρχικό φάκελο για έλεγχο και οι ρυθμίσεις που έχουν προστεθεί στο αρχείο .bashrc δεν θα φορτωθούν.

Ωστόσο, μπορείτε να συνδεθείτε ως και να υιοθετήσετε το περιβάλλον χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

-

Αυτή τη φορά, όταν συνδέεστε ως ted, θα τοποθετηθείτε στον κατάλογο του ted.

Ένας καλός τρόπος να δείτε αυτό σε πλήρη δράση είναι να προσθέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα screenfetch στο λογαριασμό χρήστη ted.

Εκτελέστε μια εντολή μετά την αλλαγή των λογαριασμών χρηστών

Αν θέλετε να μεταβείτε σε λογαριασμό άλλου χρήστη αλλά να εκτελέσετε μια εντολή μόλις μεταβείτε, χρησιμοποιήστε το διακόπτη -c ως εξής:

su -c screenfetch-ted

Στην παραπάνω εντολή το su αλλάζει το χρήστη, το πρόγραμμα -c screenfetch εκτελεί το βοηθητικό πρόγραμμα screenfetch και το switch μεταβαίνει στον λογαριασμό ted.

Διακόπτες Adhoc

Έχω ήδη δείξει πώς μπορείτε να μεταβείτε σε άλλο λογαριασμό και να παρέχετε ένα παρόμοιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας το διακόπτη - .

Για πληρότητα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα εξής:

su-1

su - login

Μπορείτε να εκτελέσετε ένα διαφορετικό κέλυφος από την προεπιλογή όταν αλλάζετε χρήστη, παρέχοντας τον διακόπτη -s ως εξής:

su -s -

su - shell -

Μπορείτε να διατηρήσετε τις τρέχουσες ρυθμίσεις περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας τους ακόλουθους διακόπτες:

άθροισμα

su-p

su -preserve-περιβάλλον

Περίληψη

Οι περισσότεροι απλοί χρήστες θα πάρουν μόνο με την εντολή sudo να τρέχουν εντολές με αυξημένα προνόμια, αλλά αν θέλετε να περάσετε ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα που έχετε συνδεθεί ως άλλος χρήστης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή su .

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι είναι καλή ιδέα να τρέχετε μόνο ως λογαριασμό με τα δικαιώματα που χρειάζεστε για την εργασία που έχετε. Με άλλα λόγια μην τρέχετε κάθε εντολή ως root.