Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εντολή Sudo

Είναι πιο χρήσιμο και ευπροσάρμοστο από ό, τι συνειδητοποιείτε

Οι νέοι χρήστες του Linux (ειδικά του Ubuntu) γίνονται γρήγορα αντιληπτοί από την εντολή Sudo. Πολλοί χρήστες δεν το χρησιμοποιούν ποτέ για τίποτα άλλο από το να πάρουν τα παρελθόντα "μηνύματα άδειας" - αλλά το Sudo κάνει πολύ περισσότερα.

Σχετικά με το Sudo

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με το Sudo είναι ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παροχή δικαιωμάτων root σε έναν απλό χρήστη. Στην πραγματικότητα, η εντολή Sudo σάς επιτρέπει να εκτελέσετε μια εντολή ως οποιοσδήποτε χρήστης, με την προεπιλογή να είναι γενικά η ρίζα.

Πώς να χορηγήσετε δικαιώματα χρήστη Sudo

Οι χρήστες του Ubuntu συνήθως έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν την εντολή Sudo ως δεδομένη. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά την εγκατάσταση , δημιουργείται ένας προεπιλεγμένος χρήστης και ο προεπιλεγμένος χρήστης στο Ubuntu είναι πάντα ρυθμισμένος με δικαιώματα Sudo. Αν χρησιμοποιείτε άλλες διανομές ή έχετε άλλους χρήστες στο Ubuntu, ωστόσο, ο χρήστης πρέπει να λάβει δικαιώματα για να εκτελέσει την εντολή Sudo.

Μόνο λίγοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εντολή Sudo και θα πρέπει να είναι διαχειριστές συστημάτων. Οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο τα δικαιώματα που χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για να παραχωρήσετε στους χρήστες δικαιώματα Sudo, απλά πρέπει να τα προσθέσετε στον όμιλο Sudo. Κατά τη δημιουργία ενός χρήστη, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo useradd -m -G sudo

Η παραπάνω εντολή θα δημιουργήσει έναν χρήστη με έναν αρχικό φάκελο και θα προσθέσει τον χρήστη στην ομάδα Sudo. Εάν ο χρήστης υπάρχει ήδη, τότε μπορείτε να προσθέσετε τον χρήστη στην ομάδα Sudo χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo usermod -a-G sudo

Ένα τέλειο τέχνασμα Sudo για το πότε ξεχνάτε να το τρέξετε

Εδώ είναι ένα από αυτά τα κόλπα εντολών τερματικού που μπορείτε να μάθετε από έμπειρους ειδικούς - σε αυτή την περίπτωση, για να περάσετε από το μήνυμα "permission denied". Εάν είναι μια μεγάλη εντολή, μπορείτε να ανεβείτε στην ιστορία και να θέσετε Sudo μπροστά της, μπορείτε να την πληκτρολογήσετε ξανά ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη απλή εντολή, η οποία εκτελεί την προηγούμενη εντολή χρησιμοποιώντας το Sudo:

sudo !!

Πώς να μεταβείτε στον root χρήστη χρησιμοποιώντας Sudo

Η εντολή S u χρησιμοποιείται για τη μετάβαση από ένα λογαριασμό χρήστη σε άλλο. Εκτελώντας την εντολή Su με δικές της μετατοπίσεις στο λογαριασμό superuser. Επομένως, για να μεταβείτε στον λογαριασμό superuser χρησιμοποιώντας Sudo, απλά εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo su

Πώς να εκτελέσετε μια εντολή Sudo στο παρασκήνιο

Εάν θέλετε να εκτελέσετε μια εντολή που απαιτεί προνόμια υπερ-χρηστών στο παρασκήνιο, εκτελέστε την εντολή Sudo με το διακόπτη -b, όπως φαίνεται εδώ:

sudo-b

Σημειώστε ότι, αν η εντολή που τρέχει απαιτεί την αλληλεπίδραση του χρήστη, αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να εκτελέσετε μια εντολή στο παρασκήνιο είναι να προσθέσετε ένα ampersand στο τέλος, ως εξής:

sudo &

Πώς να επεξεργάζεστε αρχεία χρησιμοποιώντας δικαιώματα Sudo

Ο προφανής τρόπος για να επεξεργαστείτε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας προνόμια superuser είναι να εκτελέσετε έναν επεξεργαστή όπως το GNU nano , χρησιμοποιώντας το Sudo ως εξής:

sudo nano

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη σύνταξη:

sudo -e

Πώς να εκτελέσετε μια εντολή ως άλλος χρήστης που χρησιμοποιεί Sudo

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η εντολή Sudo μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσει μια εντολή όπως οποιοσδήποτε άλλος χρήστης. Για παράδειγμα, εάν είστε συνδεδεμένοι ως χρήστης "john" και θέλετε να εκτελέσετε την εντολή ως "terry", τότε θα πρέπει να εκτελέσετε την εντολή Sudo με τον ακόλουθο τρόπο:

sudo-u terry

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, δημιουργήστε έναν νέο χρήστη που ονομάζεται "test" και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή Whoami :

Δοκιμάστε sudo -u whoami

Πώς να επικυρώσετε τα διαπιστευτήρια του Sudo

Όταν εκτελείτε μια εντολή χρησιμοποιώντας το Sudo, θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασής σας. Για μια περίοδο μετά, μπορείτε να εκτελέσετε άλλες εντολές χρησιμοποιώντας το Sudo χωρίς να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Αν θέλετε να παρατείνετε αυτήν την περίοδο, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo -v

Περισσότερα για το Sudo

Υπάρχει τόσο περισσότερος για το Sudo από το να τρέχεις απλά μια εντολή σαν σούπερ χρήστης. Ελέγξτε το Εγχειρίδιο Sudo για να δείτε μερικούς από τους άλλους διακόπτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.