Η γραμμή εντολών Linux σε γραφικές διεπαφές χρήστη

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά

Αυτό το άρθρο είναι μόνο για να αποφασίσει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών Linux και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια γραφική εφαρμογή.

Μερικοί άνθρωποι είναι πάντα πιο διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν ένα παράθυρο τερματικού και άλλοι προτιμούν τα φαινομενικά πιο απλά οπτικά εργαλεία.

Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα που δηλώνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο σε σχέση με το άλλο και από την εμπειρία μου υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τη χρήση και των δύο σε ίσες ποσότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η γραφική εφαρμογή είναι μια προφανής επιλογή. Για παράδειγμα, εάν γράφετε ένα γράμμα σε έναν φίλο, τότε ένα εργαλείο όπως ο LibreOffice Writer είναι πολύ ανώτερο από το να προσπαθήσετε να πληκτρολογήσετε το γράμμα σε έναν επεξεργαστή γραμμής εντολών, όπως το vi ή το emacs.

Ο LibreOffice Writer έχει μια καλή διασύνδεση WYSIWYG, παρέχει εξαιρετικές λειτουργίες διάταξης, παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης τραπεζιών, εικόνων και συνδέσμων και μπορείτε να ελέγξετε την ορθογραφία του εγγράφου σας στο τέλος.

Με αυτό κατά νου μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών;

Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι παίρνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το τερματικό καθόλου, όπως μπορείτε εύκολα να κάνετε τα περισσότερα καθήκοντα χωρίς ποτέ να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα. Οι περισσότεροι μέσοι χρήστες των Windows πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει επιλογή γραμμής εντολών.

Αυτό που παρέχει η γραμμή εντολών μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος χρήστη είναι η ευελιξία και η ισχύς και σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά γρηγορότερη η χρήση της γραμμής εντολών παρά η χρήση ενός γραφικού εργαλείου.

Για παράδειγμα, πάρτε την πράξη εγκατάστασης λογισμικού. Στο Ubuntu υπάρχει κάτι που φαίνεται στην επιφάνεια ένα πολύ καλό εργαλείο για την εγκατάσταση λογισμικού εγκατεστημένου ως μέρος του λειτουργικού συστήματος. Σε σύγκριση με τη γραμμή εντολών, ωστόσο, ο Διαχειριστής Λογισμικού είναι αργός στη φόρτωση και δυσκίνητος στην αναζήτηση.

Χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή apt για να αναζητήσετε λογισμικό, να εγκαταστήσετε λογισμικό, να αφαιρέσετε λογισμικό και να προσθέσετε νέες αποθήκες με σχετική ευκολία. Μπορείτε να εγγυηθείτε όταν χρησιμοποιείτε την εντολή apt ότι βλέπετε όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές στα αποθετήρια ενώ ο διαχειριστής λογισμικού δεν το κάνει.

Σε γενικές γραμμές οι εφαρμογές με γραφικές διεπαφές χρήστη είναι εξαιρετικές για να κάνουν τα βασικά αλλά τα εργαλεία της γραμμής εντολών παρέχουν την πρόσβαση για να κάνουν αυτό το επιπλέον bit.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δείτε ποιες διεργασίες εκτελούνται στο Ubuntu, μπορείτε να εκτελέσετε το εργαλείο παρακολούθησης συστήματος.

Το εργαλείο παρακολούθησης συστήματος εμφανίζει κάθε διαδικασία, τον χρήστη με τον οποίο τρέχει η διαδικασία, πόση CPU χρησιμοποιείται ως ποσοστό, το αναγνωριστικό διαδικασίας, τη μνήμη και την προτεραιότητα της διαδικασίας.

Είναι πολύ εύκολο να πλοηγηθείτε στην εφαρμογή παρακολούθησης συστήματος και με μερικά κλικ μπορείτε να πάρετε λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε διαδικασία, μπορείτε να σκοτώσετε μια διαδικασία και να φιλτράρετε τη λίστα των διαδικασιών για να εμφανίσετε διαφορετικές πληροφορίες.

Στην επιφάνεια αυτό φαίνεται υπέροχο. Τι μπορεί να δώσει η γραμμή εντολών ότι η οθόνη του συστήματος δεν μπορεί. Λοιπόν από μόνη της η εντολή ps μπορεί να παρουσιάσει όλες τις διαδικασίες, να δείξει όλες τις διεργασίες εκτός από τους ηγέτες της περιόδου λειτουργίας και όλες τις διαδικασίες, εκτός από τους ηγέτες της περιόδου λειτουργίας και τις διαδικασίες που δεν σχετίζονται με ένα τερματικό

Η εντολή ps μπορεί επίσης να εμφανίσει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με αυτό το τερματικό ή οποιοδήποτε άλλο τερματικό, να περιορίσει την έξοδο σε τρέχουσες μόνο διαδικασίες, να δείξει μόνο τις διαδικασίες για μια συγκεκριμένη εντολή ή για μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών ή μάλιστα χρήστη.

Σε όλα υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι μορφοποίησης, προβολής και παρουσίασης της λίστας διεργασιών που εκτελούνται στο σύστημά σας χρησιμοποιώντας την εντολή ps και αυτή είναι μία μόνο εντολή.

Τώρα προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι μπορείτε να διοχετεύσετε την έξοδο της εντολής και να την χρησιμοποιήσετε παράλληλα με άλλες εντολές. Για παράδειγμα, μπορείτε να ταξινομήσετε την έξοδο χρησιμοποιώντας την εντολή ταξινόμησης , να γράψετε την έξοδο σε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή cat ή να φιλτράρετε την έξοδο χρησιμοποιώντας την εντολή grep .

Στην ουσία, τα εργαλεία γραμμής εντολών είναι συχνά πιο χρήσιμα, επειδή διαθέτουν τόσους πολλούς διακόπτες, ώστε να είναι αδύνατο ή δυσκίνητο να συμπεριληφθούν όλα αυτά σε μια γραφική εφαρμογή. Για το λόγο αυτό, τα γραφικά εργαλεία τείνουν να περιλαμβάνουν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χαρακτηριστικά, αλλά για να αποκτήσουν όλα τα χαρακτηριστικά της γραμμής εντολών είναι καλύτερα.

Ως ένα άλλο παράδειγμα, όπου ένα εργαλείο γραμμής εντολών είναι πιο χρήσιμο από ένα γραφικό εργαλείο, σκεφτείτε ένα μεγάλο αρχείο κειμένου το οποίο λέει εκατοντάδες megabyte ή ακόμα και gigabytes σε μέγεθος. Πώς θα δείτε τις τελευταίες 100 γραμμές του αρχείου χρησιμοποιώντας μια γραφική εφαρμογή;

Μια γραφική εφαρμογή θα απαιτούσε να φορτώσετε στο αρχείο και, στη συνέχεια, είτε πατήστε κάτω είτε χρησιμοποιήστε μια συντόμευση πληκτρολογίου ή μια επιλογή μενού για να μεταβείτε στο τέλος του αρχείου. Μέσα στο τερματικό είναι τόσο εύκολο όσο η χρήση της εντολής ουράς και υποθέτοντας ότι η γραφική εφαρμογή είναι αποδοτική μνήμη και φορτώνει μόνο ένα ορισμένο ποσό του αρχείου σε μια στιγμή, θα είναι πολύ πιο γρήγορα να βλέπει το τέλος του αρχείου στη γραμμή εντολών παρά μέσω τον γραφικό επεξεργαστή.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εκτός από τις γραπτές επιστολές, η γραμμή εντολών είναι ανώτερη από τη χρήση γραφικών διεπαφών χρήστη, εκτός αν φυσικά αυτό είναι αναληθές.

Δεν θα επεξεργάζεστε ποτέ βίντεο χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών και είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε μια γραφική συσκευή αναπαραγωγής ήχου για να ρυθμίσετε playlist και να επιλέξετε τη μουσική που θέλετε να παίξετε. Η επεξεργασία εικόνων απαιτεί επίσης σαφή γραφική διεπαφή χρήστη.

Όταν το μόνο που έχετε είναι σφυρί, όλα μοιάζουν με ένα καρφί. Ωστόσο, στο Linux δεν έχετε μόνο ένα σφυρί. Μέσα στο Linux έχετε κάθε εργαλείο που μπορείτε να φανταστείτε.

Εάν δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον να μάθετε για τη γραμμή εντολών τότε μπορείτε πιθανώς να πάρετε χρησιμοποιώντας τα γραφικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, αλλά αν θέλετε να μάθετε λίγο, τότε καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι με αυτόν τον οδηγό που επισημαίνει 10 βασικές εντολές για την πλοήγηση σύστημα αρχείων .