Προσθήκη κεφαλίδων και υποσέλιδων σε φύλλα εργασίας του Excel

Προσθήκη Προκαθορισμένων ή προσαρμοσμένων κεφαλίδων και υποσέλιδων σε φύλλα εργασίας του Excel

Στο Excel, οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είναι γραμμές κειμένου που εκτυπώνονται στην κορυφή (κεφαλίδα) και στο κάτω μέρος (υποσέλιδο) κάθε σελίδας του φύλλου εργασίας .

Περιέχουν περιγραφικό κείμενο όπως τίτλους, ημερομηνίες και / ή αριθμούς σελίδων. Δεδομένου ότι δεν είναι ορατά στην προβολή φυσιολογικού φύλλου εργασίας, οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα συνήθως προστίθενται σε ένα φύλλο εργασίας που εκτυπώνεται.

Το πρόγραμμα έρχεται εξοπλισμένο με έναν αριθμό προκαθορισμένων κεφαλίδων - όπως οι αριθμοί σελίδων ή το όνομα του βιβλίου εργασίας - που είναι εύκολο να προσθέσετε ή μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες κεφαλίδες και υποσέλιδα που μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, γραφικά ή άλλα δεδομένα υπολογιστικού φύλλου.

Αν και δεν είναι δυνατή η δημιουργία αληθινών υδατογραφήσεων στο Excel, τα υδατογραφήματα "pseudo" μπορούν να προστεθούν σε ένα φύλλο εργασίας προσθέτοντας εικόνες χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένες κεφαλίδες ή υποσέλιδα.

Τοποθεσίες κεφαλίδων και υποσέλιδων

Προκαθορισμένοι κωδικοί κεφαλίδων / υποσέλιδων

Οι περισσότερες από τις προκαθορισμένες κεφαλίδες και τα υποσέλιδα που είναι διαθέσιμα στο Excel εισάγουν κωδικούς - όπως & [Page] ή & [Ημερομηνία] - για να εισαγάγετε τις επιθυμητές πληροφορίες. Οι κώδικες αυτοί καθιστούν τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα δυναμικά - που σημαίνει ότι αλλάζουν όπως απαιτείται, ενώ οι προσαρμοσμένες κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είναι στατικά.

Για παράδειγμα, ο & Κωδικός [Σελίδα] χρησιμοποιείται για να έχει διαφορετικούς αριθμούς σελίδων σε κάθε σελίδα. Εάν εισάγετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας την προσαρμοσμένη επιλογή, κάθε σελίδα θα έχει τον ίδιο αριθμό σελίδας

Προβολή κεφαλίδων και υποσέλιδων

Οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είναι ορατά στην προβολή διάταξης σελίδας αλλά, όπως αναφέρθηκε, δεν εμφανίζονται στην προβολή Κανονικό φύλλο εργασίας. Εάν προσθέτετε κεφαλίδες ή υποσέλιδα με το παράθυρο διαλόγου Page Setup (Διαμόρφωση σελίδας ), μεταβείτε στη σελίδα Layout t ή χρησιμοποιήστε την προεπισκόπηση εκτύπωσης για να τα δείτε.

Υπάρχουν δύο επιλογές για την προσθήκη προσαρμοσμένων και προκαθορισμένων κεφαλίδων και υποσέλιδων σε ένα φύλλο εργασίας:

  1. χρησιμοποιώντας την προβολή σελίδας Layou ;
  2. χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Page Setup .

Προσθήκη προσαρμοσμένης κεφαλίδας ή υποσέλιδου στη διάταξη σελίδας

Για να προσθέσετε μια προσαρμοσμένη κεφαλίδα ή κεφαλίδα στην προβολή διάταξης σελίδας :

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προβολή της κορδέλας.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Διάταξη σελίδας στην κορδέλα για να μεταβείτε στην προβολή διάταξης σελίδας όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
  3. Κάντε κλικ με το ποντίκι σε ένα από τα τρία κουτιά στο επάνω ή το κάτω μέρος της σελίδας για να προσθέσετε μια κεφαλίδα ή ένα υποσέλιδο.
  4. Πληκτρολογήστε τις πληροφορίες κεφαλίδας ή υποσέλιδου στο επιλεγμένο πλαίσιο.

Προσθήκη προστίμου κεφαλίδας ή υποσέλιδου στη διάταξη σελίδας

Για να προσθέσετε μία από τις προκαθορισμένες κεφαλίδες ή επικεφαλίδες στην προβολή διάταξης σελίδας :

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προβολή της κορδέλας.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Διάταξη σελίδας στην κορδέλα για να μεταβείτε στην προβολή διάταξης σελίδας όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
  3. Κάντε κλικ με το ποντίκι σε ένα από τα τρία πλαίσια στο επάνω ή το κάτω μέρος της σελίδας για να προσθέσετε μια κεφαλίδα ή υποσέλιδο σε αυτή τη θέση - προσθέτοντας επίσης την καρτέλα Σχεδίαση στην κορδέλα όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
  4. Η προσθήκη προκαθορισμένης κεφαλίδας ή υποσέλιδου στην επιλεγμένη τοποθεσία μπορεί να γίνει με:
    1. Κάνοντας κλικ στην επιλογή κεφαλίδας ή υποσέλιδου στην κορδέλα για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού των προκαθορισμένων επιλογών.
    2. Κάνοντας κλικ σε μία από τις προκαθορισμένες επιλογές της κορδέλας - όπως Αριθμός σελίδας , Τρέχουσα ημερομηνία ή Όνομα αρχείου.
  5. Πληκτρολογήστε τις πληροφορίες κεφαλίδας ή υποσέλιδου.

Επιστροφή στην Κανονική προβολή

Αφού προσθέσετε την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο, το Excel σάς αφήνει στην προβολή διάταξης σελίδας . Παρόλο που είναι δυνατή η εργασία σε αυτήν την προβολή, μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε στην Κανονική προβολή. Να το πράξουν:

  1. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο του φύλλου εργασίας για να αφήσετε την περιοχή κεφαλίδας / υποσέλιδου.
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προβολή .
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Κανονική στην κορδέλα.

Προσθήκη προκαθορισμένων κεφαλίδων και υποσέλιδων στο παράθυρο διαλόγου Page Setup

  1. Κάνε κλικ στο Διάταξη διάταξης σελίδας της κορδέλας .
  2. Κάντε κλικ στο εκκίνηση του πλαισίου διαλόγου Page Setup (Διάταξη ρύθμισης σελίδας ) από το μενού για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Page Setup
  3. Στο παράθυρο διαλόγου επιλέξτε την καρτέλα Header / Footer .
  4. Επιλέξτε από τις προκαθορισμένες ή προσαρμοσμένες επιλογές κεφαλίδας και υποσέλιδου όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
  5. Κάντε κλικ στο OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου.
  6. Από προεπιλογή, οι προκαθορισμένες κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είναι κεντραρισμένα σε ένα φύλλο εργασίας.
  7. Προεπισκόπηση της κεφαλίδας / υποσέλιδου στην προεπισκόπηση εκτύπωσης .

Σημείωση : Οι προσαρμοσμένες κεφαλίδες και υποσέλιδα μπορούν επίσης να προστεθούν στο παράθυρο διαλόγου κάνοντας κλικ στα κουμπιά Custom header ή footer - που εμφανίζονται στην παραπάνω εικόνα.

Προβολή της επικεφαλίδας ή υποσέλιδου στην προεπισκόπηση εκτύπωσης

Σημείωση : Για να χρησιμοποιήσετε την προεπισκόπηση εκτύπωσης, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει έναν εκτυπωτή στον υπολογιστή σας.

  1. Κάντε κλικ στο μενού Αρχείο για να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού των επιλογών.
  2. Κάντε κλικ στο Εκτύπωση από το μενού για να ανοίξετε το παράθυρο εκτύπωσης.
  3. Το τρέχον φύλλο εργασίας θα εμφανιστεί στον πίνακα προεπισκόπησης στα δεξιά του παραθύρου.

Κατάργηση επικεφαλίδων ή υποσέλιδων

Για να καταργήσετε μεμονωμένες κεφαλίδες και / ή υποσέλιδα από ένα φύλλο εργασίας, χρησιμοποιήστε τα παραπάνω βήματα για την προσθήκη κεφαλίδων και υποσέλιδων χρησιμοποιώντας την προβολή διάταξης σελίδας και διαγράψτε το υπάρχον περιεχόμενο κεφαλίδας / υποσέλιδου.

Για να καταργήσετε ταυτόχρονα τις κεφαλίδες και / ή τα υποσέλιδα από πολλά φύλλα εργασίας:

  1. Επιλέξτε τα φύλλα εργασίας.
  2. Κάνε κλικ στο Καρτέλα Διάταξη σελίδας.
  3. Κάντε κλικ στο εκκίνηση του πλαισίου διαλόγου Page Setup (Διάταξη ρύθμισης σελίδας ) από το μενού για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Page Setup
  4. Στο παράθυρο διαλόγου επιλέξτε την καρτέλα Header / Footer .
  5. Επιλέξτε (κανένα) στο πλαίσιο προεπιλογής και / ή υποσέλιδο.
  6. Κάντε κλικ στο OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου.
  7. Όλα τα περιεχόμενα της κεφαλίδας και / ή του υποσέλιδου θα πρέπει να καταργηθούν από τα επιλεγμένα φύλλα εργασίας.