Κυκλικές αναφορές σε τύπους Excel

Υπάρχει μια κυκλική αναφορά στο Excel όταν:

  1. Ένας τύπος περιέχει μια αναφορά κυττάρων στο κύτταρο που περιέχει τον ίδιο τον τύπο. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου κυκλικής αναφοράς φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, όπου ο τύπος στο κελί C1 περιέχει μια αναφορά στο συγκεκριμένο κύτταρο στον τύπο: = A1 + A2 + A3 + C1
  2. Ένας τύπος αναφέρεται σε έναν άλλο τύπο ο οποίος τελικά αναφέρεται στο κύτταρο που περιέχει τον αρχικό τύπο. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου έμμεσης αναφοράς, όπως είναι γνωστό, φαίνεται στο δεύτερο παράδειγμα στην εικόνα, όπου τα μπλε βέλη που συνδέουν τα κελιά Α7, Β7 και Β9 δείχνουν ότι οι τύποι σε αυτά τα κύτταρα αναφέρονται όλα ο ένας στον άλλο.

Εγκύκλιος αναφοράς αναφοράς

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, εάν εμφανιστεί μια κυκλική αναφορά σε ένα φύλλο εργασίας του Excel, το πρόγραμμα εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου Προειδοποίηση που υποδεικνύει το πρόβλημα.

Το μήνυμα στο παράθυρο διαλόγου είναι ειδικά διατυπωμένο διότι δεν είναι όλες οι κυκλικές αναφορές στους τύπους ακούσιες όπως περιγράφεται παρακάτω.

"Προσοχή, βρήκαμε μία ή περισσότερες κυκλικές αναφορές στο βιβλίο εργασίας σας που μπορεί να προκαλέσουν εσφαλμένο υπολογισμό του τύπου σας"

Επιλογές χρηστών

Οι επιλογές χρηστών όταν εμφανίζεται αυτό το παράθυρο διαλόγου, είναι να κάνετε κλικ στο κουμπί OK ή στη Βοήθεια, κανένα από τα οποία δεν θα διορθώσει το πρόβλημα της κυκλικής αναφοράς.

Εάν διαβάσετε το μακρύ και κάπως συγκεχυμένο μήνυμα στο παράθυρο διαλόγου θα ανακαλύψετε ότι:

Απροσδόκητες κυκλικές αναφορές

Εάν η αναφορά σε κυκλική αναφορά έγινε ακούσια, οι πληροφορίες του αρχείου βοήθειας θα σας ενημερώσουν για την εύρεση και αφαίρεση των κυκλικών αναφορών.

Το αρχείο βοήθειας θα σας καθοδηγήσει για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Ελέγχου σφαλμάτων Excel που βρίσκεται κάτω από τους τύπους> Έλεγχος τύπων στην κορδέλα.

Πολλές ακούσιες αναφορές κυψελών μπορούν να διορθωθούν χωρίς την ανάγκη για έλεγχο σφάλματος απλώς διορθώνοντας τις αναφορές κυττάρων που χρησιμοποιούνται στον τύπο. Αντί να πληκτρολογείτε τις αναφορές κυττάρων σε μια φόρμουλα, χρησιμοποιήστε την ένδειξη ------------------ κάνοντας κλικ στις αναφορές κελιών με το ποντίκι -------------- -------- για να εισαγάγετε αναφορές σε έναν τύπο.

Εγκύκλιοι Βιβλιογραφικές Αναφορές

Η κυκλική αναφορά του Excel δεν προσφέρει μια λύση για ένα κυκλικό πρόβλημα αναφοράς, επειδή δεν είναι όλες οι κυκλικές αναφορές λάθη.

Ενώ αυτές οι σκόπιμες κυκλικές αναφορές είναι λιγότερο συχνές από τις ακούσιες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν θέλετε το Excel να επαναλάβει ή να εκτελέσει έναν τύπο πολλές φορές προτού παράγει ένα αποτέλεσμα.

Ενεργοποίηση παρελθόντων υπολογισμών

Το Excel έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει αυτούς τους επαναληπτικούς υπολογισμούς εάν σχεδιάζετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Για να ενεργοποιήσετε επαναληπτικούς υπολογισμούς:

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχείο (ή στο κουμπί Office στο Excel 2007)
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογές για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Επιλογές Excel
  3. Στο αριστερό πλαίσιο του παραθύρου διαλόγου, κάντε κλικ στους τύπους
  4. Στο δεξιό πλαίσιο του παραθύρου διαλόγου επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Ενεργοποίηση επαναληπτικού υπολογισμού

Παρακάτω υπάρχουν οι επιλογές πλαισίου ελέγχου για:

Εμφανίζοντας μηδενικά στα επηρεαζόμενα κύτταρα

Για τα κελιά που περιέχουν κυκλικές αναφορές, το Excel εμφανίζει είτε ένα μηδέν όπως φαίνεται στο κελί C1 στο παράδειγμα ή την τελευταία υπολογισμένη τιμή στο κελί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τύποι μπορεί να εκτελούνται με επιτυχία πριν προσπαθήσουν να υπολογίσουν την τιμή της αναφοράς κυψελών όπου βρίσκονται. Όταν συμβεί αυτό, το κελί που περιέχει τον τύπο εμφανίζει την τιμή από τον τελευταίο επιτυχημένο υπολογισμό.

Περισσότερα σχετικά με την Εγκύκλιο αναφοράς αναφοράς

Μετά την πρώτη εμφάνιση μιας φόρμας που περιέχει μια κυκλική αναφορά σε ένα βιβλίο εργασίας , το Excel δεν θα εμφανίζει απαραίτητα το προειδοποιητικό μήνυμα ξανά. Εξαρτάται από τις συνθήκες του πώς και πού δημιουργούνται οι πρόσθετες εγκύκλιοι αναφοράς.

Παραδείγματα για το πότε θα εμφανιστεί το πλαίσιο ειδοποίησης που περιέχει το προειδοποιητικό μήνυμα για τις επόμενες κυκλικές αναφορές περιλαμβάνουν: