Ακουστικά ηχεία Bipole και Dipole

Σύστημα ηχείων surround είναι πέντε, έξι ή επτά ηχεία συν ένα υπογούφερ . Εκτός από την επιλογή του αριθμού των ηχείων (ή των καναλιών) που θέλετε για ένα σύστημα ήχου surround, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο ηχείων ηχείου surround που θέλετε. Υπάρχουν τρεις τύποι για να διαλέξετε, απευθείας ηχεία ακτινοβολίας, διπολικό και δίπολο και κάθε τύπος παράγει διαφορετικά εφέ ήχου surround. Η απόφασή σας πρέπει να βασίζεται στο δωμάτιο σας και στις προτιμήσεις ακρόασης.

Απευθείας ακτινοβολούμενα ηχεία

Ένα άμεσο ακτινοβόλο ηχείο εκπέμπει ήχο κατευθείαν στο δωμάτιο προς τους ακροατές. Τα εφέ ήχου surround σε ταινίες, μουσική και παιχνίδια είναι πιο εμφανή με τα άμεσα ηχεία. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τους άμεσους ομιλητές εάν ακούνε κυρίως μουσική πολλαπλών καναλιών. Απευθείας ηχεία τοποθετούνται στα πλάγια ή πίσω από την αίθουσα ακρόασης πίσω από τους ακροατές.

Ηχεία Bipole

Τα ηχεία surround bipole έχουν δύο ή περισσότερα ηχεία που εκπέμπουν ήχο και από τις δύο πλευρές του ντουλαπιού. Εάν χρησιμοποιηθούν ως πλευρικά ηχεία surround, ο ήχος εξέρχεται τόσο προς το μπροστινό όσο και προς το πίσω μέρος του δωματίου. Αν χρησιμοποιούνται ως πίσω ηχεία surround, εκπέμπουν ήχο και προς τις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος του οπίσθιου τοίχου. Τα διπλά ηχεία που χρησιμοποιούνται σε ένα ηχείο bipole είναι «σε φάση», πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο ηχεία εκπέμπουν ταυτόχρονα. Τα ηχεία Bipole δημιουργούν ένα φαινόμενο διάχυτου περιβάλλοντος ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η θέση του ηχείου. Σε γενικές γραμμές, τα διπολικά ηχεία είναι μια καλή επιλογή για ταινίες και μουσική και συνήθως τοποθετούνται στους πλευρικούς τοίχους.

Διπλά ηχεία

Όπως ένα διπολικό ηχείο, ένα δίπολο ηχείο εκπέμπει ήχο και από τις δύο πλευρές του ντουλαπιού. Η διαφορά είναι ότι τα διπολικά ηχεία είναι «εκτός φάσης», πράγμα που σημαίνει ότι ένα ηχείο εκπέμπει ήχο ενώ το άλλο δεν είναι και το αντίστροφο. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ διάχυτο και περιβάλλων εφέ ήχου surround. Τα διπολικά surround ηχεία προτιμούνται συνήθως από τους λάτρεις της ταινίας και τοποθετούνται επίσης στους πλευρικούς τοίχους.

Πώς να επιλέξετε ηχεία ηχείου surround

Εκτός από τις παραπάνω οδηγίες, ορισμένοι κατασκευαστές ηχείων, όπως το Monitor Audio και το Polk Audio, έκαναν λίγο πιο εύκολη την απόφασή σας, συμπεριλαμβάνοντας ένα διακόπτη που σας επιτρέπει να επιλέξετε έξοδο bipole ή dipole στα ηχεία surround. Το Denon παρέχει ακόμα διπλό ηχείο surround, αλλάζοντας μερικά από τους δέκτες AV, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ζευγάρια surround ηχείων, απευθείας και διπολικό / δίπολο και να αλλάξετε μεταξύ τους για ταινίες ή μουσική.