Η ιστορία του iTunes Store

Το iTunes Store κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 28 Απριλίου 2003. Η ιδέα της Apple ήταν απλή - παρέχει ένα εικονικό κατάστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν και να κατεβάσουν ψηφιακή μουσική κατά παραγγελία. Αρχικά, το κατάστημα φιλοξένησε μόνο 200.000 κομμάτια και μόνο οι χρήστες Mac ήταν σε θέση να αγοράσουν και να μεταφέρουν μουσική στο iPod . Οι χρήστες υπολογιστών χρειάστηκε να περιμένουν έως τον Οκτώβριο του 2003 για την έκδοση της έκδοσης του iTunes για Windows. Σήμερα, το iTunes Store είναι ο μεγαλύτερος πωλητής ψηφιακής μουσικής στις ΗΠΑ και έχει πουλήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια τραγούδια.

Τις πρώτες μέρες του iTune

Όταν η Apple ξεκίνησε την υπηρεσία ψηφιακής μουσικής iTunes, είχε ήδη υπογράψει συμφωνίες με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Μεγάλα ονόματα όπως η Universal Music Group (UMG), η EMI, η Warner, η Sony και η BMG προσχώρησαν για να κάνουν τη μουσική τους διαθέσιμη στο iTunes Store. Παρεμπιπτόντως, η Sony και η BMG έχουν συγχωνευθεί για να αποτελέσουν τη Sony BMG (μία από τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές ετικέτες).

Η ζήτηση αναπτύχθηκε σύντομα και δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι 18 ώρες μετά την πρώτη κυκλοφορία της υπηρεσίας, είχε πουλήσει περίπου 275.000 κομμάτια. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σύντομα μπήκαν σε αυτή την επιτυχία και προσέφεραν στην Apple μια μεγάλη διαφημιστική πλατφόρμα που την έκανε απίστευτα επιτυχημένη.

Παγκόσμια δρομολόγια

Κατά τις πρώτες μέρες της Apple, το iTunes Store ήταν διαθέσιμο μόνο σε αμερικανούς πελάτες. Αυτό άλλαξε το 2004 όταν έλαβε χώρα σειρά ευρωπαϊκών εκτοξεύσεων. Το iTunes Music Store ξεκίνησε στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες. Οι καταναλωτές στον Καναδά χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2004, η οποία ήταν μετά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη για πρόσβαση στο iTunes Store.

Οι παγκόσμιες εκδόσεις συνεχίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο με την πάροδο των ετών καθιστώντας το iTunes Store την πιο διαδεδομένη υπηρεσία ψηφιακής μουσικής στον κόσμο.

Διαμάχη DRM

Ένα από τα πιο συζητημένα θέματα σχετικά με την ιστορία του iTunes είναι, φυσικά, η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων ή το DRM για σύντομο χρονικό διάστημα. Η Apple ανέπτυξε τη δική της τεχνολογία DRM, που ονομάζεται Fairplay, η οποία ήταν συμβατή μόνο με το iPod, το iPhone και με μια σειρά άλλων ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής. Για πολλούς καταναλωτές, οι περιορισμοί που τοποθετεί το DRM στα αγορασθέντα μέσα (συμπεριλαμβανομένου του βίντεο) είναι οσμή του ισχυρισμού. Ευτυχώς, η Apple πωλεί τώρα τα περισσότερα τραγούδια χωρίς προστασία DRM, αν και σε ορισμένες χώρες υπάρχουν ακόμα τραγούδια προστατευμένα με DRM στον κατάλογο μουσικής του iTunes.

Επιτεύγματα

Η Apple έχει γιορτάσει πολλά επιτεύγματα με την πάροδο των ετών, όπως:

Εικονική κατάσταση

Το iTunes Store είναι ένα εικονικό όνομα που πάντα θα θυμόμαστε ως υπηρεσία που δημιούργησε τη βιομηχανία λήψης νομικής μουσικής. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του μέχρι σήμερα δεν είναι η ποσότητα των μέσων που έπεσαν από τα καταστήματά της (αν και εξαιρετικά εντυπωσιακά), αλλά ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε το υλικό του για να οδηγήσει τους καταναλωτές στο iTunes Store. Με όλο και περισσότερες online υπηρεσίες μουσικής που εμφανίζονται τώρα, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν (μερικές φορές) φθηνότερες λήψεις μέσων, η Apple πρέπει να διασφαλίσει ότι τηρεί τις σημερινές και μελλοντικές τάσεις για να αποτρέψει τον ανταγωνισμό και να διατηρήσει την κυριαρχία της.