Στοιχεία για τους Κατάλογοι Δικτύου

LDAP και Microsoft Active Directory

Ο κατάλογος δικτύου είναι μια εξειδικευμένη βάση δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με συσκευές, εφαρμογές, άτομα και άλλες πτυχές ενός δικτύου υπολογιστών. Δύο από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες για την κατασκευή καταλόγων δικτύου είναι το LDAP και το Microsoft Active Directory .

01 του 06

Τι είναι το LDAP;

Το LDAP (Lightweight Directory Access Protocol, επίσης γνωστό ως ελαφρύ DAP) είναι μια τυπική τεχνολογία για την κατασκευή καταλόγων δικτύων υπολογιστών.

02 του 06

Πότε δημιουργήθηκε το LDAP;

Το LDAP δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως ακαδημαϊκό σχέδιο και στη συνέχεια εμπορευματοποιήθηκε από το Netscape στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η τεχνολογία LDAP αποτελείται τόσο από πρωτόκολλο δικτύου όσο και από τυπική αρχιτεκτονική για την οργάνωση των δεδομένων καταλόγου.

Ως πρωτόκολλο, το LDAP είναι μια απλοποιημένη έκδοση του πρωτοκόλλου πρόσβασης δεδομένων (DAP) που χρησιμοποιήθηκε στο προηγούμενο πρότυπο X.500 . Το κύριο πλεονέκτημα του LDAP έναντι του προκατόχου του είναι η δυνατότητα εκτέλεσης του TCP / IP . Ως αρχιτεκτονική δικτύου, το LDAP χρησιμοποιεί μια κατανεμημένη δομή δέντρου παρόμοια με το X.500.

03 του 06

Τι χρησιμοποιούσαν τα δίκτυα για τους κατάλογους πριν από το LDAP;

Πριν υιοθετηθούν τα πρότυπα όπως το X.500 και το LDAP, τα περισσότερα δίκτυα επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν ιδιόκτητη τεχνολογία καταλόγου δικτύων, κυρίως Banyan VINES ή Novell Directory Service ή Windows NT Server. Το LDAP αντικατέστησε τελικά τα ιδιόκτητα πρωτόκολλα στα οποία κατασκευάστηκαν αυτά τα άλλα συστήματα, μια τυποποίηση που είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση δικτύου και καλύτερη διατήρηση.

04 του 06

Ποιος χρησιμοποιεί το LDAP;

Πολλά μεγάλα δίκτυα επιχειρηματικών υπολογιστών χρησιμοποιούν συστήματα καταλόγων που βασίζονται σε διακομιστές LDAP , όπως το Microsoft Active Directory και το NetIQ (πρώην Novell) eDirectory. Αυτοί οι κατάλογοι παρακολουθούν πολλά χαρακτηριστικά σχετικά με τους υπολογιστές, τους εκτυπωτές και τους λογαριασμούς χρηστών. Τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επιχειρήσεις και σχολεία συχνά χρησιμοποιούν διακομιστές LDAP για μεμονωμένες πληροφορίες επικοινωνίας επίσης. Δεν θα βρείτε διακομιστές LDAP σε σπίτια αν και - τα οικιακά δίκτυα είναι απλά πολύ μικρά και συγκεντρωτικά φυσικά για να έχουν ανάγκη για αυτά.

Ενώ η τεχνολογία LDAP είναι σχετικά παλιά στον τομέα του Διαδικτύου, παραμένει ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τους επαγγελματίες του δικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το βιβλίο που είναι γνωστό ως το αρχικό "bible LDAP" - Κατανόηση και ανάπτυξη των υπηρεσιών καταλόγου LDAP (2η έκδοση).

05 του 06

Τι είναι το Microsoft Active Directory;

Πρώτα εισήχθη από τη Microsoft στα Windows 2000, η ​​υπηρεσία καταλόγου Active Directory (AD) αντικατέστησε τη διαχείριση τομέα του δικτύου NT σε επίπεδο NT με ένα νεότερο σχέδιο και βελτιωμένη τεχνική βάση. Η υπηρεσία Active Directory βασίζεται σε τυπικές τεχνολογίες καταλόγου δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του LDAP. Το AD επέτρεψε την εύκολη δημιουργία και διαχείριση δικτύων Windows μεγάλης κλίμακας.

06 του 06

Ποια είναι κάποια καλά βιβλία που καλύπτουν την υπηρεσία καταλόγου Active Directory;

Σχεδίαση, ανάπτυξη και εκτέλεση της υπηρεσίας καταλόγου Active Directory, 5η έκδοση. amazon.com

Από το παραδοσιακό βιβλίο Active Directory Active Directory Μέσα στο Active Directory: Ο Οδηγός Διαχειριστή Συστήματος (buy at amazon.com) είναι μια λεπτομερής αναφορά που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα των διαχειριστών δικτύου από αρχάριους έως προχωρημένους. Χρησιμοποιώντας διαγράμματα, πίνακες και οδηγίες βήμα προς βήμα, το βιβλίο καλύπτει τα πάντα, από τις βασικές βασικές αρχές μέχρι τις περίπλοκες λεπτομέρειες. Οι συγγραφείς εξηγούν την αρχιτεκτονική της Active Directory και το σχήμα, την εγκατάσταση, τη διαχείριση χρηστών και ομάδων και τον έλεγχο πρόσβασης.

Το Active Directory: Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Εκτέλεση της υπηρεσίας Active Directory (5η έκδοση) (αγορά στο amazon.com) έχει αναθεωρηθεί με τα χρόνια για να παραμείνει τρέχουσα με τις τελευταίες εκδόσεις των Windows Server.