Βρείτε και χρησιμοποιήστε το Τείχος προστασίας των Windows 10

Τρόπος χρήσης του τείχους προστασίας των Windows 10

Όλοι οι υπολογιστές με Windows περιλαμβάνουν λειτουργίες που προστατεύουν το λειτουργικό σύστημα από hackers, ιούς και διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού. Υπάρχουν επίσης προστατευτικές διατάξεις για την αποτροπή ατυχημάτων που προκαλούνται από τους ίδιους τους χρήστες, όπως η μη σκόπιμη εγκατάσταση ανεπιθύμητου λογισμικού ή αλλαγές σε κρίσιμες ρυθμίσεις συστήματος. Τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν υπάρξει με κάποια μορφή εδώ και χρόνια. Ένας από αυτούς, το τείχος προστασίας των Windows, ήταν πάντα μέρος των Windows και συμπεριλήφθηκε με XP, 7, 8, 8.1, και πιο πρόσφατα τα Windows 10 . Είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Η δουλειά του είναι να προστατεύει τον υπολογιστή, τα δεδομένα σας, ακόμα και την ταυτότητά σας και να τρέχει στο παρασκήνιο όλη την ώρα.

Αλλά τι ακριβώς είναι ένα τείχος προστασίας και γιατί είναι απαραίτητο; Για να καταλάβετε αυτό, σκεφτείτε ένα πραγματικό παράδειγμα. Στη φυσική σφαίρα, ένα τείχος προστασίας είναι ένας τοίχος σχεδιασμένος ειδικά για να σταματήσει ή να αποτρέψει την εξάπλωση των υφιστάμενων ή προσεγγίζοντας φλόγες. Όταν μια απειλητική φωτιά φτάνει στο τείχος προστασίας, ο τοίχος διατηρεί το έδαφος και προστατεύει τι είναι πίσω του.

Το τείχος προστασίας των Windows κάνει το ίδιο πράγμα, εκτός από τα δεδομένα (ή πιο συγκεκριμένα τα πακέτα δεδομένων). Μία από τις δουλειές της είναι να εξετάσει τι προσπαθεί να εισέλθει (και να βγει) από τον υπολογιστή από ιστοσελίδες και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να αποφασίσει εάν τα δεδομένα είναι επικίνδυνα ή όχι. Αν θεωρεί τα δεδομένα αποδεκτά, το αφήνει να περάσει. Τα δεδομένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη σταθερότητα του υπολογιστή ή τις πληροφορίες σε αυτό δεν επιτρέπονται. Είναι μια γραμμή άμυνας, ακριβώς όπως ένα φυσικό τείχος προστασίας. Αυτό, ωστόσο, είναι μια πολύ απλοϊκή εξήγηση ενός πολύ τεχνικού θέματος. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτό, αυτό το άρθρο " Τι είναι ένα τείχος προστασίας και πώς λειτουργεί ένα τείχος προστασίας; "Δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Γιατί και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές τείχους προστασίας

Το Τείχος προστασίας των Windows προσφέρει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες μπορείτε να διαμορφώσετε. Για ένα, είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τείχος προστασίας και τι μπλοκάρει και τι επιτρέπει. Μπορείτε να αποκλείσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα πρόγραμμα που επιτρέπεται από προεπιλογή, όπως οι Συμβουλές της Microsoft ή το Get Office. Όταν αποκλείετε αυτά τα προγράμματα, ουσιαστικά τα απενεργοποιείτε. Εάν δεν είστε οπαδός των υπενθυμίσεων που μπορείτε να αγοράσετε το Microsoft Office, ή αν οι συμβουλές σας αποσπούν την προσοχή, μπορείτε να τους εξαφανίσετε.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αφήσετε τις εφαρμογές να μεταβιβάζουν δεδομένα μέσω του υπολογιστή σας, τα οποία δεν επιτρέπονται από προεπιλογή. Αυτό συμβαίνει συχνά με τις εφαρμογές τρίτου μέρους που εγκαθιστάτε όπως το iTunes, επειδή τα Windows απαιτούν την άδειά σας για να επιτρέπουν τόσο την εγκατάσταση όσο και τη μετάβαση. Ωστόσο, οι λειτουργίες μπορούν επίσης να σχετίζονται με τα Windows, όπως η δυνατότητα χρήσης του Hyper-V για τη δημιουργία εικονικών μηχανών ή απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας για πρόσβαση στον υπολογιστή σας από απόσταση.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε πλήρως το τείχος προστασίας. Κάντε αυτό εάν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε μια σουίτα ασφαλείας τρίτου μέρους, όπως τα προγράμματα προστασίας από ιούς που προσφέρονται από το McAfee ή το Norton. Αυτά συχνά μεταφέρονται ως δωρεάν δοκιμή σε νέους υπολογιστές και οι χρήστες συχνά υπογράφουν. Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας των Windows εάν έχετε εγκαταστήσει ένα δωρεάν (το οποίο θα συζητήσω αργότερα σε αυτό το άρθρο). Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διαβάστε " Πώς να απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας των Windows " για περισσότερες πληροφορίες.

Σημείωση: Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε ενεργοποιημένο και ενεργοποιημένο ένα μόνο τείχος προστασίας, οπότε μην απενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας των Windows εκτός αν έχετε άλλο στη θέση του και δεν τρέχετε ταυτόχρονα πολλά τείχη προστασίας.

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές στο Τείχος προστασίας των Windows, αποκτήστε πρόσβαση στις επιλογές του τείχους προστασίας:

  1. Κάντε κλικ στην περιοχή Αναζήτηση της Γραμμής εργασιών .
  2. Πληκτρολογήστε τείχος προστασίας των Windows.
  3. Στα αποτελέσματα, κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου τείχους προστασίας των Windows .

Από την περιοχή τείχους προστασίας των Windows μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Η επιλογή Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του Τείχους προστασίας των Windows βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο. Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε εδώ κάθε μέρα για να δείτε αν το τείχος προστασίας είναι πράγματι ενεργοποιημένο. Κάποιο κακόβουλο λογισμικό , αν το παίρνει από το τείχος προστασίας, μπορεί να το απενεργοποιήσει χωρίς να το γνωρίζετε. Απλά κάντε κλικ για επιβεβαίωση και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το βέλος Back για να επιστρέψετε στην κύρια οθόνη του τείχους προστασίας. Μπορείτε επίσης να επαναφέρετε τις προεπιλογές εάν τις έχετε αλλάξει. Η επιλογή Επαναφορά προεπιλογών, και πάλι στο αριστερό παράθυρο, προσφέρει πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Πώς να επιτρέψετε μια εφαρμογή μέσω του τείχους προστασίας των Windows

Όταν επιτρέπετε σε μια εφαρμογή στο Τείχος προστασίας των Windows, μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέπετε τη μετάδοση δεδομένων μέσω του υπολογιστή σας με βάση το εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα ιδιωτικό δίκτυο ή ένα δημόσιο δίκτυο ή και τα δύο. Εάν επιλέξετε μόνο Ιδιωτική για την επιλογή επιτρέπεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ή τη λειτουργία όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, όπως ένα στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Εάν επιλέξετε Δημόσια, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή ενώ είστε συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο δίκτυο, όπως ένα δίκτυο σε καφετέρια ή ξενοδοχείο. Όπως θα δείτε εδώ, μπορείτε επίσης να επιλέξετε και τα δύο.

Για να επιτρέψετε σε μια εφαρμογή μέσω του τείχους προστασίας των Windows:

  1. Ανοίξτε το Τείχος προστασίας των Windows . Μπορείτε να το αναζητήσετε από τη γραμμή εργασιών όπως περιγράφεται λεπτομερώς παραπάνω.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Να επιτρέπεται μια εφαρμογή ή μια δυνατότητα μέσω τείχους προστασίας των Windows .
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων και πληκτρολογήστε έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή, εάν σας ζητηθεί.
  4. Εντοπίστε την εφαρμογή για να την επιτρέψετε. Δεν θα έχει ένα σημάδι ελέγχου δίπλα.
  5. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου για να επιτρέψετε την εισαγωγή. Υπάρχουν δύο επιλογές Private και Public . Ξεκινήστε με το Ιδιωτικό μόνο και επιλέξτε Δημόσιο αργότερα αν δεν έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Πώς να αποκλείσετε ένα πρόγραμμα με το τείχος προστασίας των Windows 10

Το τείχος προστασίας των Windows επιτρέπει σε ορισμένες εφαρμογές και λειτουργίες των Windows 10 να μεταφέρουν δεδομένα μέσα και έξω από έναν υπολογιστή χωρίς εισροή ή ρύθμιση παραμέτρων από τους χρήστες. Αυτά περιλαμβάνουν το Microsoft Edge και τις φωτογραφίες της Microsoft και απαραίτητες λειτουργίες όπως το Core Networking και το Windows Security Center Security. Άλλες εφαρμογές της Microsoft, όπως η Cortana, μπορεί να απαιτούν από εσάς να δώσετε τα ρητά σας δικαιώματα όταν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Αυτό ανοίγει τις απαραίτητες θύρες στο τείχος προστασίας, μεταξύ άλλων.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη "μπορεί" εδώ, επειδή οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν και καθώς η Cortana γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από προεπιλογή στο μέλλον. Τούτου λεχθέντος, αυτό σημαίνει ότι άλλες εφαρμογές και δυνατότητες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ώστε να μην θέλετε να είστε. Για παράδειγμα, η Απομακρυσμένη Βοήθεια είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει σε έναν τεχνικό να αποκτήσει πρόσβαση από απόσταση στον υπολογιστή σας για να σας βοηθήσει να επιλύσετε ένα πρόβλημα αν το συμφωνείτε. Παρόλο που αυτή η εφαρμογή είναι κλειδωμένη και αρκετά ασφαλής, ορισμένοι χρήστες την θεωρούν ανοιχτή τρύπα ασφαλείας. Αν προτιμάτε να κλείσετε αυτήν την επιλογή, μπορείτε να αποκλείσετε την πρόσβαση για αυτήν τη λειτουργία.

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές τρίτων που πρέπει να εξετάσετε. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις ανεπιθύμητες εφαρμογές αποκλεισμένες (ή, ενδεχομένως, να απεγκατασταθούν), αν δεν τις χρησιμοποιήσετε. Όταν επεξεργάζεστε τα επόμενα βήματα, ελέγξτε για καταχωρήσεις που περιλαμβάνουν κοινή χρήση αρχείων, κοινή χρήση μουσικής, επεξεργασία φωτογραφιών κ.ο.κ. και αποκλείστε εκείνες που δεν χρειάζονται πρόσβαση. Εάν και πότε χρησιμοποιείτε ξανά την εφαρμογή, θα σας ζητηθεί να επιτρέψετε την εφαρμογή μέσω του τείχους προστασίας εκείνη τη στιγμή. Αυτό διατηρεί την εφαρμογή διαθέσιμη αν το χρειάζεστε, και είναι επομένως καλύτερο από την απεγκατάσταση σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, σας αποτρέπει από την κατά λάθος κατάργηση της εγκατάστασης μιας εφαρμογής που το σύστημα πρέπει να λειτουργεί σωστά.

Για να αποκλείσετε ένα πρόγραμμα σε έναν υπολογιστή με Windows 10:

  1. Ανοίξτε το Τείχος προστασίας των Windows . Μπορείτε να το αναζητήσετε από τη γραμμή εργασιών όπως περιγράφεται λεπτομερώς παραπάνω.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή Αποδοχή και εφαρμογή ή δυνατότητα μέσω του τείχους προστασίας των Windows .
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων και πληκτρολογήστε έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή, εάν σας ζητηθεί.
  4. Εντοπίστε την εφαρμογή να μπλοκάρει. Θα έχει ένα σημάδι ελέγχου δίπλα του.
  5. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου για να αποκλείσετε την καταχώρηση. Υπάρχουν δύο επιλογές Private και Public . Επιλέξτε και τα δύο.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Αφού το κάνετε αυτό, οι εφαρμογές που έχετε επιλέξει αποκλείονται βάσει των τύπων δικτύου που έχετε επιλέξει.

Σημείωση: Για να μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το τείχος προστασίας των Windows 7, ανατρέξτε στο άρθρο " Εύρεση και χρήση του τείχους προστασίας των Windows 7 ".

Εξετάστε ένα ελεύθερο τείχος προστασίας τρίτου μέρους

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα τείχος προστασίας από κάποιον τρίτο προμηθευτή, μπορείτε. Θυμηθείτε όμως, ότι το Τείχος προστασίας των Windows έχει ένα καλό ιστορικό και ο ασύρματος δρομολογητής σας, αν έχετε, κάνει πολύ καλή δουλειά, οπότε δεν χρειάζεται να διερευνήσετε άλλες επιλογές αν δεν θέλετε. Είναι η επιλογή σας αν και, αν θέλετε να το δοκιμάσετε, εδώ είναι μερικές δωρεάν επιλογές:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελεύθερα τείχη προστασίας, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο " 10 δωρεάν προγράμματα τείχους προστασίας ".

Ό, τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε ή όχι, με το Τείχος προστασίας των Windows, θυμηθείτε ότι χρειάζεστε ένα τείχος προστασίας που λειτουργεί και λειτουργεί για να προστατεύσει τον υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό, ιούς και άλλες απειλές. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχετε κάθε φορά, ίσως μία φορά το μήνα, ότι το τείχος προστασίας είναι ενεργοποιημένο. Εάν το νέο κακόβουλο λογισμικό παίρνει από το τείχος προστασίας, μπορεί να το απενεργοποιήσει χωρίς να το γνωρίζετε. Εάν ξεχάσετε να ελέγξετε αν και, είναι πολύ πιθανό να ακούσετε από τα Windows για αυτό μέσα από μια ειδοποίηση. Δώστε προσοχή σε κάθε ειδοποίηση που βλέπετε σχετικά με το τείχος προστασίας και επιλύστε τα αμέσως. θα εμφανιστούν στην περιοχή ειδοποιήσεων της Γραμμής εργασιών στην άκρα δεξιά πλευρά.