Τι είναι η τηλεφωνία;

Η τηλεφωνία είναι ένας όρος που υποδηλώνει την τεχνολογία που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν φωνητική επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων. Προέρχεται από τη λέξη «τηλέφωνο» η οποία, με τη σειρά της, προέρχεται από τις δυο ελληνικές λέξεις «tele», που σημαίνει μακριά, και «τηλέφωνο», που σημαίνει να μιλούν και ως εκ τούτου την ιδέα να μιλάμε από μακριά. Το πεδίο εφαρμογής του όρου διευρύνθηκε με την εμφάνιση των διαφόρων νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. Με την ευρύτερη έννοια, οι όροι περιλαμβάνουν τηλεφωνική επικοινωνία, κλήσεις μέσω Internet, κινητή επικοινωνία, αποστολή φαξ, φωνητικό ταχυδρομείο και ακόμη και τηλεδιάσκεψη. Είναι τελικά δύσκολο να σχεδιάσουμε μια σαφή γραμμή οριοθετώντας τι είναι η τηλεφωνία και τι δεν είναι.

Η αρχική ιδέα στην οποία επιστρέφει η τηλεφωνία είναι η POTS (απλή παλιά τηλεφωνική υπηρεσία), που ονομάζεται τεχνικά το PSTN (δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μεταγωγής). Το σύστημα αυτό προκαλείται έντονα από την τεχνολογία Voice over IP (VoIP), η οποία επίσης συχνά αναφέρεται ως IP τηλεφωνία και τηλεφωνία μέσω διαδικτύου.

Voice over IP (VoIP) και Internet Τηλεφωνία

Αυτοί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά από τεχνική άποψη, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οι τρεις όροι που χαρακτηρίζουν το ένα το άλλο είναι η φωνή μέσω IP, IP τηλεφωνίας και τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου. Όλες αναφέρουν τη μετάδοση φωνητικών κλήσεων και φωνητικών δεδομένων μέσω δικτύων IP , και συγκεκριμένα LANs και Internet. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούνται υπάρχουσες εγκαταστάσεις και πόροι που χρησιμοποιούνται ήδη για τη μετάδοση δεδομένων, εξαλείφοντας έτσι το κόστος της δαπανηρής αφοσίωσης γραμμών όπως συμβαίνει με το PSTN. Το κύριο πλεονέκτημα που προσφέρει το VoIP στους χρήστες είναι η σημαντική μείωση του κόστους. Οι κλήσεις είναι επίσης συχνά δωρεάν.

Αυτό, μαζί με τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα που προσφέρει το VoIP, έχει αναγκάσει τον τελευταίο να γίνει ένα σημαντικό τεχνολογικό στοιχείο που έχει κερδίσει παγκόσμια δημοτικότητα και ισχυρίστηκε το μερίδιο του λέοντος στην αγορά τηλεφωνίας. Ο όρος Πληροφορική Τηλεφωνία προέκυψε με την εμφάνιση των softphones , οι οποίες είναι εφαρμογές εγκατεστημένες σε έναν υπολογιστή, μιμούμενες ένα τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες VoIP στο Διαδίκτυο. Η τηλεφωνία μέσω υπολογιστή έχει γίνει πολύ δημοφιλής επειδή οι περισσότεροι χρήστες τη χρησιμοποιούν δωρεάν.

Κινητή Τηλεφωνία

Ποιος δεν έχει τηλεφωνία στην τσέπη τους σήμερα; Τα κινητά τηλέφωνα και τα ακουστικά χρησιμοποιούν συνήθως κινητά δίκτυα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία GSM (κυψελοειδή) για να σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε κλήσεις εν κινήσει. Οι κλήσεις GSM είναι αρκετά δαπανηρές, αλλά το VoIP έχει εισβάλει επίσης σε κινητά τηλέφωνα, smartphones, τσέπης και άλλες συσκευές, επιτρέποντας στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να κάνουν πολύ φτηνές και μερικές φορές δωρεάν τοπικές και διεθνείς κλήσεις. Με τις κινητές τεχνολογίες VoIP, Wi-Fi και 3G επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν εντελώς δωρεάν κλήσεις, ακόμη και στις υπερπόντιες επαφές.

Εξοπλισμός και απαιτήσεις τηλεφωνίας

Αυτό που απαιτείται για την τηλεφωνία κυμαίνεται από πολύ απλό υλικό έως πολύπλοκο εξοπλισμό. Ας παραμείνουμε στην πλευρά του πελάτη (πλευρά σας ως πελάτης), ώστε να αποφύγουμε την πολυπλοκότητα των PBX και των διακομιστών και των ανταλλαγών.

Για το PSTN, χρειάζεστε μόνο ένα τηλεφωνικό σετ και μια πρίζα τοίχου. Με τη VoIP, η κύρια απαίτηση για σύνδεση είτε με ένα δίκτυο IP (π.χ. σύνδεση Ethernet ή Wi-Fi με τοπικό δίκτυο LAN ), σύνδεση ευρυζωνικού Διαδικτύου και, στην περίπτωση κινητής τηλεφωνίας, σύνδεση ασύρματου δικτύου όπως Wi-Fi, 3G και σε ορισμένες περιπτώσεις GSM. Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι τόσο απλός όσο ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού (για τηλεφωνία μέσω υπολογιστή). Για όσους θέλουν την ευκολία του οικιακού τηλεφώνου χωρίς τον υπολογιστή, χρειάζονται έναν ATA (επίσης αποκαλούμενο προσαρμογέα τηλεφώνου) και ένα απλό παραδοσιακό τηλέφωνο. Ένα τηλέφωνο IP είναι ένα ειδικό τηλέφωνο που περιλαμβάνει τη λειτουργικότητα ενός ATA και πολλών άλλων λειτουργιών και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να εξαρτάται από άλλο υλικό.

Όχι μόνο η φωνή

Δεδομένου ότι πολλά μινιατούρα αναμιγνύονται σε ένα κανάλι, η αποστολή φαξ και η τηλεδιάσκεψη εμπίπτουν επίσης στο πανό της τηλεφωνίας. Η αποστολή φαξ χρησιμοποιεί παραδοσιακά τη γραμμή τηλεφώνου και τους αριθμούς τηλεφώνου για τη μετάδοση μηνυμάτων φαξ (σύντμηση σε φαξ). Η λειτουργία "Φαξ μέσω IP" χρησιμοποιεί δίκτυα IP και Internet για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων φαξ. Αυτό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Η τηλεδιάσκεψη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η φωνή μέσω IP με προσθήκη βίντεο σε πραγματικό χρόνο.