Τι είναι ένα Softphone;

Ένα softphone είναι ένα κομμάτι λογισμικού που προσομοιώνει τη δράση ενός τηλεφώνου και σας επιτρέπει να κάνετε, να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε φωνητικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου. Τα μαλακά τηλέφωνα λειτουργούν συνήθως σε υπολογιστές, tablet, υπολογιστές και smartphones και είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση κλήσεων VoIP (Voice over IP) και κλήσεων βίντεο.

Μέρη ενός Softphone

Ένα softphone έχει τα εξής μέρη:

Τύποι Softphone

Τα ακουστικά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών σε όλη την ανάπτυξη της βιομηχανίας VoIP. Στις πρώτες ημέρες του VoIP, το softphone ήταν επαναλήψεις του παραδοσιακού τηλεφώνου σε μια οθόνη. Σήμερα ενσωματώνονται ως η βασική διεπαφή για εφαρμογές επικοινωνίας.

Τα μαλακά τηλέφωνα διαφέρουν ανάλογα με τις λειτουργίες τους, τον σκοπό χρήσης τους, την πολυπλοκότητα και την πολυπλοκότητα του πρωτοκόλλου που βρίσκονται κάτω από αυτά και τα προσφερόμενα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένα μαλακό τηλέφωνο που έχει σχεδιαστεί για επαγγελματικούς σκοπούς είναι πιθανό να έχει μια ογκώδη διεπαφή και πολλά χαρακτηριστικά με πλούσια μενού και επιλογές.

Από τα άλλα χέρια, οι εφαρμογές smartphone και chat έχουν πολύ απλές και βασικές διεπαφές softphone που απαιτούν μόνο μία ή δύο πινελιές του δακτύλου για να ξεκινήσει μια κλήση.

Παραδείγματα Softphones

Ένα καλό παράδειγμα ενός επιχειρηματικού softphone είναι το X-Lite του Counterpath το οποίο είναι δωρεάν αλλά γεμάτο από χαρακτηριστικά. Μια πιο βελτιωμένη έκδοση είναι η πληρωμένη Bria .

Εκτός αυτού, το Skype έχει ένα ενσωματωμένο softphone στο περιβάλλον του. Δεδομένου ότι οι χρήστες του Skype αναγνωρίζονται μέσω των ονομάτων χρηστών τους και όχι αριθμών, το πληκτρολόγιο δεν χρησιμοποιείται συχνά. Αλλά για κλήσεις SkypeOut, όπου οι χρήστες θα πρέπει να καλέσουν τους αριθμούς σταθερών και κινητών συσκευών που έρχονται σε επαφή, χρησιμοποιείται μια πολύ βασική διεπαφή. Ομοίως όλες οι άλλες εφαρμογές VoIP.

Τα πιο εξελιγμένα softphones δεν μοιάζουν πολύ με ένα τηλέφωνο, επειδή χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους επιλογής επαφών και κλήσεων. Για παράδειγμα, ορισμένα softphones επιτρέπουν στους χρήστες να δηλώνουν τα ονόματα των επαφών και μέσω της φωνητικής αναγνώρισης τοποθετούν τις κλήσεις.

Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές και υπηρεσίες softphone.