Επιλέξτε το καλύτερο κανάλι δρομολογητή για να βελτιώσετε το ασύρματο σας

Αλλάξτε το κανάλι του δρομολογητή για να αποφύγετε παρεμβολές από άλλα δίκτυα Wi-Fi

Ένας από τους απλούστερους τρόπους βελτιστοποίησης του ασύρματου δικτύου σας είναι να αλλάξετε το κανάλι Wi-Fi του δρομολογητή σας, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από την πρόσβαση στο Internet υψηλής ταχύτητας που πληρώσατε και να κάνετε περισσότερα όταν εργάζεστε στο σπίτι.

Όλοι τρέχουν ένα ασύρματο δίκτυο αυτές τις μέρες και όλα αυτά τα ασύρματα σήματα - εάν τρέχουν στο ίδιο κανάλι με το δρομολογητή σας - μπορούν να επηρεάσουν τη σύνδεση Wi-Fi . Εάν ζείτε σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, το κανάλι που χρησιμοποιείτε με τον ασύρματο δρομολογητή σας είναι ίσως το ίδιο με το κανάλι που χρησιμοποιείται στους δρομολογητές κάποιων από τους γείτονές σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στίγματα ή μειωμένες ασύρματες συνδέσεις ή μυστηριωδώς αργή ασύρματη πρόσβαση.

Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κανάλι που κανένας άλλος δεν χρησιμοποιεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσδιορίσετε τα κανάλια που χρησιμοποιούνται.

Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σύνδεση Wi-Fi, αναζητώντας το καλύτερο κανάλι του ασύρματου δρομολογητή σας .

Σχετικά με την επιλογή του καλύτερου καναλιού για το δρομολογητή σας

Για την καλύτερη ασύρματη εμπειρία, επιλέξτε ένα ασύρματο κανάλι που δεν χρησιμοποιείται από κανέναν από τους γείτονές σας. Πολλοί δρομολογητές χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι από προεπιλογή. Εάν δεν γνωρίζετε να δοκιμάσετε και να αλλάξετε το κανάλι Wi-Fi κατά την πρώτη εγκατάσταση του δρομολογητή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κανάλι με κάποιον που βρίσκεται κοντά. Όταν πολλοί δρομολογητές χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι, η απόδοση μπορεί να μειωθεί.

Η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε παρεμβολές του καναλιού αυξάνεται εάν ο δρομολογητής σας είναι παλαιότερος και ο τύπος μόνο ζώνης 2,4 GHz.

Ορισμένα κανάλια επικαλύπτονται, ενώ άλλα είναι πιο ξεχωριστά. Σε δρομολογητές που λειτουργούν στη ζώνη των 2,4 GHz, τα κανάλια 1, 6 και 11 είναι ξεχωριστά κανάλια που δεν αλληλεπικαλύπτονται, έτσι ώστε οι άνθρωποι που γνωρίζουν να επιλέγουν ένα από αυτά τα τρία κανάλια για τους δρομολογητές τους. Ωστόσο, αν είστε περιτριγυρισμένοι από τεχνικά καταλαβαίνω ανθρώπους σαν τον εαυτό σας, μπορεί να συναντήσετε ακόμα ένα γεμάτο κανάλι. Ακόμη και αν κάποιος γείτονας δεν χρησιμοποιεί κάποιο από αυτά τα ξεχωριστά κανάλια, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί κοντινό κανάλι μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές. Για παράδειγμα, ένας γείτονας που χρησιμοποιεί κανάλι 2 θα μπορούσε να προκαλέσει παρεμβολές στο κανάλι 1.

Οι δρομολογητές που λειτουργούν στη ζώνη των 5 GHz προσφέρουν 23 κανάλια που δεν επικαλύπτονται, οπότε υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος στην υψηλότερη συχνότητα. Όλοι οι δρομολογητές υποστηρίζουν τη ζώνη των 2,4 GHz, αλλά αν έχετε αγοράσει ένα δρομολογητή τα τελευταία χρόνια, ήταν πιθανό ένας τυπικός δρομολογητής 802.11n ή 802.11ac, και οι δύο είναι δρομολογητές διπλής ζώνης. Υποστηρίζουν τόσο τα 2,4 GHz όσο και τα 5 GHz. Η ζώνη 2,4 GHz είναι γεμάτη. η ζώνη των 5 GHz δεν είναι. Εάν συμβαίνει αυτό, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί το κανάλι των 5 GHz και να πάει εκεί.

Πώς να βρείτε τους αριθμούς καναλιών Wi-Fi

Οι σαρωτές καναλιών Wi-Fi είναι εργαλεία που σας δείχνουν ποια κανάλια χρησιμοποιούνται από κοντινά ασύρματα δίκτυα και το δικό σας δίκτυο. Μόλις έχετε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό κανάλι για να τις αποφύγετε. Περιλαμβάνουν:

Αυτές οι εφαρμογές σάς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με κοντινά κανάλια και πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασύρματο δίκτυό σας.

Οι Mac που εκτελούν τις πρόσφατες εκδόσεις του macOS και του OS X μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες απευθείας στους υπολογιστές τους κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Wi-Fi στη γραμμή μενού κρατώντας πατημένο το κουμπί Option . Η επιλογή " Ανοίξτε το διαγνωστικό πρόγραμμα ασύρματης επικοινωνίας" δημιουργεί μια αναφορά που περιλαμβάνει κοντινά κανάλια.

Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιείτε, αναζητήστε το κανάλι που χρησιμοποιείται λιγότερο για να βρείτε το καλύτερο κανάλι Wi-Fi για το δίκτυό σας.

Πώς να αλλάξετε το κανάλι Wi-Fi

Αφού γνωρίσετε το ασύρματο κανάλι που είναι λιγότερο ενοχλημένο κοντά σας, κατευθυνθείτε στη σελίδα διαχείρισης του δρομολογητή πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP του σε μια γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Ανάλογα με τον δρομολογητή σας, αυτό πιθανότατα θα είναι κάτι σαν το 192.168.2.1 , το 192.168.1.1 ή το 10.0.0.1 - ελέγξτε το εγχειρίδιο του δρομολογητή σας ή το κάτω μέρος του δρομολογητή σας για λεπτομέρειες. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις ασύρματου δρομολογητή για να αλλάξετε το κανάλι Wi-Fi και να εφαρμόσετε το νέο κανάλι.

Τελείωσες. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα στο φορητό υπολογιστή σας ή σε άλλες συσκευές δικτύου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά για την απόδοση του ασύρματου δικτύου σας.