CPU Bugs & Flaws: Σύντομο ιστορικό

Ακολουθούν τα σφάλματα και τα σφάλματα της CPU και τι μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτά

Ένα πρόβλημα με μια CPU , το "μυαλό" του υπολογιστή σας ή άλλης συσκευής, μπορεί συνήθως να κατηγοριοποιηθεί ως σφάλμα ή ελάττωμα . Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σφάλμα CPU είναι οποιοδήποτε πρόβλημα με αυτό που μπορεί να επιδιορθωθεί ή να επεξεργαστεί χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο σύστημα, ενώ ένα ελάττωμα της CPU είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που απαιτεί αλλαγές σε όλο το σύστημα.

Θέματα όπως αυτά με CPU συμβαίνουν συνήθως λόγω λαθών που έγιναν κατά το σχεδιασμό ή την παραγωγή του τσιπ. Ανάλογα με το συγκεκριμένο σφάλμα / ελάττωμα της CPU, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, από την κακή απόδοση έως τα τρωτά σημεία ασφαλείας διαφορετικής βαρύτητας.

Η επίλυση ενός ελάττωματος ή σφάλματος της CPU περιλαμβάνει είτε την αναδιατύπωση του τρόπου λειτουργίας ενός λογισμικού μιας συσκευής με την CPU, η οποία γίνεται συνήθως μέσω μιας ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού είτε την αντικατάσταση της CPU με μια που δεν έχει το πρόβλημα. Το αν η αντικατάσταση ή η επεξεργασία τους γίνεται μέσω ενημερώσεων λογισμικού εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα του προβλήματος της CPU.

Meltdown & amp; Σφάλματα Specter

Το ελάττωμα CPU Meltdown αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό από το Google Project Zero το 2018, καθώς και από την Cyberes Technology και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Graz. Το Spectre αποκαλύφθηκε το ίδιο έτος από τον Rambus, το Google Project Zero, και από ερευνητές σε πολλά πανεπιστήμια.

Ένας επεξεργαστής χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζεται "κερδοσκοπική εκτέλεση" για να μαντέψει τι θα του ζητηθεί να κάνει στη συνέχεια, για να εξοικονομήσει χρόνο. Όταν το κάνει αυτό, τραβά πληροφορίες από τη μνήμη RAM , τη μνήμη εργασίας του υπολογιστή ή της συσκευής σας, για να συλλέξει λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να κάνει δίπλα για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο επεξεργαστής προετοιμάσει τις ενέργειες και τις ουρές του για το τι θα κάνει στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να εκτεθούν και να «βγουν έξω» για κακόβουλο λογισμικό ή ιστότοπους που θα πάρουν και θα διαβάσουν ως δικά τους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιός στον υπολογιστή σας ή σε έναν ιστότοπο απατεώνων θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες από τη CPU για να δει τι έχει συγκεντρωθεί από τη μνήμη, κάτι που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε ήταν ανοιχτό και χρησιμοποιείται στη συσκευή, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών όπως κωδικοί πρόσβασης , φωτογραφίες και πληροφορίες πληρωμής.

Αυτές οι ατέλειες της CPU επηρέασαν όλα τα είδη των συσκευών που λειτουργούν σε επεξεργαστές Intel, AMD και άλλες εφαρμογές όπως συσκευές smartphones, επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, καθώς και λογαριασμούς αποθήκευσης αρχείων online κ.λπ.

Λόγω του βαθμού βαθιάς εμβάθυνσης αυτών των ατελειών σε επεξεργαστές που έχουν προσβληθεί, η αντικατάσταση του υλικού είναι η μόνη μόνιμη λύση. Ωστόσο, η ενημέρωση του λογισμικού και του λειτουργικού σας συστήματος μπορεί να προσφέρει μια αποδεκτή λύση, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό σας αποκτά πρόσβαση στην CPU, ουσιαστικά παρακάμπτοντας τα προβλήματα.

Εδώ είναι μερικές βασικές ενημερώσεις που patched Meltdown και Specter:

Συμβουλή: Πάντα βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε ενημερώσεις στο λειτουργικό σας σύστημα και στο λογισμικό σας, καθώς θα είναι διαθέσιμες! Αυτό σημαίνει ότι δεν παραλείπετε τις ειδοποιήσεις στον υπολογιστή ή το smartphone σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε τα προγράμματα λογισμικού σας ενημερωμένα, καθώς απελευθερώνονται νέες εκδόσεις και ενημερώσεις.

Pentium FDIV Bug

Αυτό το σφάλμα της CPU ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή του Thomas Lynchburg στο Πανεπιστήμιο του Lynchburg το 1994, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το σφάλμα Pentium FDIV επηρέασε μόνο τα μάρκες Intel Pentium, ειδικά σε μια περιοχή της CPU που ονομάζεται "μονάδα κινητής υποδιαστολής", η οποία αποτελεί μέρος του επεξεργαστή που εκτελεί μαθηματικές λειτουργίες όπως προσθήκη, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό, αν και αυτό το σφάλμα επηρέασε μόνο τη διαίρεση λειτουργίες.

Αυτό το σφάλμα CPU θα έδινε λανθασμένα αποτελέσματα σε εφαρμογές που καθορίζουν ένα πηλίκο, όπως υπολογιστές και λογισμικό υπολογιστικών φύλλων. Η αιτία αυτού του σφάλματος ήταν λάθος προγραμματισμού όπου παραλείφθηκαν ορισμένοι πίνακες αναζήτησης μαθηματικών και έτσι οι υπολογισμοί που χρειάζονταν πρόσβαση σε αυτούς τους πίνακες δεν ήταν τόσο ακριβείς όσο θα μπορούσαν.

Ωστόσο, έχει εκτιμηθεί ότι το σφάλμα Pentium FDIV θα έδινε ανακριβή αποτελέσματα μόνο σε 1 από κάθε 9 δισεκατομμύρια υπολογισμούς με κινητά σημεία και θα μπορούσε να δει μόνο σε πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο αριθμό, συχνά γύρω στο 9ο ή το 10ο ψηφίο.

Ωστόσο, υπήρξε ανεπίλυτη διαμάχη σχετικά με το πόσο συχνά αυτό το σφάλμα θα ήταν πραγματικά ένα θέμα, με την Intel δηλώνοντας ότι θα συνέβαινε μόνο στο μέσο χρήστη μία φορά κάθε 27.000 χρόνια , ενώ η IBM δήλωσε ότι θα συμβεί τόσο συχνά όσο κάθε 24 ημέρες.

Διάφορες ενημερώσεις κώδικα κυκλοφόρησαν για να επιλύσουν αυτό το σφάλμα:

Τον Δεκέμβριο του 1994, η Intel ανακοίνωσε μια πολιτική αντικατάστασης ζωής για να αντικαταστήσει όλους τους επεξεργαστές που επηρεάστηκαν από το σφάλμα. Οι επεξεργαστές που αποστέλλονται αργότερα δεν επηρεάζονται πλέον από αυτό το σφάλμα, επομένως συσκευές που χρησιμοποιούν επεξεργαστή Intel που δημιουργήθηκε μετά το 1994 δεν επηρεάζονται από αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα μονάδας επιπλεύσεως.