Κοινές παρερμηνείες σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών

Δεν υπάρχει έλλειψη ατόμων που να παρέχουν συμβουλές για να βοηθήσουν τους άλλους να μάθουν για δίκτυα υπολογιστών. Για κάποιο λόγο, ωστόσο, ορισμένα γεγονότα σχετικά με τη δικτύωση τείνουν να είναι παρεξηγημένα, δημιουργώντας σύγχυση και κακές υποθέσεις. Αυτό το άρθρο περιγράφει μερικές από αυτές τις πιο συχνά αντιληπτές παρανοήσεις.

01 από 05

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα δίκτυα υπολογιστών είναι χρήσιμα ακόμη και χωρίς πρόσβαση στο Internet

Alejandro Levacov / Getty Images

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η δικτύωση έχει νόημα μόνο για όσους έχουν υπηρεσία Διαδικτύου . Ενώ η σύνδεση με το Διαδίκτυο είναι στάνταρ σε πολλά οικιακά δίκτυα , δεν απαιτείται. Η οικιακή δικτύωση υποστηρίζει την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών, τη ροή μουσικής ή βίντεο, ή ακόμα και παιχνίδια μεταξύ συσκευών στο σπίτι, όλα χωρίς πρόσβαση στο Internet. (Προφανώς, η δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο μόνο προσθέτει στις δυνατότητες ενός δικτύου και γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη για πολλές οικογένειες.)

02 του 05

FALSE: Το Wi-Fi είναι το μοναδικό είδος ασύρματης δικτύωσης

Οι όροι "ασύρματο δίκτυο" και "δίκτυο Wi-Fi" χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά. Όλα τα δίκτυα Wi-Fi είναι ασύρματα, αλλά τα ασύρματα περιλαμβάνουν επίσης τύπους δικτύων που έχουν κατασκευαστεί με άλλες τεχνολογίες, όπως Bluetooth . Το Wi-Fi παραμένει μακράν η πιο δημοφιλής επιλογή για οικιακή δικτύωση, ενώ τα κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές υποστηρίζουν επίσης Bluetooth, LTE ή άλλους.

03 του 05

FALSE: Δίκτυα Μεταφορά αρχείων με τα οριζόντια επίπεδα εύρους ζώνης τους

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μια σύνδεση Wi-Fi με ονομαστική ταχύτητα 54 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps) είναι ικανή να μεταφέρει ένα αρχείο με μέγεθος 54 megabits σε ένα δευτερόλεπτο. Στην πράξη, οι περισσότεροι τύποι συνδέσεων δικτύου , συμπεριλαμβανομένου του Wi-Fi και του Ethernet, δεν εκτελούν κανένα σημείο κοντά στους ονομαστικούς τους αριθμούς εύρους ζώνης .

Εκτός από τα ίδια τα δεδομένα αρχείων, τα δίκτυα πρέπει επίσης να υποστηρίζουν χαρακτηριστικά όπως μηνύματα ελέγχου, κεφαλίδες πακέτων και περιστασιακές αναμεταδόσεις δεδομένων, καθένα από τα οποία μπορεί να καταναλώνει σημαντικό εύρος ζώνης. Το Wi-Fi υποστηρίζει επίσης μια λειτουργία που ονομάζεται "δυναμική κλιμάκωση ρυθμού", η οποία μειώνει αυτόματα τις ταχύτητες σύνδεσης έως και 50%, 25% ή και λιγότερο της μέγιστης βαθμολογίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς, οι συνδέσεις Wi-Fi 54 Mbps συνήθως μεταφέρουν δεδομένα αρχείου με ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 10 Mbps. Παρόμοιες μεταφορές δεδομένων σε δίκτυα Ethernet τείνουν επίσης να λειτουργούν στο 50% ή λιγότερο του μέγιστου τους.

04 του 05

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα άτομα μπορούν να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση IP τους

Παρόλο που η συσκευή ενός ατόμου μπορεί θεωρητικά να αντιστοιχιστεί με οποιαδήποτε δημόσια διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet (IP) , τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την εκχώρηση διευθύνσεων IP στο Διαδίκτυο συνδέονται με κάποια γεωγραφική θέση. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) αποκτούν μπλοκ δημόσιων διευθύνσεων IP από έναν φορέα διακυβέρνησης του Διαδικτύου (IANA) και παρέχουν στους πελάτες τους διευθύνσεις από αυτές τις ομάδες. Οι πελάτες ενός παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου σε μια πόλη, για παράδειγμα, μοιράζονται γενικά μια ομάδα διευθύνσεων με διαδοχικούς αριθμούς.

Επιπλέον, οι διακομιστές ISP τηρούν λεπτομερή αρχεία καταγραφής των αντιστοιχίσεων διεύθυνσης IP που έχουν αντιστοιχιστεί σε μεμονωμένους λογαριασμούς πελατών. Όταν ο Σύνδεσμος Κινηματογράφου της Αμερικής έλαβε εκτεταμένες νομικές ενέργειες κατά της κοινής χρήσης αρχείων Internet peer-to-peer στο παρελθόν, έλαβαν τα αρχεία αυτά από τους ISPs και μπόρεσαν να χρεώσουν τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιών με συγκεκριμένες παραβιάσεις βάσει της διεύθυνσης IP που χρησιμοποιούν οι πελάτες Η ωρα.

Ορισμένες τεχνολογίες, όπως οι ανώνυμοι διακομιστές μεσολάβησης , έχουν σχεδιαστεί για να αποκρύπτουν την ταυτότητα ενός ατόμου στο διαδίκτυο εμποδίζοντας την παρακολούθηση της διεύθυνσης IP , αλλά αυτές έχουν ορισμένους περιορισμούς.

05 του 05

FALSE: Τα οικιακά δίκτυα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα δρομολογητή

Η εγκατάσταση ενός ευρυζωνικού δρομολογητή απλοποιεί τη διαδικασία εγκατάστασης ενός οικιακού δικτύου . Οι συσκευές μπορούν όλοι να συνδεθούν σε αυτήν την κεντρική τοποθεσία μέσω ενσύρματων και / ή ασύρματων συνδέσεων , δημιουργώντας αυτόματα ένα τοπικό δίκτυο που επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων μεταξύ των συσκευών. Η σύνδεση ενός ευρυζωνικού μόντεμ στο δρομολογητή επιτρέπει επίσης την αυτόματη κοινή χρήση του Internet . Όλοι οι σύγχρονοι δρομολογητές περιλαμβάνουν επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη τείχους προστασίας δικτύου που προστατεύει αυτόματα όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες πίσω από αυτό. Τέλος, πολλοί δρομολογητές περιλαμβάνουν πρόσθετες επιλογές απλά για τη ρύθμιση της κοινής χρήσης εκτυπωτών , των συστημάτων φωνητικής τηλεφωνίας μέσω IP (VoIP) κ.ο.κ.

Όλες αυτές οι ίδιες λειτουργίες μπορούν τεχνικά να πραγματοποιηθούν χωρίς δρομολογητή. Δύο υπολογιστές μπορούν να δικτυωθούν μεταξύ τους απευθείας ως σύνδεση τύπου peer-to-peer ή ένας υπολογιστής μπορεί να οριστεί ως πύλη εισόδου και να ρυθμιστεί με δυνατότητα Internet και άλλες δυνατότητες κοινής χρήσης για πολλές άλλες συσκευές. Παρόλο που οι δρομολογητές είναι προφανώς εξοικονομητές χρόνου και πολύ απλούστεροι να διατηρηθούν, μια ρύθμιση χωρίς δρομολογητή μπορεί επίσης να λειτουργήσει ειδικά για μικρά και / ή προσωρινά δίκτυα.