Πώς να κρύψετε τη δημόσια IP διεύθυνση σας

Κατά τη σύνδεση στο Internet, στον οικιακό σας υπολογιστή (ή στον δρομολογητή δικτύου ) έχει εκχωρηθεί μια διεύθυνση IP από πάροχο υπηρεσιών Internet. Καθώς επισκέπτεστε τοποθεσίες Web ή άλλους διακομιστές Internet, αυτή η δημόσια διεύθυνση IP μεταδίδεται ηλεκτρονικά και καταγράφεται σε αρχεία καταγραφής που διατηρούνται σε αυτούς τους διακομιστές. Αυτά τα αρχεία καταγραφής πρόσβασης αφήνουν πίσω σας μια διαδρομή της δραστηριότητάς σας στο Διαδίκτυο.

Εάν ήταν δυνατόν να αφαιρέσετε κάπως τις διευθύνσεις IP από την προβολή του κοινού, η δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. Δυστυχώς, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας των συνδέσεων στο Διαδίκτυο, δεν είναι τεχνικά δυνατό να παραμείνει η δημόσια διεύθυνση IP ενός οικιακού δικτύου κρυφή όλη την ώρα και να είναι ακόμα σε θέση να τη χρησιμοποιήσει.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό να αποκρύψετε δημόσιες διευθύνσεις IP από τους περισσότερους διακομιστές Internet . Μια μέθοδος περιλαμβάνει μια υπηρεσία Internet που ονομάζεται ανώνυμος διακομιστής μεσολάβησης . Μια άλλη μέθοδος χρησιμοποιεί εικονική ιδιωτική δικτύωση (VPN) .

Χρησιμοποιώντας έναν ανώνυμο διακομιστή μεσολάβησης

Ένας ανώνυμος διακομιστής μεσολάβησης είναι ένας ειδικός τύπος εξυπηρετητή που ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ ενός οικιακού δικτύου και του υπόλοιπου Internet. Ένας ανώνυμος διακομιστής μεσολάβησης κάνει αιτήσεις για πληροφορίες στο διαδίκτυο εξ ονόματός σας, χρησιμοποιώντας τη δική του διεύθυνση IP αντί για τη δική σας. Ο υπολογιστής σας προσεγγίζει μόνο έμμεσα τοποθεσίες Web μέσω του διακομιστή μεσολάβησης . Με αυτόν τον τρόπο, οι ιστότοποι θα δουν τη διεύθυνση IP του διακομιστή μεσολάβησης, όχι τη διεύθυνση IP οικίας σας.

Η χρήση ανώνυμου διακομιστή μεσολάβησης απαιτεί μια απλή διαμόρφωση του προγράμματος περιήγησης Web (ή άλλου προγράμματος-πελάτη Internet που υποστηρίζει διακομιστές μεσολάβησης). Οι διακομιστές μεσολάβησης αναγνωρίζονται από έναν συνδυασμό διεύθυνσης URL και αριθμό θύρας TCP.

Πολλοί ελεύθεροι ανώνυμοι διακομιστές μεσολάβησης υπάρχουν στο Διαδίκτυο, ανοικτοί για οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει. Αυτοί οι διακομιστές ενδέχεται να έχουν όρια επισκεψιμότητας, να υποφέρουν από προβλήματα αξιοπιστίας ή ταχύτητας ή να εξαφανίζονται μόνιμα από το Internet χωρίς προειδοποίηση. Τέτοιοι διακομιστές είναι πιο χρήσιμοι για προσωρινούς ή πειραματικούς σκοπούς. Λίγες ανώνυμες υπηρεσίες proxy που χρεώνουν τα τέλη σε αντάλλαγμα για μια καλύτερη ποιότητα υπηρεσίας υπάρχουν επίσης.

Δείτε επίσης: Δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης με ανώνυμους ιστότοπους και πού να κατεβάσετε δωρεάν λίστες διαδικτυακών διακομιστών μεσολάβησης

Χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτυακών VPN εκδίδουν στους πελάτες τους μια δημόσια διεύθυνση IP διαφορετική από τη διεύθυνση που λαμβάνει η οικιακή υπηρεσία Διαδικτύου. Αυτή η νέα διεύθυνση μπορεί να προέρχεται από διαφορετική πολιτεία ή χώρα. Αφού συνδεθεί σε μια υπηρεσία VPN στο διαδίκτυο και μέχρι να αποσυνδεθεί από αυτήν, η σε απευθείας σύνδεση περίοδος ενός ατόμου χρησιμοποιεί την IP που έχει εκχωρηθεί με VPN.

Στο βαθμό που αυτοί οι παροχείς υπόσχονται να μην καταγράψουν την επισκεψιμότητα των πελατών τους, τα διαδικτυακά VPN μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ιδιωτικότητα του ατόμου στο διαδίκτυο.

Σχετικά εργαλεία για ιδιωτικό απόρρητο στο Internet

Αρκετά συναφή εργαλεία λογισμικού (δωρεάν και πληρωμένα) υποστηρίζουν ανώνυμους πληρεξουσίους. Η επέκταση του Firefox που ονομάζεται switchproxy, για παράδειγμα, υποστηρίζει τον ορισμό μιας ομάδας διακομιστών μεσολάβησης στο πρόγραμμα περιήγησης στο Web και την αυτόματη εναλλαγή μεταξύ τους σε κανονικά χρονικά διαστήματα. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα εργαλεία σας βοηθούν να βρείτε και πληρεξούσια και επίσης να απλοποιήσετε τη διαδικασία διαμόρφωσης και χρήσης τους.

Η δυνατότητα απόκρυψης μιας διεύθυνσης IP αυξάνει το απόρρητό σας στο Internet. Άλλες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο υπάρχουν επίσης και αλληλοσυμπληρώνονται. Η διαχείριση των cookies του προγράμματος περιήγησης στο Web, η χρήση κρυπτογράφησης κατά την αποστολή προσωπικών πληροφοριών, η χρήση ενός τείχους προστασίας και άλλες τεχνικές συμβάλλουν στην επίτευξη μεγαλύτερης αίσθησης ασφάλειας και ασφάλειας όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.