Τι είναι ένα αρχείο DB;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DB

Η επέκταση αρχείου .DB χρησιμοποιείται συχνά από ένα πρόγραμμα για να υποδείξει ότι το αρχείο αποθηκεύει πληροφορίες σε κάποια μορφή δομημένης βάσης δεδομένων.

Για παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα ενδέχεται να χρησιμοποιούν αρχεία DB για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων δεδομένων εφαρμογών, επαφών, μηνυμάτων κειμένου ή άλλων πληροφοριών.

Άλλα προγράμματα ενδέχεται να χρησιμοποιούν αρχεία DB για plugins που επεκτείνουν τις λειτουργίες του προγράμματος ή για τη διατήρηση πληροφοριών σε πίνακες ή σε κάποια άλλη δομημένη μορφή για αρχεία καταγραφής συνομιλιών, λίστες ιστορικού ή δεδομένα συνεδρίας.

Ορισμένα αρχεία με επέκταση αρχείου DB ενδέχεται να μην είναι αρχεία βάσης δεδομένων, όπως η μορφή προσωρινής μνήμης μικρογραφιών των Windows που χρησιμοποιείται από τα αρχεία Thumbs.db . Τα Windows χρησιμοποιούν αυτά τα αρχεία DB για να εμφανίζουν μικρογραφίες των εικόνων ενός φακέλου προτού τα ανοίξετε.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο DB

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων για τα αρχεία DB, αλλά μόνο επειδή χρησιμοποιούν όλοι την ίδια επέκταση αρχείου δεν σημαίνει ότι αποθηκεύουν παρόμοια δεδομένα ή μπορούν να ανοίξουν / επεξεργαστούν / μετατραπεί με το ίδιο λογισμικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είναι το αρχείο DB σας για να επιλέξετε πώς να το ανοίξετε.

Τα τηλέφωνα που έχουν αρχεία DB που είναι αποθηκευμένα σε αυτά πιθανότατα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση κάποιου είδους δεδομένων εφαρμογών, είτε πρόκειται για τα αρχεία εφαρμογών είτε για προσωπικά δεδομένα που αποθηκεύονται μέσα στην εφαρμογή ή το λειτουργικό σύστημα .

Για παράδειγμα, τα μηνύματα κειμένου σε ένα iPhone αποθηκεύονται σε ένα αρχείο sms.db στο φάκελο / private / var / mobile / Library / SMS / .

Αυτά τα αρχεία DB ενδέχεται να είναι κρυπτογραφημένα και αδύνατο να ανοίξουν κανονικά ή να είναι πλήρως ορατά και επεξεργάσιμα σε ένα πρόγραμμα όπως το SQLite, αν το αρχείο DB είναι στη μορφή βάσης δεδομένων SQLite.

Τα αρχεία βάσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται από άλλες εφαρμογές, όπως η Microsoft Access, τα προγράμματα LibreOffice και το Design Compiler Graphical, μπορούν μερικές φορές να ανοίξουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα ή, ανάλογα με τα δεδομένα, να εισαχθούν σε διαφορετική εφαρμογή που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για παρόμοιο σκοπό.

Το Skype αποθηκεύει ένα ιστορικό μηνυμάτων συνομιλίας σε ένα αρχείο DB που ονομάζεται main.db , το οποίο μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ υπολογιστών για να μεταφέρει το αρχείο καταγραφής μηνυμάτων, αλλά πιθανώς να μην ανοίξει απευθείας με το πρόγραμμα. Ωστόσο, ίσως μπορείτε να διαβάσετε το main.db του Skype με ένα πρόγραμμα περιήγησης αρχείων βάσης δεδομένων. ανατρέξτε στην ενότητα "Overflow Stack" για περισσότερες πληροφορίες.

Ανάλογα με την έκδοση του Skype, το αρχείο main.db μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από αυτές τις θέσεις:

C: \ Users \ [username] \ AppData \ Roaming \ Skype \ [όνομα χρήστη Skype] \ main \ C: \ Χρήστες \ [όνομα χρήστη] \ AppData \ Local \ Packages \ Microsoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5c \ LocalState \ .db

Τι είναι τα αρχεία Thumbs.db;

Τα αρχεία Thumbs.db δημιουργούνται αυτόματα από ορισμένες εκδόσεις των Windows και τοποθετούνται σε φακέλους που περιέχουν εικόνες. Κάθε φάκελος με αρχείο Thumbs.db έχει μόνο ένα από αυτά τα αρχεία DB.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να επιδιορθώσετε τα κατεστραμμένα ή κατεστραμμένα αρχεία Thumbs.db εάν λαμβάνετε ένα σφάλμα kernel32.dll που σχετίζεται με ένα αρχείο Thumbs.db .

Ο σκοπός του αρχείου Thumbs.db είναι να αποθηκεύσει ένα αποθηκευμένο αντίγραφο των εκδόσεων μικρογραφιών των εικόνων σε αυτόν τον συγκεκριμένο φάκελο, έτσι ώστε όταν βλέπετε το φάκελο με τις ορατές μικρογραφίες, μπορείτε να δείτε μια μικρή προεπισκόπηση της εικόνας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε Ανοίξτε το. Αυτό είναι που καθιστά πραγματικά εύκολο να κοσκινίσετε μέσα από ένα φάκελο για να βρείτε μια συγκεκριμένη εικόνα.

Χωρίς το αρχείο Thumbs.db , τα Windows δεν θα είναι σε θέση να προβάλλουν αυτές τις εικόνες προεπισκόπησης για εσάς και θα έδειχναν απλώς ένα γενικό εικονίδιο.

Η διαγραφή του αρχείου DB θα αναγκάσει τα Windows να αναγεννήσουν όλες αυτές τις μικρογραφίες κάθε φορά που τους ζητήσετε, κάτι που ίσως δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, εάν ο φάκελος περιέχει μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών ή αν έχετε έναν αργό υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν εργαλεία που να περιλαμβάνονται στα Windows που να μπορούν να προβάλλουν τα αρχεία Thumbs.db , αλλά ίσως έχετε τύχη με το Thumbs Viewer ή Thumbs.db Explorer, και τα δύο μπορούν να σας δείξουν ποιες εικόνες αποθηκεύονται προσωρινά στο αρχείο DB, ή όλα αυτά.

Πώς να απενεργοποιήσετε τα αρχεία Thumbs.db

Είναι ασφαλές να διαγράφετε αρχεία Thumbs.db όσες φορές θέλετε, αλλά τα Windows θα συνεχίσουν να τα κάνουν να αποθηκεύουν αυτές τις αποθηκευμένες μικρογραφίες.

Ένας τρόπος γύρω από αυτό είναι να ανοίξετε τις επιλογές φακέλων εκτελώντας την εντολή φακέλων ελέγχου στο παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση ( Windows Key + R ). Στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα Προβολή και επιλέξτε Πάντα να εμφανίζονται εικονίδια, και όχι μικρογραφίες .

Ένας άλλος τρόπος να σταματήσετε τα Windows να κάνουν αρχεία Thumbs.db είναι να αλλάξετε την τιμή DWORD DisableThumbnailCache για να έχετε μια τιμή δεδομένων 1 , σε αυτή τη θέση στο μητρώο των Windows :

HKEY_CURRENT_USER \ Λογισμικό \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Advanced \

Σημείωση: Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας για να εφαρμοστεί η αλλαγή μητρώου.

Αν κάνετε αυτήν την αλλαγή, τα Windows θα σταματήσουν να εμφανίζουν μικρογραφίες εικόνας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξετε κάθε εικόνα για να δείτε τι είναι.

Θα πρέπει στη συνέχεια να μπορείτε να διαγράψετε αρχεία Thumbs.db που αναλαμβάνουν περιττό χώρο. Μπορείτε να διαγράψετε γρήγορα όλα τα αρχεία Thumbs.db , αναζητώντας τα με Όλα ή μέσω του βοηθητικού προγράμματος Εκκαθάριση Δίσκου (εκτελέστε το από τη γραμμή εντολών με την εντολή cleanmgr.exe ).

Εάν δεν μπορείτε να διαγράψετε ένα αρχείο Thumbs.db επειδή τα Windows λένε ότι είναι ανοιχτό, μεταβείτε στην Εξερεύνηση των Windows στην προβολή Λεπτομέρειες για να αποκρύψετε τις μικρογραφίες και, στη συνέχεια, προσπαθήστε ξανά για να διαγράψετε το αρχείο DB. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από το μενού Προβολή (View), όταν κάνετε δεξί κλικ στο λευκό κενό στο φάκελο.

Πώς να μετατρέψετε αρχεία DB

Τα αρχεία DB που χρησιμοποιούνται με τα προγράμματα MS Access και παρόμοια προγράμματα, συνήθως μπορούν να μετατραπούν σε CSV , TXT και άλλες μορφές που βασίζονται σε κείμενο. Δοκιμάστε να ανοίξετε το αρχείο στο πρόγραμμα που το δημιούργησε ή το χρησιμοποιείτε ενεργά και δείτε εάν υπάρχει μια επιλογή Εξαγωγή ή Αποθήκευση ως που σας επιτρέπει να μετατρέψετε το αρχείο DB.

Εάν το αρχείο DB σας δεν μπορεί καν να ανοίξει με ένα κανονικό πρόγραμμα, όπως τα περισσότερα αρχεία εφαρμογών DB ή κρυπτογραφημένα αρχεία DB, τότε υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα ότι υπάρχει ένας μετατροπέας DB που μπορεί να αποθηκεύσει το αρχείο σε μια νέα μορφή.

Οι θεατές Thumbs.db παραπάνω μπορούν να εξάγουν τις μικρογραφίες από ένα αρχείο Thumbs.db και να τις αποθηκεύσουν στη μορφή JPG .